Tarraco Viva torna del 15 al 29 de maig amb 436 actes que expliquen la història a través de relats

Poster Tarraco Viva 2016
Poster Tarraco Viva 2016

Si la historia s’ensenyés com a relats, ningú l’oblidaria”, va deixar escrit el primer premi nobel anglès Rudyard Kipling. El Festival Tarraco Viva, que beu i s’amara d’aquesta filosofia, explicar la història com un relat, obre portes aquest diumenge amb el títol “Roma i Egipte, una fascinació mediterrània”. El director del festival, Magí Seritjol, avança que l’edició d’enguany és una declaració d’intencions del que vindrà els pròxims anys: “Volem presentar no només la història de l’antiga Roma, sinó l’encontre amb les grans civilitzacions del Mediterrani clàssic”.

Tarraco Viva ens proposa, del 15 al 29 de maig, un viatge a través del túnel del temps que ens retornarà al món romà i l’egipci. En total s’han organitzat 124 activitats, que sumen 436 actes, sempre amb l’interès divulgatiu per davant. El Pretori, l’Amfiteatre, el Circ, el Fòrum de la Colònia i les Muralles, centraran bona part de les activitats programades, tot i que, com és habitual, també se’n celebraran a d’altres poblacions com Constantí, Altafulla, Cambrils i Falset o Porrera, a les que enguany se suma també el columbari de Vila-Rodona.

L’acte inaugural, que se celebrarà el diumenge 15, a la Sala del Sarcòfag del Pretori romà, acollirà un debat sobre les relacions entre aquestes dues civilitzacions que van coincidir en el temps, amb la intervenció de diferents experts en la matèria com són el Catedràtic de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo; el periodista Enric Calpena; el conservador del Museu Egipci de Barcelona, Luis Manuel Gonzálvez; el professor de Filologia Grega de la URV, Jesús Carruesco; i la moderació del director del festival, Magí Seritjol.

Gladiadors de l'Istituto Ars Dimicandi. / ©Manel R. Granell
Gladiadors de l’Istituto Ars Dimicandi. / ©Manel R. Granell
Septimani Seniores. / ©Manel R. Granell
Septimani Seniores. / ©Manel R. Granell

Entre les diferents activitats que s’organitzen, hi ha una mica de tot: visites guiades, jornades de portes obertes dels museus, tallers i jocs, conferències, activitats escolars, audiovisuals, lectures dramatitzades, concerts, degustacions gastronòmiques i les exitoses recreacions històriques. D’aquestes últimes, en destaquen les novetats relacionades amb el títol d’enguany, d’altres que recrearan els banquets funeraris, la prostitució femenina a Roma, els gastrònoms de l’antiguitat, o els celebrats Ars Dimicandi, amb els seus espectacles de gladiadors, o els Ludi Scaenici, que faran sonar la música de l’antiga Roma.

El festival es clourà el diumenge 29, a les 18h, amb un acte espectacular, a la Sala August del Palau de Congressos, on es podrà contemplar la recreació històrica Mirades d’Eternitat. Els retrats del Faium.

PROGRAMA COMPLET DEL FESTIVAL TARRACO VIVA

PROGRAMA DE BUTXACA DEL FESTIVAL TARRACO VIVA

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Fotografies: ©Manel R. Granell

Compartir: