Tarragona commemorarà amb diversos actes, del 24 de novembre al 8 de desembre, la proclamació de Tàrraco Patrimoni Mundial

Facebook_post

Portes obertes als recintes monumentals, visita nocturna al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), recreacions històriques de la vida a l’antiga Tàrraco, audiovisuals, conferències, exposicions, menús gastronòmics… Tarragona commemorarà, del 24 de novembre al 8 de desembre, els 15 anys de la proclamació de Tàrraco com a Patrimoni Mundial per part de la Unesco amb un seguit d’actes i activitats.

El diumenge 29, per exemple, aprofitant els lliure accés als principals recintes monumentals, s’han programat diverses activitats de reconstrucció històrica al Passeig Arqueològic, al Pretori, al Circ romà, a l’Amfiteatre, a la Vil·la dels Munts i al Mausoleu de Centcelles. En aquests indrets podreu esbrinar com vivien els legionaris, centurions, senadors i actors de teatre; quin paper tenien els magistrats i funcionaris; com era la vida dels bombers, edils, aurigues i prostitutes; o què feien els gladiadors, les sacerdotesses i els editores. També coneixereu a Caius i Faustina a la seva Vil·la dels Munts; podreu observar els legionaris baix imperials al Mausoleu de Centcelles; o admirar l’emperador August policromat a la Volta del Pallol.

El dissabte 28 i el diumenge 29, els recintes monumentals (Muralles, Pretori, Circ, Amfiteatre, Fòrum de la Colònia, Necròpolis Paleocristiana, Mausoleu de Centelles, Vil·la dels Munts i Museu Nacional Arqueològic de Tarragona romandran oberts al públic, i el MNAT també obrirà el dissabte a la nit.

L’Espai Turisme, al carrer Major 39, projectarà, dissabte i diumenge, el primer capítol de la sèrie sobre enginyeria romana que ha realitzat Digivisión per a La2 de Televisió Espanyola. Els passis del reportatge són continus i l’entrada és lliure (limitada a l’aforament de la sala).

D’altra banda, aprofitant l’avinentesa, el dilluns 30, a les 17h, s’inaugurarà la Plaça de la Unesco, a l’antiga rotonda de la Rambla Vella amb el Passeig de Sant Antoni. La Plaça de la Unesco és un lloc especial de la ciutat perquè és punt d’unió entre passat i present, entre proximitat i llunyania. Aquesta rotonda uneix la Part Alta i el barri del Port, però al mateix temps uneix el centre històric i l’eixample del segle XVI. La torre de les Monges és l’enllaç que, a l’Edat Mitjana, articula el vell circ, la muralla i les defenses de la ciutat del segle XIV. A més, aquí arribava la Via Augusta, que unia Tàrraco, capital de la Tarraconense, amb l’urbs eterna, Roma. Ben a prop, el Pretori i l’Amfiteatre. I també des d’aquí som ben a prop de la visual dels focs artificials del Concurs de Castells de Focs, de Santa Tecla, de les activitats de Tàrraco Viva o de la recollida dels passos de Setmana Santa. Aquest lloc és, doncs, a tocar o molt pròxim a la unió dels patrimonis que conformen la Tarragona del segle XXI.

Castells Patrimoni de la Humanitat / ©Rafael López-Monné

Finalment, la commemoració dels 15 anys de la proclamació de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Unesco també servirà per posar en valor altres nominacions de la ciutat o de l’entorn, com són els castells i la dieta mediterrània. Pel que fa als primers, originaris de Valls, al Camp de Tarragona, les quatre colles castelleres de la ciutat alçaran un pilar commemoratiu el diumenge 29, a les 13h, a la plaça del Rei.

Restaurants (dieta mediterrània)

Pel que fa a la dieta mediterrània, del 24 de novembre al 8 de desembre, nou restaurants de Tarragona oferiran menús basats en la dieta mediterrània. Pa, vi, oli, llegums, verdures, peix, carn i fruita són els principals productes que combinats formen la base de la nostra dieta tradicional.

Menús 01

Menús 02

Menús 03

PROGRAMA COMPLET DELS ACTES DEL 15È ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE TÀRRACO PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)

Compartir: