L’emperador August recupera els colors en el bimil·lenari de la seva mort

August de Prima Porta / ©Ivan Rodon

Qui anava a dir que l’emperador August recuperaria els colors coincidint amb el bimil·lenari de la seva mort… Emma Zahonero i Jesús Mendiola, del Taller de restauració i belles arts MV Arte, han estat els responsables de treure-li els colors a l’escultura d’August de Prima Porta, en un procés laboriós que ha durat tres mesos exactes, sense comptar el temps dedicat a les investigacions i documentacions prèvies.

La proposta de policromia no l’han aplicat sobre l’estàtua de bronze que s’alça a dalt d’un pedestal del Passeig Arqueològic, envoltada de xiprers i vigilant les muralles de Tarraco, si no a una còpia de resina i guix de prop de 100 quilos de pes que, mentre duri Tarraco Viva (fins al 25 de maig), es pot veure al Recinte Firal del Palau de Congressos, epicentre del festival.

L’August de Prima Porta és una estàtua de Cèsar August que va ser descoberta el 20 d’abril de 1863 a la vil·la de Prima Porta, pertanyent a Lívia Drusila, la dona d’August, als afores de Roma. L’estàtua de bronze que hi ha a Tarragona és una còpia que va regalar Mussolini a Tarragona l’any 1934.

El treball del Taller MV Arte a l’hora de presentar la proposta policromada d’August val a dir que ha estat rigorós i valent. Com s’apunta al llibre del festival d’enguany “si tanquem els ulls i intentem imaginar com devia ser una ciutat romana de l’antiguitat, sovint se’ns presentarà amb un sol color, el blanc. Perquè és blanc com hem descobert aquest passat a museus i galeries de tot el món”.

Presentació d'August de Prima Porta / ©Ivan Rodon

Jesús Mendiola explica que la proposta de policromia que han fet “s’ha basat amb l’analítica que havien fet els químics dels Museus Vaticans. A partir d’aquí, hem pogut saber a què (i quin color) corresponia cada element químic˝. A continuació, Zahonero i Mendiola han mirat d’atorgar naturalisme a l’estàtua utilitzant tècniques i procediments pictòrics de l’època grecoromana. Així, a l’escultura policromada d’August de Prima Porta hi predominen els bronzes i el porpra, un color que només s’assignava a la figura de l’emperador.

L’estàtua d’August de Prima Porta és doncs, probablement, la recreació policromada més acurada de les que s’han fet fins ara a partir de les investigacions científiques i arqueològiques. L’arqueòleg i investigador alemany Vinzenz Brinkmann va ser un dels primers en proposar policromies pròximes a les originals, si bé els colors eren molt plans. En canvi, “les estàtues ¬–defensa Emma Zahonero– es pintaven amb moltes capes de colors”. Una mostra: per mirar de trobar els colors originaris s’han utilitzat fins a vint-i-quatre rovells d’ous, i s’han emprat minerals com el cinabri i pigments com el blau egipci, entre d’altres.

El director del festival Tarraco Viva i persona que ha encarregat l’escultura policromada de l’emperador, Magí Seritjol, vaticina que la proposta que ha presentat MV Artetindrà una repercussió científica a nivell mundial, s’organitzaran debats i congressos i s’obrirà una certa polèmica des de Tarragona, la qual cosa que ja ens interessa perquè ens posarà en el punt de mira. A més, és la nostra hipòtesi“.

Text i fotos: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Compartir: