Les platges de Tarragona 50 anys després, a través de la premsa i les publicacions

Exposició 'Platges de Taragona, 50 anys després'. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Exposició ‘Platges de Taragona, 50 anys després’. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Fins a finals d’abril, l’exposició Les platges de Tarragona 50 anys després. Dues mirades: Ramon Segú Chinchilla i Rafael López Monné, es pot visitar a L’Arxiu, al M2 de l’Espai Tabacalera, després de passar per l’Espai Turisme al carrer Major.

Aquesta nova ubicació s’ha ampliat amb cinc vitrines per tal de donar una nova dimensió a la mostra. El material que s’hi exposa correspon al fons del Centre d’Imatges de Tarragona i a la Biblioteca Hemeroteca Municipal. Del primer podem veure la càmera amb la que Ramon Segú Chinchilla va fotografiar les platges del litoral tarragoní a la dècada dels anys seixanta així com un àlbum amb les postals de diferents racons de la costa.

A la resta de vitrines proposem un recorregut per les publicacions que ara fa 50 anys donaven a conèixer la ciutat ja sigui mitjançant llibres i guies, monogràfics i números especials de publicacions periòdiques o de fulletons que es lliuraven als qui s’acostaven a l’oficina de turisme.

Hem dedicat un espai als llibres editats a la dècada dels seixanta que tracten sobre la ciutat i la província de Tarragona. Bàsicament son guies turístiques que dediquen força planes a parlar dels monuments, les bondats del clima i les platges del litoral tarragoní.

En un segon apartat trobem alguns dels números monogràfics que diverses publicacions periòdiques de tirada nacional van dedicar a Tarragona. Entre les capçaleres trobem La Vanguardia, Mundo Ilustrado, Diario de Barcelona, Blanco y Negro i els capítols dedicats a Tarragona en col·leccionables com el de l’Editorial Mateu titulat ¡España que hermosa que eres!. Els articles amb titulars com: Tarragona centro de la cadena turística más importante de Europa o Una vibrante ciudad moderna frente al mar de siempre, anaven profusament il·lustrats.

El tercer àmbit està dedicat a la propaganda turística que s’editava fa mig segle. L’Ajuntament de Tarragona i el Sindicat d’Iniciativa i Turisme eren els encarregats de fer-ne la promoció mitjançant díptics i fulletons amb un especial interès pels monuments romans, la catedral i les rutes i els recorreguts per fer a la ciutat. Trobem també fulletons promocionals de la Costa Daurada i de les platges de sorra fina. Es publicaven en diversos idiomes, i es que el nombre de turistes nacionals i estrangers anava augmentat any rere any i l’oficina de turisme registrava cada cop més visitants.

La major part del material imprès que s’hi exposa prové de fons i llegats dipositats a la Biblioteca i cedits per col·leccionistes que ara ens permet fer una mirada més completa a la nostra història recent. Són els llegats de Carles Babot, d’Enric Baixeras i de Jordi Morant. El seu interès en guardar totes les publicacions referents a la ciutat ens permet ara conèixer millor el mon del turisme a Tarragona.

M. Elena Virgili Bertran
Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Compartir: