Tarragona es consolida com un dels grans platós publicitaris i cinematogràfics de Catalunya

La setmana passada va començar a circular per diferents televisions l’espot publicitari del nou Toyota Aygo, rodat a la Plaça de la Font, en el què els clients de la marca, sense saber que se’ls estava fent una broma amb una càmera oculta, acaben esdevenint en els vertaders protagonistes del divertit anunci.

En els darrers anys, els anuncis, les pel·lícules de cinema i els videoclips, entre d’altres produccions audiovisuals, ha experimentat un notable creixement a la ciutat. Tarragona és un plató de moda. De fet, tret de Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat, Tarragona s’ha consolidat –per tercer any consecutiu– com la tercera ciutat catalana on es fan més produccions i rodatges al cap de l’any. En aquest context, el paper que hi ha jugat la Tarragona Film Office, que coordina Txell Roig, ha estat clau.

Des del 2010, quan la Tarragona Film Office passa a encarregar-se de la gestió dels rodatges i les sessions fotogràfiques a la ciutat, en poc més de quatre anys les produccions han passat de 19, el 2010, a 101, l’any passat. La ciutat va ser escenari, el 2014, de 21 sèries de televisió, vuit espots, dinou reportatges fotogràfics, deu documentals, catorze videoclips, cinc llargmetratges de cinema-ficció i dos llargmetratges documentals

Segon origen - @elpais

Sonata per a violoncel - ©Txell Roig

Making of 'El dulce sabor del limón'- ©Txell Roig

Els nombres parlen per sí sols. Amb tot, un dels aspectes que més valora Txell Roig és que més enllà del nombre d’enregistraments es posi de relleu el valor d’allò que es roda a la ciutat. I en aquest sentit, Tarragona ha estat escenari de llargmetratges amb actors coneguts i de grans anuncis publicitaris. Per exemple, Segon origen, una pel·lícula que va començar el director Bigas Luna i que després de la seva mort va continuar Carles Porta. Els actors Sergi López i Rachel Hurd-Wood van enregistrar l’any passat diferents seqüències a la platja Llarga i en un càmping de la ciutat. I la directora tarragonina Anna Bofarull ha triat la seva ciutat pel rodatge de Sonata per a violoncel, amb actors de renom com Juanjo Puigcorbé, Marina Salas, Montse Germán o Jan Cornet.

making of 'Lay's' - ©Txell Roig

Pel que fa a la publicitat, si Tarragona va estar, fa un parell d’anys, en boca de molts per l’anunci de la fragància The One Sport, de Dolce & Gabbana, enregistrat a l’amfiteatre de Tàrraco, enguany aquest escenari també ha estat l’escollit per enregistrar l’anunci d’Estrella Damm Entrena l’ànima. I els darrers dies de l’any la ciutat va tornar a ser el plató destriat per un altre anunci d’impacte, aquesta vegada de la marca de patates Lay’s, amb imatges de la Part Alta i la Catedral, i explicant la història del repic de campanes que es fa cada 31 de desembre pel demanar la Pau al món.

Els llocs més sol·licitats per rodar són l’Amfiteatre, el Fòrum, el Circ i les Muralles de Tàrraco, Casa Castellarnau, i també els carrers de la Part Alta, les platges, el Vial Bryant i la zona industrial del Port. Sigui com sigui, Tarragona s’ha descobert als publicistes, directors i productors audiovisuals com un magnífic plató, amb una gran diversitat d’escenaris i recursos. I aquesta troballa comença a revertir a la ciutat generant ingressos en sectors com el turístic, la restauració o l’hoteler.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Compartir: