Un cap de setmana a l’Imperial Tàrraco, l’altra Roma

A Tàrraco un cop la van descriure com la ciutat de l’eterna primavera i és ben cert. Només arribar, la frescor de la brisa del mar a les galtes fa que t’adonis que el que veus no és un miratge, el blau intens de la Mediterrània es fon amb el daurat viu de les seves mil·lenàries construccions, donant peu a una de les escenes més belles que mai he contemplat.

La magna muralla s’alça com un gegant amb les seves ciclòpies pedres de més de 2000 anys d’història, envoltant la que va ser una de les ciutats més importants del gran Imperi Romà, la capital de la província Hispania Citerior o Tarraconensis, i tenim la immensa sort que formi part del nostre territori!.

Un cap de setmana a l’Imperial Tàrraco Muralles Romanes de Tarragona
Muralles Romanes de Tarragona

Patrimoni arquitectònic de l’època romana

De la mà dels fantàstics guies turístics, he caminat literalment per la història entre carrerons estrets de menudes cases, esquitxades aquí i allà amb elements arquitectònics reaprofitats de l’època romana, com les belles esteles funeràries amb els seus escrits en llatí, on es recorda, per tota l’eternitat, l’estimada difunta i el seu marit.

Estela funerari encastada en paret d'habitatge de la difunta Fabia Saturnina Un cap de setmana a l’Imperial Tàrraco

I tot vigilat per la Catedral de Tarragona, que mira orgullosa als seus peus el vast territori que domina amb el so de les seves velles campanes.

Un cap de setmana a l’Imperial Tàrraco
Façana Catedral de Tarragona

I què dir quan ets davant de les dues joies més espectaculars de Tàrraco: el Circ Romà i l’Amfiteatre!

Mentre mires la ben conservada volta del Circ Romà, on giraven a tota velocitat les quadrigues, et sembla sentir de fons l’esclafit del públic totalment entregat a l’espectacle que oferien els hàbils genets. I just darrera, a tocar de la platja del Miracle, s’alça encara orgullós l’Amfiteatre amb la seva imponent figura retallada sobre el blau intens de la mar. Nombrosos gladiadors van sagnar en aquella mateixa arena, sentint de fons els clamorosos crits d’un públic totalment enfervorit amb l’espectacle que els oferien aquells braus guerrers!

A la nit, podem descobrir l’altra cara de la bella Tàrraco

Quan el sol ja cau per a donar pas lentament a la nit, podem descobrir l’altra cara de la bella Tàrraco. Ara les seves daurades pedres s’il·luminen sota la llum càlida dels fanals d’una forma totalment màgica, transportant-nos de nou a una època molt llunyana entre els llargs i foscos passadissos del Circ Romà, tot amenitzat amb el tast de deliciosos vins d’aquesta terra mil·lenària en un lloc idíl·lic, el terrat de la Torre del Pretori.

Als meus peus, la vella Tàrraco es barreja amb la moderna Tarragona d’una forma totalment magistral.
Bravo, Tarragona! Poques són les ciutats que aprenen a conviure amb restes mil·lenàries sense quedar endarrerida en el sempre vertiginós progrés.

Un cap de setmana a l’Imperial Tàrraco
Vista des de la torre del Pretori (El castell del Rei)

Tarragona és molt més, és Història Viva!

Però Tarragona és molt més que espectaculars vistes o increïbles restes arqueològiques, Tarragona és un bon repòs en un presumit apartament situat darrera la Catedral, és un excel·lent àpat de fresc marisc al Serrallo, són tradicions centenàries a través dels seus castellers i gegants, són extenses platges de fina sorra… Tarragona és Història Viva!.

Textos i fotos: @Zenobia_Palmira

Compartir: