El port i el Serrallo, l’experiència marinera de Tarragona

El port i el serrallo



L’encant del barri del Serrallo és incomparable

Heu pensat mai com es devien formar el port i el barri del Serrallo?

El barri mariner de Tarragona, a tocar d’un dels ports marítims més importants de la Mediterrània, té una gran activitat gastronòmica, cultural, associativa, i econòmica centrada, principalment, en la pesca i la mar des de temps immemorials.

En aquest article, us expliquem les claus per viure una experiència marinera autèntica al barri pescador de Tarragona.

Una mica d’història: l’origen del Serrallo i el port

Sabem que Tarragona té una tradició pesquera documentada des del segle XIII.

Al segle XIV es documenten les primeres botigues de mar (“les barraques de fusta on vivien els pescadors, que també utilitzaven com a magatzem”) a la platja del Miracle i, més endavant, a prop de la desembocadura del Francolí.

Durant el segle XVIII, la majoria de persones que treballaven al món de la pesca vivien dins la ciutat, a la Part Alta.

Els més pobres, però, s’allotjaven en unes barraques a l’aleshores anomenada platja Llatzeret, davant del carrer del Mar.

Canvis més moderns al barri

A finals del segle XVIII, la Junta d’Obres del Port va projectar la construcció del barri de la Marina a la Part Baixa de la ciutat.

No és fins a mitjans del segle XIX, però, quan podem situar l’inici del barri dels pescadors de Tarragona: el Serrallo.

La construcció de la línia de ferrocarril Tarragona-Reus-Montblanc-Lleida i l’ampliació del Port de Tarragona obliguen a desplaçar les cases dels pescadors, del carrer del Mar, fins la zona actual del barri, entre el port, la via del tren i la zona del Francolí.

Morfologia del Serrallo

Així, quan neix el barri, durant la segona meitat del s. XIX, es comença a anomenar el Serrallo, que és serrall en castellà.

Ve del mot italià serraglio (clos, serrall) que, alhora, prové del llatí serrare (tancar) i ens ha arribat, a través del turc, del persa sarai (palau).

L’origen del topònim, però, sempre ha estat una incògnita. Els historiadors hi veuen una relació directa amb la guerra d’Àfrica (1859 – 1860).

Hipòtesis del nom

Us apuntem quatre hipòtesis extretes de l’assaig de Vicenç M. Garcia sobre l’origen del nom del Serrallo:

  • La primera: vol dir harem. A les barraques dels pescadors, els costums eren bastant lliures, com el que passava als harems musulmans.
  • La segona: ve de serraller. Al barri n’hi treballaven bastants.
  • La tercera: ve de ferralló, un fanal petit del port.
  • La quarta: en record a un antic palau en ruïnes de la noblesa marroquina, el Serrallo, als afores de Ceuta, que les forces militars espanyoles fan servir de base d’operacions durant la guerra d’Àfrica (entre Espanya i el Marroc) on va ser ferit el general Echagüe, comte del Serrallo, a la batalla del Serrallo del 25 de novembre de 1859. En aquest enfrontament, hi van lluitar diversos tarragonins i algun resident al raval mariner, procedents d’una caserna de Tarragona.

Denominacions encara més antigues

Abans que es consolidés el topònim el Serrallo, encara hi trobem dues denominacions més: barri de Sant Pere (en un plànol de 1883 de Saturnino Bellido, director del Port de Tarragona entre els anys 1881 i 1889) i Tarragoneta, perquè la població era escassa o per analogia al barri de la Barceloneta.

Són denominacions que no van prosperar.

L'autèntic antic barri del Serrallo
El barri del Serrallo és centenari i molt autèntic

Un barri pescador autèntic: Tradició gastronòmica vora el mar

El barri mariner de Tarragona, el Serrallo, s’ha convertit en un punt de referència gràcies a l’oferta gastronòmica que presenta i la seva privilegiada situació, a tocar del mar.

L’activitat comercial del barri arrossega una trajectòria gairebé centenària.

Pares, fills i nets de pescadors han seguit la tradició professional dels seus avantpassats per mantenir l’essència marinera serrallenca als seus restaurants i comerços.

Els historiadors certifiquen que Tarragona té una llotja de pescadors des del 1928, tot i que s’han trobat documents que acrediten que és més antiga.

La millor gastronomia la trobareu al barri del Serrallo

Aquí hi podeu trobar les espècies més selectes de peix blanc com la gamba vermella (autòctona de Tarragona), el popet, l’escamarlà (gadegang de Tarragona), la maire, el lluç, el rap, la galera, la gamba blanca, pop, calamar… I de peix blau, destaquen la sardina, el seitó i el verat.

També s’hi captura lluç de palangre, llenguado, pop, tonyina vermella i emperador, si n’és temporada.

Un suquet de moixina amb patates negat amb all i oli, una romescada… Són alguns dels plats típics de la cuina tradicional del barri, que, sobretot, fa olor i té gust de mar.

La salsa per excel·lència és el romesco, a base de pebrots secs escaldats, tomaques i alls escalivats, ametlles i avellanes, oli d’oliva i un rajolí de vinagre.

Els restauradors són hereus d’aquesta cuina marinera que podeu tastar a la majoria de restaurants del barri.

Consulteu la relació de restaurants que hi ha al Serrallo per poder viure’n l’experiència.

 

El Moll de Costa: un mar de cultura

Moll de costa entre el port i el Serrallo Tarragona
El port també conté estructures emblemàtiques

Arribar-hi, actualment, és molt més fàcil i ràpid.

La passarel·la del Port, inaugurada el 2018, de 300 m lineals, connecta el centre urbà de la ciutat amb el mar (la platja del Miracle, el passeig marítim del Miracle, el Port Esportiu i la zona ludicocultural del Port de Tarragona) en només 7 minuts i trenca amb l’impediment històric de les vies del tren per accedir-hi.

Direcció al Port, si veniu des del balcó del mediterrani, les vistes poden ser espectaculars.

També hi trobareu dos ascensors, a més d’una rampa d’accés en direcció a l’estació de viatgers a la zona del passeig d’Espanya.

Vistes de la pasarela del port de nit Tarragona
Precioses vistes ens envaeixen mirant la zona marítima des de dalt

Els Tinglados

Un cop travessat el passeig marítim del Miracle, fareu cap als tinglados del Moll de Costa.

Són uns antics tinglados utilitzats antigament de magatzem pels treballadors de la pesca (antigues naus de dipòsit de mercaderies) i que, des del 1988, acullen activitats culturals, socials i d’esbarjo.

Els antics magatzems, ara, són reaprofitats com a refugis.

El moll de costa de Tarragona
Els Tinglados amaguen històries que no us podeu perdre

El Museu del Port

Al Tinglado 2 s’hi poden veure exposicions amb una línia conceptual molt marcada, que mostra referents de l’art contemporani.

Al Refugi 2, s’hi va instal·lar el Museu del Port. Aquí hi podreu fer un recorregut per la història del Port, des que els romans hi van desembarcar fins a l’actualitat.

A partir de visites guiades i propostes educatives de lleure familiar, hi podreu conèixer tots els aspectes de l’activitat del Port, les embarcacions…

Fora de la zona del museu, teniu l’oportunitat de fer la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona, que coneixereu seguint uns plafons que us indiquen una dotzena d’elements de patrimoni portuari, en un recorregut de 4 km des del Museu del Port fins al Far de la Banya, a l’extrem del dic de Llevant.

La ruta es pot fer a peu o en bicicleta.

Exposició arqueològica

Al Tinglado 4, temporalment, hi ha una exposició de síntesi de la història de Tàrraco amb les peces més representatives del Museu Nacional Arqueològic de la plaça del Rei, actualment, en obres.

Hi podreu veure la Nina d’Ivori, la Medusa, l’Antínous, l’emperador Luci Ver…

El tinglado 4 moll serrallo és una exposició d'arqueologia
Aquesta exposició ens ofereix obres famoses i magnífiques

El Pòsit de pescadors

Un altre espai a tenir en compte és el Teatret del Serrallo.

Integrat dins l’edifici de l’antic Pòsit de Pescadors, és un equipament, gestionat pel Departament de Port Ciutat del Port de Tarragona, que acull esdeveniments culturals, socials, educatius i institucionals vinculats al barri i a la resta de la ciutat de Tarragona.

Hi podreu veure concerts (dins el Festival Ja Veus o concerts independents de tots els estils de música), projeccions de cinema independent (dins el REC, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona), convencions, xerrades, festes de swing amb músics i ballarins, etc.

El pósit es un emblema del barri del Serrallo
El Pòsit de Pescadors és un dels pilars del barri

Arquitectura singular per completar la visita marinera

Només posar els peus a l’entrada del barri, us hi trobeu el carrer Trafalgar, el remodelat passeig emblemàtic del Serrallo, ple de terrasses per seure-hi i prendre-hi el vermut al migdia, dinar o prendre alguna cosa al vespre i acabar-hi sopant.

Una font amb una experiència visual

El 2007, any de la inauguració de la renovació del passeig, també es va inaugurar un conjunt escultòric únic i de primer ordre de la prestigiosa escultora Béatrice Bizot en unes fonts que esdevenen un espectacle visual de llums de colors i aigua quan es fa de nit.

La font de colors del Serrallo
Un dels emblemes que no us podeu perdre és la font que incloïa la renovació del passeig

L’església de Sant Pere, Apòstol de Tarragona

Al bell mig del barri, és obligatori aturar-se a l’església de Sant Pere Apòstol de Tarragona, l’església del Serrallo. Està dedicada a sant Pere, patró dels pescadors, i és un edifici d’estil neogòtic.

Es va inaugurar per la festivitat de Tots Sants de l’any 1880 i des d’aleshores sempre s’hi han celebrat cerimònies religioses.

L'esglesia del Serrallo es de Sant Pere Apostol
L’església de Sant Pere és molt interessant de visitar

El rellotge del barri del Serrallo

Si travesseu la zona de les terrasses de l’emblemàtic carrer Trafalgar, passegeu per la zona dels tinglados i arribeu al final de tot, de camí als fars, hi descobrireu un rellotge d’estil modernista, el rellotge del Port, que es va instal·lar al dic de Llevant del Port de Tarragona l’any 1922.

L’enginyer Francisco García de Membrillera el va dissenyar i el joier i rellotger Josep Rigau en va dissenyar el templet i la maquinària.

La localització no és casual, es va agafar com a eix el carrer d’Apodaca, així es podia veure l’hora, fins i tot, des de la plaça dels Carros.

El rellotge substituïa els tocs de trompeta que un trompeter feia per indicar l’hora d’inici i de fi de la jornada laboral.

El rellotge modernista entre el Port i el Serrallo
El rellotge del Port és el símbol modernista del dic de llevant

El far de la Banya, un museu emblemàtic del Port

A l’extrem del dic de Llevant, es divisa el far de la Banya, que es va construir al delta de l’Ebre amb el disseny de Lucio del Valle de l’any 1860.

És un testimoni únic dels fars metàl·lics instal·lats a la desembocadura del riu Ebre.

El far, que també feia d’habitatge del torrer, va entrar en funcionament el 1864 i va estar en actiu fins el 1978, quan se’n va construir un de nou, de formigó.

L’any 1984 es va traslladar al Port de Tarragona per protegir-lo de l’enderroc i, finalment, restaurar-lo.

El far de la banya
Foto: El Far de la Banya (Tarragona Film Office – Txell Roig)
 
Compartir: