Us ve de gust entrar a Cal Corderet, la botiga més antiga de Tarragona?

Cal Corderet_Tarragona

Passejant pel carrer Merceria hi ha un petit comerç que crida especialment l’atenció. Les pedres que recobreixen la part baixa de la façana conserven fins a quatre inscripcions romanes, la qual cosa ja ens indica que ens trobem davant d’un edifici amb història. Les seves portalades de fusta policromada són de dues tonalitats de color verd i la decoració de l’aparador testimonia la llarga activitat comercial d’una botiga que parla, que té una olor característica i que sedueix per igual a petits i grans.

De fet, cap comerç pot presumir de mantenir una vida tant longeva com Cal Corderet, a Tarragona. La històrica cereria, situada al número 17 del carrer Merceria, al cor de la Part Alta, suma més de dos-cents seixanta anys d’història, que aviat és dit. Potser el mèrit cal atribuir-lo a “l’espiritualitat” que desprèn, s’aventura a dir Xavier Pagès, l’artesà que hi treballa. Sigui com sigui, el fil històric de Cal Corderet ha continuat vigent fins els nostres dies, primer com a indústria productora d’espelmes, i després com a botiga de ciris, espelmes, i encens natural i fabricat. Uns productes que continuen sent reclam per als tarragonins i turistes, aquests darrers més encuriosits per descobrir una botiga que transpira història i patrimoni i que et transporta en el temps.

Cal Corderet2_Tarragona

Els orígens de Cal Corderet cal fixar-los a l’any 1751, quan començava –segons documentació escrita- l’activitat productiva d’espelmes i ciris en un petit obrador, situat al lateral de l’edifici i que poc després donaria pas la botiga.

De fet, aquesta història encara es respira en l’ambient de l’històric comerç i si traspasseu les seves portes podreu admirar el primer mostrador que va tenir la botiga, avui utilitzat com aparador per a l’exposició d’espelmes de diferents colors, mides i olors. La resta de la decoració també és l’original. Les estanteries que recobreixen les parets de la botiga també compten amb més de dos segles i mig de vida, tot i que exhibeixen petits afegitons posteriors, com el pa d’or que es pot veure a la part més elevada. Les estanteries amaguen una porta secreta que antigament donava accés als baixos de la casa, on s’hi havien amagat alguns veïns de la Part Alta durant la guerra del Francès i posteriorment durant la guerra civil. Els baixos també havien estat utilitzats per emmagatzemar el sabó de sosa que es feia a mà, molt útil i eficaç a l’hora de netejar ferides.

Especialment destacables són les quatre làpides amb inscripcions romanes que es conserven a la façana principal i a la lateral. Una d’elles està dedicada a Fabia, una patrícia romana molt estimada i venerada pel seu espòs, Caius.

Xavier Pages_Tarragona

Al llarg dels més de dos segles de vida, Cal Corderet ha canviat de mans. Tot i això, tots els diferents propietaris n’han sabut preservar tota l’essència i han vetllat per tal de transmetre una història que forma part de l’ADN de la Part Alta de Tarragona. Ara, la titularitat del comerç és en mans de Montserrat Magriñà, mentre que en Xavier Pagès és l’artesà encarregat de la decoració dels ciris i també de l’atenció als clients. Com a curiositat, un detall: una besàvia d’en Xavier Pagès també havia tingut una cereria a la Part Alta, coneguda com a Ca la Filomena i emplaçada molt a prop de Cal Corderet.

Cal Corderet_Tarragona

Què hi podeu trobar?
Cal Corderet és una cereria que ofereix les darreres tendències en aromes, colors i formes per a les espelmes més modernes, fins als ciris més tradicionals. De fet, si voleu un producte fet a mida, penseu que en Xavier Pagès és un artista amb el pinzell. Ara bé, cal saber que la pintura i la cera necessiten temps per aprendre a conviure i aconseguir el grau de solidesa necessària. Per això, un ciri pintat segons encàrrec pot necessitar un mínim de quinze dies.

Si us agrada l’incens, a Cal Corderet també hi trobareu un ric assortit, si bé us recomanaríem el que es fa a mida del client, amb barreges de resines provinents d’arreu.

Cal Corderet
Carrer Merceria, 17
977234625
Tarragona

Horaris:
Dilluns: tancat per festa setmanal
Dimarts a divendres: 9:30h a 13:30h i de 17h a 20:30h
Dissabte: 9:30h a 13:30h i de 17:30h a 20:30h
Diumenge: 10:30h a 14h

Reportatge i fotografies de @casalesi
Translated by Artur Santos

Cal Corderet3_Tarragona

Cal Corderet4_Tarragona

Cal Corderet5_Tarragona

Compartir: