Caixa Forum Tarragona acull fins al 16 d'agost una exposició sobre el romànic vista amb les noves tecnologies

Temps del Romànic. Caixa Forum Tarragona / ©Gemma Casalé-Vilaniu Comunicació

Quines coincidències podem trobar entre un autoretrat de Picasso o Miró i el “Maiestas Domini” de Sant Climent de Taüll? Per difícil que ho sembli, ambdós artistes contemporanis van copiar la traça que té el Pantocrator de l’església de Sant Climent de Taüll en les seves obres. Ho descobrireu a l’exposició “Temps del Romànic. Art, vida i consciència”, emplaçada al Caixa Forum de Tarragona fins al 16 d’agost.

Però anem a pams. Si bé el romànic va deixar una empremta que encara és ben perceptible en l’art català i europeu, visitant l’exposició sobretot podreu percebre també que aquest moviment artístic, social i cultural va ser sinònim d’un esclat de llum, colors i idees que traspassaven les fronteres de l’art religiós i que, en el cas específic dels catalans, forma part del pòsit de la construcció iconogràfica del país.

Temps del Romànic. Caixa Fòrum Tarragona / ©Gemma Casale-Vilaniu Comunicació

A “Temps del Romànic. Art, vida i consciència”, però, no hi trobareu cap peça. L’exposició utilitza les noves tecnologies per a conduir-vos, a través de cinc àmbits, i descobrir com era la vida a la Catalunya Vella entre els segles XI i XIII, alhora que dóna petites píndoles sobre com es va bastir la identitat a la Catalunya Nova després de la reconquesta.

La visita, a la vegada, us permetrà posar-vos en la pell dels habitants de l’època i entendre com un pagès, un noble o un membre del clergat podien interpretar l’art que es bastia per a fer temples o construccions civils.

La mostra també us proposa un recorregut pel romànic sensorial, que fins i tot s’olora. Tot això sense oblidar el retrobament d’algunes joies de l’època, com ara l’ntic Hospital de Santa Tecla a Tarragona, actualment la seu del Consell Comarcal del Tarragonès, o bé el frontal de l’altar major de la catedral de Tarragona i que està dedicat a Sant Pau i a Santa Tecla.

Temps del Romànic. Caixa Forum Tarragona / ©Gemma Casalé-Vilaniu Comunicació

Anna Catà, d’Auriga Serveis Culturals, que s’encarrega de conduir les visites guiades de la mostra, explica que el recorregut de l’exposició obre les portes a noves lectures com, per exemple: descobrir quines arrels tenen les obres d’art contemporani en un art creat fa més de deu segles. Us ve de gust provar-ho?

Temps del Romànic. Art, vida i consciència
Fins el 16 d’agost del 2015
De dilluns a divendres de 9 a 21h
Dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 i de 16 a 21h
Entrada: Gratuïta

Visites comentades per al públic en general
Català: dissabtes a les 20h
Castellà: diumenges a les 20h
Preu: 3€ per persona

Visites per a grups
Concertar dia y hora al 977 249 871
Preu per grup: 60€

Més informació:
http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/-/tiempo-del-romanico

http://aurigasc.com

Text i fotografies: Gemma Casalé (@Casalesi a Twitter)

Compartir: