Un passat ple de futur

MRG_0499
L’Ajuntament de Tarragona, mitjançant l’àrea de Patrimoni Històric, ha preparat una programació d’activitats destinades a celebrar el XVI aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial. A aquesta declaració, efectuada el 30 de novembre de l’any 2000, s’hi van sumar posteriorment la declaració de Patrimoni Immaterial Mundial per als castells i per a la dieta mediterrània. A més a més, Tarragona també està inclosa en la declaració de Patrimoni Mundial per l’art rupestre llevantí. Així doncs, Tarragona és una ciutat certament privilegiada en reconeixements envers el seu riquíssim patrimoni històric en el sentit més ampli del terme.

Tarraco Patrimoni Mundial. Autor: Manel R. Granell
És legítim doncs que ho celebri, i que ho faci amb una programació que, del 30 de novembre al 4 de desembre, tindrà com a eixos principals la divulgació, la participació, l’accessibilitat i la reflexió al voltant del valor del patrimoni i el seu caràcter cultural, lúdic i social.

MRG_0540
Començarem amb la presentació de l’app Tarragona Accessible, una guia accessible creada pel Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España, i que suposa un avenç en el camí d’un patrimoni i un turisme per a tothom. El mateix dia, la ciutat atorgarà el Premi Tàrraco, en reconeixement a la tasca en la conservació, preservació i difusió del patrimoni mundial a Tarragona, un nou guardó que veu la llum amb la voluntat de posar en valor l’esforç de persones i entitats que treballen pel nostre patrimoni. A l’apartat de participació, destaquem la presentació de les conclusions del projecte participatiu Cívic Tàrraco i l’inici d’un nou procés participatiu al voltant dels usos del patrimoni històric, que començarà amb la jornada de debat del dia 2 i en el qual s’hi podrà participar tant presencialment durant la jornada com a través d’Internet amb la plataforma Messagenes.

MRG_0659
La celebració continuarà els dies 3 i 4 amb els actes de caràcter més divulgatiu i lúdic, amb jornades de portes obertes al conjunt arqueològic de Tàrraco, recreacions històriques als mateixos monuments, visites guiades i una jornada de portes obertes a un nou espai visitable de la Catedral: la sala Exedra Romana.

MRG_0668

MRG_0697Us animem a consultar el programa d’actes i a gaudir d’aquests dies de celebració que tenen, també, un esperit de reflexió sobre les responsabilitats i la importància de preservar i difondre els profunds significats culturals i socials que el nostre patrimoni comporta. Una programació, en definitiva, oberta a tothom, tant als nostres conciutadans com als visitants, que estem segurs que contribuiran encara més a la valoració del nostre patrimoni cultural, que conforma una veritable eina d’identitat per al conjunt del territori. Us convidem, doncs, a participar-hi i a gaudir del nostre, del vostre, patrimoni.

Compartir: