Visites virtuals a Tarragona

La modernitat i l’antiguitat, la natura i el patrimoni, formen binomis vius i perfectament harmònics en una ciutat com Tarragona.

El passat bimil·lenari de la ciutat es percep en cada pedra, en cada roca, en cada rajola, en cada edifici, en cada detall que evoquen el llegat romà de Tàrraco, però que també donen pas als diversos períodes històrics que l’han succeït (època medieval, Renaixement, modernisme, etc.).

Museu al carrer

Passejar per Tarragona és caminar per un museu a l’aire lliure, amb descobertes arqueològiques constants, i saber que pots estar prenent alguna cosa en una terrassa situada just damunt de les pistes del circ romà, on es feien curses de quadrigues, dinar en un restaurant immers en més de 2.000 anys d’història, tenir a l’abast peces de gran valor històric o admirar l’arquitectura medieval i modernista.

Ara, amb la situació de crisi sanitària mundial, s’han alterat els plans de milers de visitants a la ciutat.

Per això, en aquest article, us recollim els principals recursos virtuals disponibles per visitar monuments i espais de Tarragona sense moure’s de casa.

Imatge Virtual de les Muralles
Captura de la visita virtual de les muralles i del passeig Arqueològic.

Visites virtuals als museus

El Museu d’Història

El Museu d’Història de Tarragona ofereix visites virtuals que capten gairebé del tot la immensitat històrica que es percep en directe en alguns monuments i espais del conjunt arqueològic de Tàrraco, com el circ romà i el pretori, l’amfiteatre o les muralles i el passeig Arqueològic.

També es poden visitar edificis modernistes com el Teatre Metropol o cases nobles com la Casa Castellarnau i la Casa Canals.

El nou web de visites virtuals del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya permet descobrir la Tarragona romana, medieval, modernista, paleocristiana i agroecològica de manera accessible gràcies a les audioguies i als vídeos en llenguatge de signes.

L’arqueologia i la història també tenen cabuda en una altra eina imprescindible per endinsar-se en el passat de Tarragona i preparar una futura visita: la guia arqueològica de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya.

El Museu d’Art Modern

Une de les Visites Virtuals, la Sala Joan Miró
 Sala de Joan Miró, visita virtual a l’interior del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

El Museu d’Art Modern de Tarragona presenta una visita virtual per totes les seves instal·lacions amb tot de codis QR que proporcionen informació sobre els espais i les obres que s’hi exposen.

Imatge Virtual de l'observatori Blau i el museu del Port
 Visita virtual a l’Observatori Blau i al Museu del Port de Tarragona.

Museu del Port

El Museu del Port de Tarragona obre el seu espai i el de l’Observatori Blau als visitants per apropar-los al món de la pesca a través d’una visita virtual.

El museu es trasllada al Tinglado 2 del Moll de Costa amb una exposició temporal fins a la finalització de les obres de la seu principal.

Figura d'una estatua de les visites virtuals
Captura del web Sketchfab amb una de les peces del MNAT.

Ara es poden observar tots els detalls de la col·lecció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) en línia.

Al web del museu, també s’hi pot trobar el portal Visitmuseum amb una audioguia en línia de l’exposició «Tarraco/MNAT» del Tinglado 4 del Moll de Costa.

I encara hi ha un parell de recursos més: la pàgina web de Sketchfab, que permet veure gran part de les peces del MNAT en 3D, i la visita retrospectiva de l’exposició «La petjada d’August al MNAT», que ofereix Google Arts & Culture.

Catedral de Tarragona en video

Una de les Visites Virtuals, l'interior de la Catedral a vista de Dron
 Captura del vídeo rodat a l’interior de la catedral a través d’un dron

Un altra de les visites virtuals es al web de la catedtral, on els visitants es poden endinsar en l’art i la història d’aquest espai majestuós amb les imatges i la descripció dels detalls artístics del monument.

Fins i tot, se’n pot contemplar l’interior a vista de dron en un vídeo espectacular al canal de YouTube de la catedral.

Visites Virtuals al museu, aquí veiem la sala de la necròpolis
Captura d’una de les sales del Museu i Necròpolis Paleocristians a la visita virtual de Google Street View.

La necròpolis paleocristiana de Tarragona es pot visitar a través del Google Street View, que, a més, presenta imatges panoràmiques en 360 graus.

 Captura de la visita virtual al Museu Diocesà de Tarragona
 Captura de la visita virtual al Museu Diocesà de Tarragona.

El Museu Diocesà de Tarragona custodia 11.000 obres d’art religiós, entre les quals destaquen algunes mostres de pintura, escultura i argenteria de la diòcesi de Tarragona.

