Seguint el rastre de Santa Tecla a Tarragona

TAU / ©GemmaCasalé

La relíquia del braç de Santa Tecla és, probablement, el símbol més preuat que els tarragonins preserven de la seva patrona. Ara bé, més enllà del valor religiós i sentimental, la Catedral de Tarragona conserva importants elements patrimonials que testimonien la veneració que el clero, la societat civil i també l’administrativa han mantingut, en el decurs dels segles, envers Santa Tecla.

A les mateixes portes del temple podem percebre la importància iconogràfica que té la patrona en el conjunt catedralici. Més de 900 lletres Tau (que pertanyien a l’alfabet grec i estan associades a la patrona) s’hi han arribat a comptabilitzar. La quantitat, però, arriba a créixer fins a situar-se en més de tres mil, si s’hi inclouen les Tau que hi ha a dins del temple.

Julio, d'Argos Serveis Culturals / ©GemmaCasalé

La xifra que ens dóna Julio Villar –de l’empresa de guies Argos Serveis Culturals, que oferta visites a la catedral per conèixer el llegat patrimonial de Santa Tecla, entre d’altres– ens deixa impressionats i això que la desena de visitants es confessen tarragonins fins a la medul·la. La visita guiada, que durarà poc més d’una hora, ens redescobrirà la catedral i ens revelarà nous i insospitats detalls.

Retaule major de la Catedral de Tarragona / ©GemmaCasalé

A l’altar hi trobem el retaule major dedicat a la patrona tarragonina. La peça, obra de Pere Joan, esdevé una joia del gòtic català. Datat al segle XIV, el retaule conté sis escenes de la vida i el martiri de Santa Tecla. Des de la predicació de Pau a Iconi, davant la mirada atenta de Tecla; passant per les que mostren com la santa patrona sobreviu miraculosament als diversos martiris. El detall de les escenes fetes en marbre esdevé una vertadera joia. A la dreta –tot mirant a l’altar– hi trobem el reconditori, l’indret guardava la relíquia de Santa Tecla des del 19 de maig de 1321 –quan va arribar a Tarragona– fins al segle XVIII.

Clau de SantaTecla / ©GemmaCasalé

A partir d’aleshores, però, la relíquia va ser preservada a l’interior de la capella de Santa Tecla, d’estil barroc, feta amb marbres, i on s’hi reprodueixen escenes de la vida de la patrona. Al centre de l’altar hi ha el reliquiari amb dos panys, una de les claus és custodiada a l’Arquebisbat i l’altra a l’Ajuntament de Tarragona. Ambdues claus són utilitzades només una vegada a l’any: el 23 de setembre, quan s’extreu la relíquia –en l’actualitat són els ossos metacarpians– de Santa Tecla. De fet, la peça queda exposada durant bona part del dia a l’interior de la catedral i a les 17 hores és pujada al carro processional per a recórrer els carrers de la part Alta de Tarragona en solemne processó.

Capella de Santa Tecla / ©GemmaCasalé
Antic Hospital de SantaTecla / ©GemmaCasalé

A pocs metres de la nau central de la catedral hi trobareu també la capella vella de Santa Tecla, construïda durant el segle XIII, així com l’antic hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ara seu del Consell Comarcal del Tarragonès i que dóna accés al carrer que duu el nom de la patrona, i on no hi falta la imatge de Santa Tecla que, com cada any per aquestes dates, llueix el mocador de les festes de la ciutat.

Capella votiva de Santa Tecla al Consell Comarcal del Tarragonès, restaurada per Carles Arola / ©Gemma Casalé

Text i fotos: Gemma Casalé (@Casalesi)

Més informació:

http://www.argostarragona.com
977 101800/ 67055328
Visites guiades per conèixer el patrimoni de Santa Tecla a la catedral, amb reserva prèvia.
Preu 10 € per persona, mínim grups de 4 persones.

http://www.catedraldetarragona.com
Obert de dilluns a dissabte. Tancat diumenges i festius de precepte.
Del 17 de març al 4 de novembre: de 10 a 19h
Del 5 de novembre al 16 de març: de 10 a 14h
Dissabtes: de 10 a 19h.
Visites lliures:
Adults 5 €
Nens de 7 a 16 anys 3€
Majors de 65 anys 3€
Gratuïta menors de 7 anys i aturats.

Compartir: