Dotze mesos, dotze motius per fer una escapada a Tarragona

Heu pensat que 2020 pot ser l’any en què descobriu Tarragona? Al cor de la Costa Daurada i a poc més d’una hora en cotxe de Barcelona, ​​la ciutat ofereix experiències per a tots els mesos de l’any. Patrimoni, tradicions més que centenàries, platges, gastronomia o la possibilitat única de viure en primera persona la història són alguns dels motius pels quals Tarragona pot ser el viatge perfecte per a aquest nou any, amb un calendari replet de plans per a cada moment.

 

Gener: la monumentalitat de la Tàrraco romana

Circ romà de Tàrraco. Foto: Manel Antolí (RV Edipress).

És la joia del conjunt monumental de Tarragona. Declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, la Tàrraco romana es manté viva i conviu amb la Tarragona contemporània a tots els racons. Hi trobareu monuments excepcionals com el circ romà més ben conservat de l’Imperi Romà d’Occident, una necròpoli paleocristiana única o més d’un quilòmetre de muralles conservades. El patrimoni romà pot omplir una estada de diversos dies, amb visites a les col·leccions del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona o al Museu d’Història i escapades a altres vestigis que trobem a poblacions del voltant, com Altafulla, Constantí o Roda de Berà.

 

Febrer: la disbauxa del Carnaval

Carnaval de Tarragona. Foto: Rafael López Monné.

El Carnaval de Tarragona és un dels més participatius de Catalunya, amb prop de 2.000 persones en l’acte més multitudinari: la Rua de l’Artesania, el dissabte de Carnaval. Però no només és qüestió de números: les comparses de Tarragona es mostren especialment orgulloses dels dissenys i coreografies que defensen cada any, sempre superant-se en originalitat i competint pels cobejats premis d’assumir les funcions de Rei i Concubina durant durant els dies en què la ciutat se sotmet al domini de la rauxa. La gala de la Disfressa d’Or segur que us sorprendrà i us convertirà en incondicionals d’una de les tradicions més estimades pels tarragonins.

 

Març: la Tarragona medieval

Catedral de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

És fàcil que la imponent Catedral de Tarragona, que presideix la Part Alta des de la terrassa superior, eclipsi la resta de l’herència medieval de la ciutat. El nucli antic de la ciutat, tancat per muralles romanes, està ple de referències a l’Edat Mitjana, des de cases gòtiques al Pla de la Seu, joies romàniques com la capella de Sant Pau o construccions fetes a partir de restes romanes, com el Pretori o la torre de les Monges. I evidentment, una catedral, claustre i museu diocesà que us robaran el cor.

 

Abril: el recolliment de la Setmana Santa

Setmana Santa a Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Si la Part Alta ja exhibeix encant durant la resta de l’any, els dies de Setmana Santa la converteixen en un espai de devoció pràcticament màgic, en què la foscor, el so dels Armats i l’estètica dels passos (alguns d’artistes tan destacats de Josep Maria Jujol) resulten hipnòtics, siguin quines siguin les creences religioses de cadascú. Els dies de recolliment de la Setmana Santa culminen el Divendres Sant a la tarda amb la processó del Sant Enterrament, documentada des de 1550 i en la qual participen dinou passos. Abans de la sortida, els Armats recullen església per església cadascun dels elements, un dels actes més típics d’una celebració declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

 

Maig: un viatge de 2000 anys amb Tarraco Viva

Festival Tarraco Viva. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

A Tarragona no només podeu veure els vestigis que ens ha deixat la seva història romana: també podeu veure-la, sentir-la i, per tant, comprendre-la millor que mai. És això justament el que pretén aconseguir cada any el festival de reconstrucció històrica Tarraco Viva, que durant dues setmanes del mes de maig fa ressuscitar als antics habitants de Tàrraco per oferir, amb rigor i amb la documentació històrica com a leit motiv, tot un retrat de com era la vida durant l’època romana. Són dies especials en què la vida de fa dos mil anys torna a despertar sota les voltes del circ o en què l’entorn de la muralla es transforma en un campament militar.

 

Juny: un passeig pel Modernisme

Balcó del Mediterrani de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

El mes amb més hores de llum esdevé el moment perfecte per passejar pel centre de Tarragona i descobrir un dels seus patrimonis més desconeguts: el modernista. A la Rambla Nova es conserven moltes façanes construïdes en aquest popular estil per arquitectes com Ramon Salas o Josep Maria Pujol de Barberà, però la ciutat amaga moltes altres joies: diverses obres del destacat artista modernista Josep Maria Jujol (com l’original teatre Metropol), un Mercat Central que torna a lluir orgullós després de la seva rehabilitació el 2017 la forja i el trencadís del seu estil original i fins i tot la primera obra documentada d’Antoni Gaudí.

 

Juliol: un concurs de llum i de color

Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona. Foto: Manel Antolí.

La primera setmana de juliol a Tarragona l’espectacle és al cel. El Concurs Internacional de Focs Artificials “Ciutat de Tarragona” té una llarga tradició (1990) i s’ha convertit en un dels més emblemàtics de la Mediterrània. Durant quatre nits, les pirotècnies competeixen a la punta de l’Miracle per oferir el bo i millor del seu art i la guanyadora s’encarrega dels focs artificials de la festa major de Santa Tecla. Per completar l’espectacle, l’Associació de Restaurants de la Part Alta ofereix degustacions al passeig de les Palmeres, un balcó privilegiat per contemplar el concurs mentre gaudiu de la gastronomia de Tarragona.

 

Agost: quinze quilòmetres de costa per descobrir

Cala Fonda o Waikiki. Foto: Alberich Fotògrafs.

Amb quinze quilòmetres de litoral, l’oferta de platges a Tarragona és diversa i atractiva, no només durant els mesos d’estiu. És a l’entorn del Mediterrani on es concentra gran part de la riquesa natural de la ciutat, articulada al voltant de l’Anella Verda, i que ofereix espais fascinants com la platja Llarga o la punta de la Móra. El camí de ronda que voreja la ciutat és una ocasió perfecta per submergir-se en un espai protegit únic a la regió, com és el bosc de la Marquesa, porta d’entrada també a algunes de les cales més boniques de la ciutat. I per arrodonir-ho, l’afortunada associació entre patrimoni medieval i mar Mediterrani que ofereix el castell de Tamarit i les platges que l’envolten.

 

Setembre: viure com un tarragoní Santa Tecla

Festes de Santa Tecla a Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Tarragona es llença al carrer durant la segona quinzena de setembre per viure les festes que els veïns esperen durant tot l’any: Santa Tecla. Documentades des del segle XIV, són considerades Festa d’Interès Turístic pels governs espanyol i català i constitueixen tota una explosió participativa de la societat tarragonina. El seu ric seguici popular, la multitudinària Baixada de l’Àliga, la programació cultural o la culminació festiva de l’Entrada de l’Braç són algunes de les propostes. Tothom hauria de viure l’experiència de Santa Tecla ni que fos un cop a la vida!

 

Octubre: l’espectacle casteller més gran del món

Concurs de Castells de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress).

Poques emocions igualen la de viure una diada castellera. A Tarragona, les quatre colles locals inicien la temporada per Sant Jordi, però a partir de juny comença la temporada més intensa, en la seva ànsia per arribar més alt sumant l’esforç de centenars de castellers. Tarragona ofereix a més la possibilitat de viure encara amb més intensitat i autenticitat aquesta experiència Patrimoni Immaterial de la Humanitat, amb el programa Ciutat de Castells. Per acabar-ho d’arrodonir, 2020 és any de Concurs de Castells, l’espectacle casteller  més gran del món, amb la participació, el primer cap de setmana d’octubre, de les millors colles existents.

 

Novembre: el romesco de Tarragona

Romesco de peix de Tarragona. Foto: Manel Antolí (RV Edipress)

El romesco és el plat més típicament tarragoní que poden oferir els restaurants de la ciutat, bàsicament de peix o marisc, tot i que també pot ser de carn o aviram. El romesco és a més una salsa freda que acompanya entrants de peix, marisc i carns. Diuen que va néixer a les barques del Serrallo a principis de segle XX, amb els ingredients que tenien llavors a l’abast: alls, pa sec, pebrot sec, oli, sal i vi, amb els quals feien una picada amb el morter que sofregien a la cassola, afegien el peix que pescaven i feien el “suquet” que anomenaven romesco. Durant el mes de novembre, els restaurants de Tarragona ofereixen l’oportunitat de descobrir aquest plat tan genuí amb unes jornades gastronòmiques del romesco amb què us en llepareu els dits.


Desembre: la màgia del Nadal

Nadal al Mercat Central de Tarragona. Foto: Mireia Solé.

La Tarragona de la primavera eterna, la de la llum purament mediterrània, també es rendeix a l’encant de les festes nadalenques i de la foscor de l’hivern. La pèrdua d’hores de llum es compensa amb una àmplia il·luminació nocturna que converteix carrers com la Rambla Nova en un passeig de somni i el Mercat Central, en un espai espectacular que brilla amb llum pròpia; tot acompanyat per la tradicional Fira de Nadal i Artesania que cada desembre arriba fidel a la seva cita. L’Home dels Nassos ofereix el contrapunt divertit a un Cap d’Any en què centenars de persones s’entesten any rere any a banyar-se a les aigües ja fredes de la Mediterrània, mentre la cirereta la posa la màgica Cavalcada de Reis, més que centenària.

Compartir:
back-to-top