Ara les sales d’exposició permanent estan obertes al públic en format virtual. Ja s’hi poden fer visites en línia.

Visita de la pedrera romana del Mèdol en vídeo

Vistes de la Pedrera del Medol

Al canal de YouTube de la Fundació Abertis, es pot visitar la pedrera romana del Mèdol i descobrir els fonaments principals de l’imperi romà.

Recorregut virtual en 3D del centre de la Tarragona Romana

Un recorregut virtual en 3D pel Centre Tarraconense El Seminari és una de les millors maneres d’endinsar-se en aquest edifici històric del segle XIX que allotja la capella de Sant Pau, construïda al segle XIII.

Visites Virtuals També de tota la Tàrraco

Recorregut de la Tàrraco romana

Mapa de la ruta de la Tàrraco Romana
 Atles Orbis. © Universitat de Standford.

L’atles Orbis és un autèntic Google Maps de l’imperi romà. Gràcies a aquest recurs, es pot traçar un recorregut molt detallat de la Tàrraco romana i de tot l’imperi a través de mapes digitals i interactius.

L’atles és obra de la Universitat de Standford.

Tarragona en 360 graus

Visites Virtuals de Tàrraco en 360 graus
 Captura del recorregut virtual Tarraco 360°.

Tarraco 360° és un recorregut virtual en 3D molt complet per tots els monuments Patrimoni de la Humanitat de Tarragona.

Ha sorgit del treball científic del grup de recerca SETOPANT, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Està inclòs en la selecció de la revista Viajes National Geographic de les vuit visites virtuals a monuments del món en 360 graus.

Panoràmica de Tarragona en 360 graus a la xarxa Tinet
Panoràmica de Tarragona en 360 graus a la xarxa Tinet.

Des del campanar de la catedral s’observa una de les millors vistes panoràmiques de la ciutat de Tarragona.

A la xarxa Tinet hi ha disponible aquesta panoràmica espectacular de Tarragona en 360 graus.

Encara que no sigui pròpiament un recorregut virtual, recomanem el capítol dedicat a la ciutat de la sèrie de RTVE Ciudades españolas Patrimonio de la Humanidad, disponible a RTVE.es a la carta.

Eutyches, auriga de Tàrraco; Caius Calpurnius Flaccus, flamen de la Hispània Citerior; Caius Valerius Avitus, duumvir (una espècie d’alcalde) de Tàrraco, i Titus Valerius.

Encarregat de les fosses de l’amfiteatre, ens guien pel circ romà, el recinte de culte, el fòrum de la colònia i l’amfiteatre en una visita guiada en 360 graus que reconstrueix, amb realitat augmentada, aquests quatre espais.

Tota una experiència que es pot viure a l’apartat «Ingeniería romana» del web de LAB RTVE. RTVE.es a la carta.

També permet la possibilitat de recuperar el primer episodi de la premiada sèrie documental Ingeniería romana, «Las ciudades I», dedicat, gairebé exclusivament, a Tarragona.

Recursos virtuals per als més petits

Per als més petits, el MNAT proposa una sèrie de recursos educatius per descobrir els monuments romans de la ciutat: els trencaclosques virtuals i els jocs en línia.

Aquests recursos permeten descobrir el passat de Tàrraco d’una manera més divertida i apta per a tota la família.

Trobaràs tots els recursos virtuals per visitar Tarragona al web de Tarragona Turisme.

Aplicacions

Imatge Virtual del Circ Roma des de l'aire
 Captura de la panoràmica del circ romà des de l’aplicació Imageen. © Imageen.

Una de les aplicacions més completes de realitat augmentada és Imageen Tarragona. Amb aquesta aplicació és possible viatjar al passat des de la Tarragona actual a la Tàrraco de fa més de 2.000 anys.

Es pot visitar l’abans i el després del circ romà, el fòrum provincial, l’amfiteatre i el fòrum local. Una experiència impressionant.

Captures de l'itinerari Virtual de Tarragona
 Captures de l’itinerari de Tarragona a l’aplicació MovieTravel, amb les escenes de rodatge
al costat de cada localització.

L’aplicació MovieTravel permet veure escenes de pel·lícules que s’han rodat en diferents espais de Tarragona.

Tarragona és una destinació de turisme cinematogràfic i, gràcies al recorregut ludificat de l’aplicació, es poden veure escenes de les pel·lícules rodades des del mateix punt geogràfic on es troba el visitant en aquell precís moment.

La història i la cultura de la ciutat de Tarragona també es poden descobrir des de casa amb aquestes visites virtuals. Amb quina visita vols començar? Les trobaràs totes al web de Tarragona Turisme. Bon itinerari!

Compartir: