Joan Sala, casteller dels Xiquets de Tarragona: "La plaça de les Cols té un punt de màgia com poques places castelleres de Catalunya"

Joan Sala / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

En Joan Sala és una de les cares més conegudes de la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona, entitat de la què ha estat cap de colla i president. En Joan, com podreu comprovar en aquest post, és un militant actiu de la Part Alta, lloc on viu i microcosmos de la seva vida personal des de fa molts anys. Per això, no és d’estranyar que les tres imatges que ha triat per a la sèrie de #lamevatarragona, és a dir, la seva Tarragona més íntima i personal, siguin totes elles d’intramurs.

Plaça de les Cols / ©Joan Sala

La primera imatge que ha triat aquest mestre matalasser és el sancta santorum dels castells (i castellers) a la ciutat. “He triat la Plaça de les Cols perquè per a tot casteller tarragoní és un honor actuar per Sant Magí a la Plaça de les Cols, una plaça que té més de 200 anys d’història. Actuar aquí representa, no només els castells a l’actualitat, sinó que fas una cosa que ja feien els nostres avantpassats. I a part, té aquell punt de màgia que no té cap altra plaça de Tarragona, i crec que poques places del món casteller a Catalunya. Per a tot casteller tarragoní és un orgull actuar aquí i pels Xiquets de Tarragona, que fa anys i anys que hi actuem, és un moment irrepetible al llarg de l’any”.

Plaça del Fòrum / ©Joan Sala

A pocs metres de la Plaça de les Cols hi ha la Plaça del Fòrum, el segon espai que ha fotografiat Joan Sala. “He triat la Plaça del Fòrum perquè els meus pares viuen a 200 metres d’aquí i jo, a 50 metres. Recordo, de petit, els estius jugant a la plaça amb les pedres bimil·lenàries. És un recinte que ha canviat molt al llarg dels últims anys. Una plaça que sempre ha estat, crec jo, la germana petita de la Plaça de la Font, i que poc a poc els tarragonins i la gent de fora ha anat descobrint. M’agrada, sobretot a l’estiu, asseure’m i veure passar a la gent, veure els turistes com fan la ruta: des de la Catedral fins a la Plaça del Rei. En el meu cas crec que es barreja el tema personal amb el tema d’orgull de ciutat, i crec que la Plaça del Fòrum representa molt bé aquesta barreja, aquesta simbiosi”.

Circ romà / ©Joan Sala

La tercera imatge que ens envia en Joan és la Volta del Circ romà. “Per mi té un punt familiar. M’hi escapo moltes vegades amb les meves filles, que són unes malaltes de les Voltes i de tot el que és Tàrraco. Llocs com aquest, quan has viatjat i vist molts llocs d’Europa o del món, et fan valorar el que tens a Tarragona. Tot tarragoní hauria d’escapar-se i començar a caminar per les Voltes del Circ perquè val la pena. Els plafons t’expliquen molt bé com estava i com es desenvolupava l’activitat al circ, i té el seu encant romàntic. A mi, m’encanta”.

Per rematar el post amb en Joan Sala no ens movem de la Part Alta i el citem a la seva segona casa, el local dels Xiquets de Tarragona, al carrer Santa Anna. “És la meva colla, els matalassers, la colla on faig castells des de fa 21 anys. Els Xiquets de Tarragona, hereus de tota la tradició castellera a Tarragona, hereus de les colles que ens han precedit. Jo crec que ser casteller dels Xiquets de Tarragona és una forma de vida. Tot el meu entorn i tot el meu calendari gira al voltant dels Xiquets, dels assajos, les actuacions, les relacions personals que pots tenir amb tots els companys. Jo estic molt content de poder fer aquesta localització aquí, i ensenyar aquesta entrada al local que per mi és molt important. Jo crec que els Xiquets som una de les entitats més importants de Tarragona i és una manera, com he dit, de viure, de sentir els castells i de sentir la història dels castells i de Tarragona”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Compartir: