Tarragona, ciutat de castells

Xiquets de Tarragona / ©Rafael López-Monné

Tarragona acollirà, del 24 al 30 de juny, la I Setmana Castellera, una nova activitat cultural d’interès turístic que neix amb la doble voluntat d’aconseguir notorietat i posicionament turístic i, alhora, capitalitzar un dels principals recursos culturals i tradicionals del nostre país, els castells, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Tarragona, ciutat de castells” oferirà una mica de tot: exhibicions castelleres, exposicions, conferències, sopars i vermuts castellers i, el que potser és més nou, recorreguts per les principals places castelleres de la ciutat i visites guiades als assajos de la Colla Castellers Xiquets de Tarragona i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Colla Jove Xiquets de Tarragona / ©Rafael López-Monné

La iniciativa també afegirà una nova diada al calendari casteller, que se celebrarà el dissabte 29 de juny (plaça del Rei, a les 19h) amb la participació dels Xiquets de Tarragona i de la Colla Jove. Els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que també participen de la setmana i que molt probablement se sumaran a la diada l’any vinent, també tindran un espai reservat per al seu lluïment col·lectiu. Els de la camisa verda (Castellers de Sant Pere i Sant Pau) oferiran el dimarts 25 una actuació al Pla de la Seu, davant mateix de la Catedral; mentre que els de la camisa blava (Xiquets del Serrallo) n’oferiran una altra en pròpia plaça, el diumenge 30 de juny, acompanyats pels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca.

El tret de sortida de “Tarragona, ciutat de castells” es dispararà amb la tradicional diada castellera de Sant Joan, el dilluns 24 de juny (plaça de la Font, a les 19h) amb la participació de les quatre colles castelleres de la ciutat.

Mans agafant els segons / ©Rafael Ló—pez-MonnéŽ

En el transcurs de la setmana castellera també es podran visitar dues exposicions, una al pati Jaume I de l’Ajuntament, que oferirà als visitants el relat gràfic “Tarragona, una història de castells”; i l’ altra que, amb el segell del fotògraf David Oliete, es podrà veure a l’Espai Turisme (carrer Major, 36). “El cel dels castells” combinarà imatges i un audiovisual.

D’altra banda, i per tal de viure de prop –i en pell pròpia– l’experiència de formar part d’una colla, durant la setmana castellera cada matí a les 11h es programarà la visita guiada “Tarragona, ciutat de castells” que recorrerà les principals places castelleres de la ciutat, alhora que explicarà anècdotes i històries de castells. L’activitat finalitzarà amb un vermut a la Plaça de Font.

Xiquets del Serrallo / ©Rafael López-Monné

En aquesta mateixa línia vivencial, la setmana castellera oferirà també la possibilitat de participar activament, a qui ho desitgi, als assajos dels Xiquets i de la Colla Jove, així com en les respectives escoles de castells.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), casteller dels Nens del Vendrell i degà de la Facultat de Dret de la URV, Alfonso González, parlarà el dijous 27 de juny de “Els castells i el turisme”, a l’Espai Turisme.

Alegria dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau / ©Rafael López-Monné

Finalment, destacar que amb l’estrena de “Tarragona, ciutat de castells” es posarà en marxa la comercialització del calendari d’assajos (amb visita guiada i sopar casteller opcional) amb les colles Xiquets de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els dies d’assajos seran tots els dimarts de juliol i agost, de 20:30 a 22h, a un preu de 9€, mentre que pels menors de 12 anys serà gratuït. En el cas d’afegir un ‘sopar casteller’ a les visites, el preu serà de 25€ i de 15€ pels menors de 12 anys. Les visites s’oferiran en català, castellà, anglès i francès.

Tarragona, ciutat de castells_PDF

Text: Ivan Rodon (@irodon)
Fotografies: Rafael López-Monné (@lopezmonne)

Compartir: