Aleix Marín, fotògraf i localitzador d’anuncis: “Tarragona ofereix moltes cares a la publicitat”

Aleix Mar’ín, localitzador d'exteriors per a publicitat.  Espig—ó del port de Tarragona.  Tarragona, Tarragonès, Tarragona
Aleix Mar’ín, localitzador d’exteriors per a publicitat.
Espig—ó del port de Tarragona.
Tarragona, Tarragonès, Tarragona

On la majoria només veiem una carretera solitària, ell hi veu el cotxe que ens farà feliços. El fotògraf Aleix Marín té vista per la composició i els anuncis. Treballa com a localitzador per a muntatges de publicitat –catàlegs, cartells…-, i darrerament ha estat unes quantes vegades a Tarragona. L’atractiu de la Laboral, el port, l’amfiteatre, el banc d’Espanya, la Plaça de la Seu o la Platja Llarga han convertit els darrers anys la ciutat en plató de produccions audiovisuals. “Aquest és un lloc per mirar-se’l amb carinyo. Ofereix moltes cares a la publicitat”, explica Marín, que ha atret a la Tarragona la producció d’anuncis per a Porsche, Mercedes i BMW.

Sis de la tarda. Últimes llums del dia a l’espigó del port. L’Aleix i els seus companys comencen a recollir després d’una llarga jornada de feina. Han estat capturant imatges de l’entorn per fer-les servir com a decorat en l’anunci d’un BMW esportiu. A l’equip, format per una desena de persones, hi ha fotògrafs especialitzats en motor arribats expressament d’Alemanya. L’Aleix és una peça clau. Coneix l’espai d’altres vegades i ha convençut el client. A Tarragona s’ha desplaçat personal de l’agència de publicitat i de la productora audiovisual. Cap detall escapa als especialistes. Fins i tot es recullen imatges que projectaran com a reflexos a la carrosseria.

Els més atents potser reconeixeran Tarragona quan la feina estigui enllestida. Però la publicitat no busca postals, sinó vendre. Això s’aconsegueix situant el producte en un decorat atractiu però no singular, més aviat genèric, que el client pugui fer seu. Res que resti atenció al producte en venda. D’aquests escenaris, diu Marín, Tarragona va ben servida. “Al port es donen totes les especificacions tècniques que demanava el client. Aquí hi ha llum, espai obert, carretera amb fugues clares i molt horitzó”, explica. La brúixola que du penjada al coll li permet no perdre mai el nord, l’orientació i la posició del sol, condició bàsica per al treball fotogràfic. “He viscut moments màgics localitzant, com una temporada que vaig estar en platges del nord de la península. Quan estàs sol pots veure un espai totes les vegades que vulguis. Treballes amb sensacions i el record que t’evoca cada lloc. Quan ja t’ajuntes per treballar amb l’equip, sobre el terreny, aquesta pot ser una feina molt estressant. Les coses han de sortir com havies pensat, i hi ha molta gent que pot fer la seva feina o no en funció de detalls”, explica Marín. Part de la seva responsabilitat és fer paperassa, i sol·licitar els permisos necessaris per poder obtenir imatges d’espais públics.

Madrid, Màlaga i Barcelona són els escenaris ‘top’ de la fotografia publicitària a Espanya. “El client orienta cap a on vol anar, i la marca Barcelona hi fa molt”, afirma l’Aleix. A Catalunya hi ha una trentena de fotògrafs freelance que com ell es dediquen a la localització. En un radi dues hores de desplaçament hi ha “gran varietat de paisatges, d’alta muntanya com els Alps a grans ciutats, indústria o platges”, destaca. Però hi ha un argument encara més determinant. “A les agències internacionals els agrada la forma de treballar dels catalans. És més responsable, més fiable”, diu l’Aleix, que en deu anys com a freelance n’ha vist de tots colors.

La mateixa consideració serveix per a Tarragona, on els professionals com l’Aleix compten amb el suport logístic i de gestió de permisos de la Tarragona Film Office, creada el 2010. “Tarragona pot jugar un paper complementari a Barcelona, i té moltes coses a oferir en aquest sentit. Però no tot és el lloc. Aquí hi ha col·laboració local, ganes que vinguem. Per això tornem”, valora l’Aleix Marín. A Catalunya hi ha uns 200 municipis adherits a la Catalunya Film Comission. Tarragona és el tercer municipi de Catalunya on es comptabilitzen més rodatges i sessions fotogràfiques per darrera de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Cada any es localitzen a la ciutat un centenar de produccions, amb el conseqüent impacte positiu sobre Tarragona i la seva marca.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)
Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

Compartir: