Castells a Tarragona

Xiquets de Tarragona/Rafael López-Monné

Son les vuit del matí, hora prima. Fa calor. Un sol de llum càlida escalfa la ciutat. Trencant el silenci imposat pels excessos nocturns, entren músics amb sons de gralles. Arreu hi ha taules preparades per honorar el déu Bacus. La gent fa els honors; menjar, beure i molta cridòria. De sobte… trompetes i trons, balls de foc, criatures mitològiques. Tornem-hi, és festa, i no una festa qualsevol!

La gent omple la plaça com els petits rierols fan cap al riu. Més soroll, més cridòria. Hi ha despistats: “¿In the hier toros?”. Algú els hi diu que sí, que hi haurà banyes, encara que només amb dues potes. També hi ha gent petita amb els ulls estirats, ben perpetrats rere la Nikon i la Haselblat. Ben aviat no pararan de donar-li al disparador. Hi ha un balcó amb gent decorada, entren i surten, i no paren. Parlen diferents idiomes, però no entenen res.

Es comença a veure gent amb camises de colors. Algunes són ratllades, algunes verdes, d’altres blaves i també liles. Són les colles. Aquesta vegada el rierol s’ha fet riu. Hi ha nervis. “No podrem arribar!”. I així cada any. “A veure si ho arreglen d’una vegada!”. Tot i les queixes, tothom arriba al lloc. S’enlaira la gent, uns al damunt dels altres. Tota la plaça, imitant la gent que s’enfila, es torna tremoladissa. Hi ha un menut que en arribar a dalt de tot saluda amb la mà i tothom l’aplaudeix amb molta força. “Què fan?” –pregunta algun despistat–. “Fan castells”, –li contesten–.

A Tarragona fem castells. Vols venir?

Text: Enric Seritjol
Fotografies: Rafael López-Monné

Colla Jove Xiquets de Tarragona/Rafael López-Monné

Xiquets del Serrallo/Rafael López-Monné

Castellers de Sant Pere i Sant Pau / Rafael López-Monné

Concurs de Castells de Tarragona / Rafael López-Monné

Tarragona disposa de quatre colles castelleres:
Xiquets de Tarragona
Colla Jove Xiquets de Tarragona
Xiquets del Serrallo
Castellers de Sant Pere i Sant Pau

Principals actuacions castelleres a Tarragona:
23 d’abril, Sant Jordi. A les 19.30 h a la Rambla Nova.
24 de juny, Sant Joan. A les 19.30 h a la plaça de la Font.
19 d’agost, Sant Magí. A les 12 h a la plaça de les Cols.
11 de setembre, Diada Nacional. A les 19.30 h a la Rambla Nova.
15 setembre (Primer diumenge de les festes de Santa Tecla). A les 12 h a la Plaça de la Font
23 de setembre, Santa Tecla. A les 13 h a la plaça de la Font.
24 de setembre, la Mercè. A les 13 h a la plaça de les Cols.
Primer cap de setmana d’octubre (els anys parells), Concurs de Castells. A les 10 h a la Tarraco Arena Plaça

Compartir: