Parlem de sexe. Com s’ho feien els romans?

El sexe a l'època romana / © MNAT

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ens apropa, fins el 29 de setembre, ‘El sexe a l’època de Roma’, una mostra que aplega un conjunt de peces d’època romana conservades en museus catalans, a més de reproduccions pictòriques i textos d’autors llatins, com aquest d’Ovidi:

Aquella (dona) que tingui la cara molt maca, al llit s’ha de posar de cara. Han de deixar que les vegin d’esquena aquelles que estan orgulloses de la seva esquena. La dona que destaqui per un cul abundós, que posi els genolls sobre els coixins amb el coll girat enrere. Si té unes cames fermes i uns pits sense tara, l’home s’estarà dret, i ella estesa a través del llit (…)”. I així, fins una desena de recomanacions.

El sexe a l'època romana / © MNAT ©

I és que una ràpida incursió a ‘El sexe a l’època romana’ ens permet constatar dues coses: una, les profundes desigualtats que hi havia entre homes i dones a l’època; i dues, que la vida sexual dels nostres avantpassats no ha variat massa de llavors ençà. Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat… Costaria trobar les set diferències entre la vida sexual dels antics romans i la d’avui dia.

L’exposició, que es pot visitar per lliure o comentada (prèvia reserva) i que està complementada amb un cicle de conferències, parla del sexe en el matrimoni i de les relacions extramatrimonials, de les diferents maneres de fer l’amor, de l’art de la seducció i de les aventures amoroses, les passions, les transgressions, els enganys i els desenganys que envoltaven llavors (com ho continuen fent ara) el sexe entre les persones.

El sexe a l'epoca romana / © Ivan Rodon

El contingut de la mostra evidencia també que els romans eren desinhibits, alhora que tenien tabús i els regia una doble moral. L’exposició, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits: sexe i matrimoni, dedicat a les relacions entre homes i dones i la seva evolució a través del temps; sexe, seducció i bellesa, que parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada; pràctiques sexuals, que descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana; sexualitat divina, com a pretext per justificar la vida sexual dels humans (Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys); i les pràctiques sexuals fora del matrimoni, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals.

El sexe a l'època romana / © MNAT

ACTIVITATS

Visites guiades a l’exposició
Diumenges 21 de juliol, 4 i 18 d’agost i 1, 15 i 29 de setembre, a les 12 h.
Adreçades al públic general (preu inclòs amb l’entrada del Museu).
Informació i reserves: 977 25 15 15 / 977 23 62 09
mnat@gencat.cat / www.mnat.cat

Conferències

Dimecres 18 de setembre de 2013
Amor i sexualitat a Roma
A càrrec d’Alfonso Cuatrecasas, doctor en Filologia Clàssica

Dimecres 25 de setembre de 2013
El sexe a través dels textos clàssics
A càrrec de Carolina Altolaguirre, llicenciada en Filologia Clàssica

Dijous 26 de setembre de 2013
Cellae meretrices. El negoci del sexe a Pompeia
A càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’arqueologia de la URV

Les conferències tindran lloc a la Sala d’actes del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5), a les 19 h.

Jornades de portes obertes
Diumenges 18 d’agost, 22, 28 i 29 de setembre

Horari de l’exposició: de dimarts a dissabte de 9:30 a 20:30 h i diumenges de 10 a 14 h. Dilluns: Tancat.
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Plaça del Rei, 5. 43003 Tarragona
Tel. 977 25 15 15 / 977 23 62 09
mnat@gencat.cat
www.mnat.cat
www.arqueoxarxa.cat

Text: Ivan Rodon (@irodon)
Fotos: MNAT

“El sexe a l’època romana” al MNAT from NotíciesTGN.tv on Vimeo.

Compartir: