Espais de la Setmana Santa a Tarragona

Coneix a fons la Setmana Santa de Tarragona, declarada “Festa Local d’Interès Turístic” per la Generalitat de Catalunya, a través dels 6 Espais que expliquen la seva història durant tot l’any. Una visita imprescindible a Tarragona.

MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE

L’espai de Setmana Santa del  Museu  Bíblic  Tarraconense  es considera el Km0 de la ruta de la Setmana Santa de Tarragona. Aquest consta d’un audiovisual que explica, a través de  les  vivències  d’un  portant,  el  sentit  bíblic,  cultural  i  social  d’aquest  fet  de religiositat popular.

Una sèrie de diorames, peces arqueològiques i reproduccions aporten el relat bíblic i teològic de la “primera Setmana Santa de la història”. Un conjunt de fotografies, cartells postals històriques i una col·lecció de miniatures dels passos de la Setmana Santa tarragonina aporten el relat cultural i artístic d’aquest fet religiós a l’Arxidiòcesi i en especial a la ciutat de Tarragona. Finalment, l’espai compta amb una escultura en guix policromada del  Cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. L’obra de l’artista tarragoní Bruno Gallart Pardo fa una referència del prelat al sentit de la Setmana Santa.

Horari de visita: de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00 h i de 15.00 a 18.00 h; dissabte, de 9.00 a 14.00 h (diumenge: tancat). Més informació a museu.biblic.arqtgn.cat/horaris.

Tarifes:
● 4 €: adults.
● 3 €: menors de 18 anys, majors de 65 anys, professors acreditats, titulars de la Targeta Acreditativa de la Discapacitat.
● Gratuït: Passi Tarragoní, persones en atur degudament acreditades, membres de l’ICOM, Carnet Jove i menors de 5 anys.

ESGLÉSIA DE SANT LLORENÇ

El Gremi de Pagesos preserva un ric patrimoni que inclou l’església  de  Sant   Llorenç,  renovada  per  Josep  Maria  Jujol  després  de  la  Guerra  Civil.  Destaquen  les  capelles gòtiques i renaixentistes amb obres de Josep M. Jujol i Josep M. Martisella, així com les figures dels sants reinterpretades per Josep Maria Jujol i objectes com el calze dels Reis Catòlics. A l’interior es troben un retaule gòtic i peces de Josep M. Jujol, mentre que la casa annexa allotja l’Espai Jujol.
Actualment, és la seu canònica i social del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre i alberga dos passos al seu interior: La Pietat i El Sant Sepulcre.

Horari  de  visita: obertura puntual en festivitats i reserves prèvies al telèfon: 637 71 69 35. Del 23 al 30 de març de 2024: oberta al públic de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

ESGLÉSIA DE NATZARET

L’església de Santa Maria de Natzaret, seu de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist des de l’any 1545, és un Bé Cultural d’Interès Local i es troba a la plaça del Rei. Amb una planta inicialment romànica de l’any 1153 i un temple d’estil barroc de l’any 1742, destaca per les seves imatges venerades i com a punt de partida de la Processó del Sant Enterrament  cada  Divendres  Sant,  reconegut  com  a  Element Patrimonial d’Interès Nacional.

Al seu interior alberga la figura del Sant Crist de la Sang i tres misteris: La Soledat, La Flagel·lació i El Crist dels Penitents.

Horari de visita durant la quaresma: divendres, de 18.00 a 19.00 h; dissabte, d’11.00 a 13.00 h. Del 23 al 30 de març de 2024: oberta al públic de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

SANT MIQUEL DEL PLA

Sant  Miquel  del  Pla,  seu  de  la  Reial  Germandat de Jesús Natzarè, és una església protegida que data del segle XII, encara que la seva construcció actual és del segle XVIII. Conserva restes romàniques i tardoromanes i té una menció documental de l’any 1154. Malgrat ser petita, destaca pels seus altars decorats. Va ser modernitzada l’any 1631 i restaurada l’any 2008 després d’una profanació el 1816.

Actualment, és la seu canònica de la Reial Germandat de Jesús de Natzaret i alberga els seus tres passos: Jesús Natzarè, El Cirineu i Jesús despullat de les seves vestidures.

Horari  de  visita:  L’església, que no està oberta habitualment al públic, obre del 23 al 30 de març de 2024 en l’horari següent: de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

ESGLÉSIA DE SANT AGUSTÍ

L’església de Sant Agustí, construïda el 1576 després del permís del capítol de la catedral , va ser completada al segle següent malgrat les dificultats financeres. Destaca per la seva façana barroca amb portalada i torres campanar i, a l’interior, guarda una cripta funerària i una lauda sepulcral.

L’Església de Sant Agustí, seu històrica d’entitats eclesiàstiques, destaca com l’espai amb més contingut de la Setmana Santa, exhibint tot l’any 10 passos (Entrada de Jesús a Jerusalem, Sant Sopar, L’oració a l’Hort, Vetlleu i Pregueu, Presa de Jesús, Sant Ecce Homo, Nostre Pare Jesús de la Passió, Descendiment de la Creu, Retorn del Calvari i Sant Enterrament) de les 7 entitats sense església pròpia. És una part crucial dels Espais de la Setmana Santa, juntament amb el Museu Bíblic de Tarragona.

Horari  de  visita: de dilluns a dissabte, de 18.30 a 19.00 h i de 19.30 a 20.00 h; diumenge, d’11.00 a 12.30 h i de 13.00 a 13.30 h. Del 23 al 30 de març de 2024: oberta al públic de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

ESGLÉSIA DE SANT NICOLAU DE BARI

L’església de Sant Nicolau de Bari està vinculada al col·legi de les Germanes de la Caritat Dominiques de la Presentació de la Santíssima Verge, conegudes com “les franceses”, que s’establiren a Catalunya a finals del segle XIX. Tot i l’abandonament del col·legi després de la guerra civil, un grup d’antigues alumnes va continuar mantenint el culte a l’església.
És una església de titularitat de l’Ajuntament cedida a la Confraria del Cristo del Buen Amor i Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Actualment, és la seu de l’entitat i alberga els seus dos passos a l’interior: Cristo del Buen Amor i Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista.

Horari de visita: cada dimecres, de 17.00 a 19.00 h, excepte agost i dimecres festius. Del 23 al 30 de març de 2024: oberta al públic de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.


Compartir: