Tarraco Viva presenta l’edició més ambiciosa del festival, amb 20 dies, 800 actes i un homenatge a Cèsar August

Cartell Tarraco Viva 2014

August, una civilització mediterrània. Amb aquest títol, que ja de per sí és tota una declaració d’intencions, s’ha presentat aquesta setmana la XVI edició de Tarraco Viva, festival internacional del món romà, que se celebrarà a Tarragona del 5 al 25 de maig. Diem que la llegenda del cartell d’enguany és, per se, tota una declaració d’intencions perquè, d’una banda, el festival ret homenatge a la figura de Cèsar August, el gran emperador, en el bimil·lenari de la seva mort; i de l’altra, perquè commemora l’èxit d’una civilització que encara avui es percep com la més brillant de la història de la humanitat. En Magí Seritjol, director del festival, ja ho va dir a la presentació de l’avançament del programa: “August va protagonitzar un moment especialment brillant en la cultura de la humanitat. L’únic moment en la història del Mediterrani en què totes les seves riberes van estar unides i en progrés, com no ho havien estat mai fins aleshores”. Per aquest motiu, segons Seritjol, August pot ser considerat l’artífex del primer intent de construir això que avui es coneix com Europa, però no des d’una òptica nòrdica –com ha acabat sent–, sinó mediterrània.

Magí Seritjol / ©Ivan Rodon

De Tarraco Viva, per a qui a aquestes alçades encara no conegui l’esdeveniment, podem dir que és més que un festival, tot i que això no ho sentirem mai en boca d’en Seritjol, una de les primeres persones –juntament amb el seu germà Enric– que va pensar i impulsar el certamen, i també la que ha anat acompanyant-lo i madurant-lo fins arribar fins aquí. Tarraco Viva és la més fidel recreació històrica del passat més gloriós de la ciutat i una de les millors reconstruccions de la història del món romà. És història viva.

El fet de dedicar l’edició d’enguany a August farà que el festival vingui carregat de novetats de tota mena. Algunes d’elles fan referència a les instal·lacions. Així, el Recinte Firal del Palau de Congressos es convertirà en un centre cultural dedicat a la figura d’August i a la seva època, on s’han programat més de 300 actes dels 800 amb què comptarà el festival, rècord de totes les edicions.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

En aquest context, la recreació ‘August, el poder de la màscara’, a càrrec de Projecte Phoenix, esdevindrà l’activitat central del festival, en la qual s’aniran desvetllant i descobrint aspectes de la vida personal i familiar de l’emperador, de la seva obra política, de la seva visió de Roma i del món. Aquest espectacle es podrà veure tots els divendres i dissabtes del festival.

Una altra de les grans novetats del festival Tarraco Viva d’enguany serà la reproducció –atenció!– a escala 1:1 de l’Ara Pacis i de l’escultura d’August de Prima Porta, que formaran part de l’exposició ‘August, una civilització mediterrània’ i que ens acostaran a l’època del primer emperador en format de visites comentades. Pel que fa al monument Ara Pacis Augustae, o sigui l’Altar de la Pau d’August, aquest és, sens dubte, un dels llegats monumentals mes importants de l’antiga Roma. Pensat per exaltar la Pax Augusta, l’Ara Pacis conté molts més ingredients: iconogràfics, decoratius, literaris, religiosos, mítics, polítics, artístics i, al mateix temps, és un retrat de la família imperial. L’Ara Pacis es reconstruirà, doncs, per Tarraco Viva, amb una recreació fidedigne dels 98 personatges que l’integren.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

El primer cap de setmana del festival (10-11 de maig) es dedicarà, en bona part, al públic familiar i infantil, i durant tot el matí de diumenge se celebrarà al Camp de Mart el ‘Pueri festival Tarraco Viva’, amb tallers i activitats de recreació adreçades als més petits. Està previst que més de 6.000 escolars passin pel festival.

El segon cap de setmana (17-18 de maig), el Camp de Mart serà l’epicentre de la gastronomia romana amb tallers de recreació de menjar i vi, xerrades i presentacions de productes que ja es trobaven a les cuines romanes. Serà el moment de degustar les “tapes” elaborades pels restaurants de l’Associació Tarraco a Taula. I el tercer cap de setmana es dedicarà a les fires de museus.

Els diferents grups de reconstrucció que porten anys treballant al festival Tarraco Viva repetiran enguany, però amb noves propostes. És el cas, per exemple, de l’Istituto Ars Dimicandi (Itàlia), que prepara una activitat extraordinària amb més gladiadors que mai per commemorar l’any August. Nemesis ARQ, Ludi Scaenici, Thaleia, Projecte Phoenix, o la Legio I Germanica, entre d’altres, també estrenaran reconstruccions històriques.

Tarraco Viva / ©Rafael López-Monné

Si vols més informació de les diferents activitats de Tarraco Viva, consulta el preprograma del festival. Abans, però, ves reservant el bitllet per a Tarragona que et transportarà a través del túnel del temps fins a l’època gloriosa d’August. Ave, Cèsar!

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter) / Ivan Rodon

Compartir: