Santa Tecla, de la presència a la Festa Major a l'omnipresència a la Catedral

Talla de fusta de Santa Tecla / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La festa major de Tarragona se celebra en honor a Santa Tecla, patrona de la ciutat. Durant deu dies, del 14 al 24 de setembre (i uns quants més, previs, de propina) Tarragona es transforma per complet i els seus ciutadans i visitants baixen i prenen els carrers en massa per celebrar i participar en els actes festius, que són nombrosos i per a tots els gustos. Com és lògic, els actes al·lusius a la santa patrona són també diversos: es pot degustar el pastís del Braç de Santa Tecla (la relíquia que conserva la ciutat), es pot veure representar el Retaule de Santa Tecla, a càrrec de l’Esbart Dansaire que duu el mateix nom, o seguir la solemne i tradicional processó del Braç de Santa Tecla. També hi ha activitats com la de ‘Santa Tecla a les escoles’ o la ‘Santa Tecla gastronòmica’, amb diferents propostes culinàries que, com l’espineta amb caragolins, el plat genuí de les festes, posen l’estómac a prova de bomba durant deu dies. Concerts, cercaviles, diades castelleres, exposicions… Tot a major glòria de Santa Tecla que, amb el permís de La Mercè, festa major de Barcelona, s’ha convertit en la mare de les festes majors del país.

Entrada del Braç de Santa Tecla / ©Rafael López-Monné

Taus / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Tau / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El punt culminant de la festa major és l’entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral, el dia 23 al vespre, un moment apoteòsic i únic que cal viure i veure. De fet, la Catedral és l’espai de la ciutat que aplega més referències, obres i iconografia de la santa. Dins de l’àmbit catedralici es compten, per exemple, més de 2.500 taus de Tecla, que es troben repartides arreu del recinte sacre.

Altar Major / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’espai de la Catedral, però, on la figura de Santa Tecla es fa més present és l’Altar Major. El Frontal romànic, esculpit vers el 1220, està considerat una de les obres més rellevants de l’escultura romànica catalana. A la màndorla central s’hi pot veure la Santíssima Trinitat: Jesucrist beneint Santa Tecla, Déu Pare i l’Esperit Sant. El Frontal de l’Altar Major, que precedeix el Retaule Major, representa amb vuit relleus de marbre blanc diferents escenes dels martiris de Santa Tecla.

Retaule Major / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Predel·la / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Talla de fusta de Santa Tecla / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El Retaule Major, d’altra banda, és una vertadera joia que cal analitzar amb deteniment. La predel·la en alt relleu mostra sis escenes més de la vida i martiri de Santa Tecla, totes elles d’una gran bellesa. Com l’escena de la prova entre lleons contemplada des d’una tribuna per dotze espectadors que observen a la Santa pregant i a les feres miraculosament amansides. O l’última, que mostra el descobriment miraculós del Braç de Santa Tecla visible entre un roquissar que tapava el seu sepulcre, i recollit per un prelat en presència de la clerecia i els fidels. Destaca el fet que cap capa és igual i cadascuna d’elles té una decoració particular.

Sepulcre de l'arquebisbe Joan d'Aragó / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

A la dreta de l’Altar Major hi trobareu també el sepulcre de l’arquebisbe Joan d’Aragó, al damunt del qual hi ha la fornícula que, fins al setge de la Catedral per part de les tropes napoleòniques, va guardar el primitiu reliquiari del braç de Santa Tecla.

Capella de Santa Tecla / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Capella de Santa Tecla / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Avui, però, la relíquia es troba a la Capella de Santa Tecla, tot i que cal aclarir que l’antic reliquiari va ser robat per les tropes franceses durant l’esmentat setge de la Catedral, i que l’actual, que data del segle XVIII, s’atribueix a Josep Rovira.

Santa Tecla és omnipresent a la Catedral en mil i un detalls més. Per saber-ne més us recomanem la visita guiada al recinte catedralici, l’ús de les audioguies o documentar-vos amb el llibre Catedral de Tarragona, d’Antonio P. Martínez Subías.

PROGRAMA DE FESTES DE SANTA TECLA

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografies: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Compartir: