Greg Gorman, el fotògraf de les celebritats de Hollywood, inaugura l’exposició ‘A distinct vision’ al Tinglado 1

Greg Gorman i Andrea Eidenhammer / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Al Pacino, Robert de Niro, Sofía Loren, Johnny Depp, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Michael Jackson, David Bowie… Poques celebritats s’han resistit a la càmera de Greg Gorman (Kansas City 1949), el fotògraf de les celebritats de Hollywood i de les grans estrelles de la música. Ara, una selecció d’aquests retrats, vertaderes icones del segle XX, formen part de l’exposició A distinct vision que acull el Tinglado 1 del Moll de Costa, fins al 5 d’abril. Un luxe per a Tarragona.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

La mostra, que va ser inaugurada ahir dijous, 5 de febrer, pel mateix Greg Gorman, allotja 250 quadres i es complementa amb una sèrie de nus i fotografia experimental realitzada pels Estats Units. “Per a mi la fotografia té més èxit quan no respon a totes les preguntes i deixa espai per a la imaginació“, diu l’artista. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Gorman, que va estudiar fotoperiodisme i cinema, va començar la seva carrera de fotògraf als 18 anys en un concert de Jimi Hendrix. Avui, gairebé cinquanta anys després, és un mestre de l’art fotogràfic i del retrat en blanc i negre amb el què va desenvolupar un mètode propi d’il·luminació i tècnica, conegut com el mètode Gorman. El fet d’haver començat tan jove li va permetre fotografiar moltes de les estrelles quan tot just començaven.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

D’altra banda, l’exposició i el fet de voler ser present a la inauguració han fet possible que Gorman visiti i conegui Tarragona. Pel que va comentar a l’estrena de la mostra, l’artista ha quedat gratament sorprès de la ciutat, així com de la seva qualitat de vida: “No acabo d’entendre com amb aquesta llum, aquest patrimoni i aquesta història, no s’ho creguin més que tenen una extraordinària ciutat”, va dir. Home d’una extraordinària senzillesa i proximitat, Gorman va connectar ràpidament amb la gent i no va parar de fotografiar-se i signar exemplars del llibre catàleg de la mostra a qui li ho demanava.

Aprofitant també la seva presència a la ciutat, Greg Gorman oferirà aquest dissabte 7 al matí, a les 11h, una lectura exclusiva de la seva exposició, una masterclass per a tots els interessats en el món del cinema, fotografia, i l’art en general, per 20€. Els interessats han de confirmar la seva assistència, enviant un mail a info@andreaeidenhammer.com o contactar directament amb Andrea Eidenhammer, comissaria de l’exposició, trucant al 605 378 4 40.

Greg Gorman a Tarragona / ©Pere Toda - Vilaniu Comunicació

Amb tot, i segons es va desvetllar ahir durant la inauguració de l’exposició, no serà l’última vegada que Gorman visiti Tarragona. El proper mes de juny, aquest artista californià de la càmera tornarà a la ciutat i al Priorat –és un gran amant del bon vi– per dirigir personalment un seminari amb fotògrafs internacionals. I qui sap si amb l’exposició, l’impacte que li ha causat la destinació i l’experiència del seminari farà que l’efecte Gorman, com a prescriptor, acabi donant a conèixer la ciutat a algunes de les celebritats que ha immortalitzat i que aquestes vinguin a viure la seva experiència en persona.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda

Compartir: