Mercat Central, el batec de Tarragona

mercat central tarragona
Fotografia: RV Edipress

Descobreix el Mercat Central de Tarragona

Diuen que per conèixer realment com són les ciutats i els que hi viuen, hem de buscar la clau als seus mercats.

Construït el 1915, el Mercat Central de Tarragona és un digne representant de l’esperit mediterrani de Tarragona, més dinàmic que mai després de la reforma culminada el 2017 que ha permès donar nova vida també als seus trets modernistes.

Una nova etapa en què l’essència històrica de l’equipament continua present, però amb l’ambició i dinamisme propis del segle XXI.

mercat central tarragona interior
Fotografia: RV Edipress

El Mercat Central de Tarragona i el Modernisme

La joia de tot mercat es troba, evidentment, en el seu interior, en la seva gent, productes i històries.

Però l’embolcall del Mercat Central de Tarragona no es pot pas menystenir, i és que, per si sol, les característiques del seu imponent edifici ja justifiquen una visita.

El Mercat Central té la firma d’un dels arquitectes del Modernisme català més prolífics a Tarragona, Josep Maria Pujol de Barberà.

A ell li va correspondre satisfer una demanda històrica de la ciutat des del segle XIX: la creació d’un gran mercat cobert que unifiqués els diferents punts de venda a l’aire lliure, que presentaven unes condicions d’higiene i comoditat deficitàries.

Ho va fer escollint la gran esplanada ara coneguda com a plaça Corsini, i que a principis del segle XX era poc més que un descampat on es jugaven partits de futbol.

mercat central tarragona façana carrer Colom
Fotografia: RV Edipress

Curiosament, el lloc on es va alçar el Mercat Central està a pocs metres del cor de la ciutat romana de Tàrraco, el fòrum local del qual es poden visitar encara avui diferents vestigis.

Molt a prop d’on els romans, dos mil anys enrere, anaven a comprar i vendre, Pujol de Barberà va plantejar un gran edifici rectangular, de tres naus, i elaborat en un material llavors innovador per a Tarragona: el ciment armat.

Es va inaugurar amb un gran acte solemne el desembre de 1915, i va impactar tant els tarragonins de principis del segle XX, que fins i tot moltes cançons populars recollien la fascinació pel nou edifici.

mercat central tarragona interior
Fotografia: RV Edipress

L’èxit del disseny del Mercat Central s’explica, en part, per la seva modernitat.

L’estructura amb tres naus i l’ús de columnes de ferro forjat el relacionen amb el Mercat del Born de Barcelona, mentre que les seves quatre façanes simètriques recorden l’estil vienès de la Sezession, i, especialment, l’edifici de Karlsplatz d’Otto Wagner.

El sostre es va recobrir de ceràmica vidriada, un element que es va perdre amb successives reformes i l’impacte dels bombardejos de la guerra civil, però que la recent reforma ha rehabilitat.

mercat central tarragona façana
Fotografia: RV Edipress

Però no tot és estètica.

Pujol de Barberà ja va plantejar un mercat funcional, amb espai per a més de 300 parades, i amb una il·luminació tènue que evités que els aliments es fessin malbé per excés de calor.

El Mercat Central de Tarragona en l’actualitat

El Mercat Central, però, ha evolucionat molt des d’aquella època en què les concessions de les petites parades es donaven per un mes, o en què cada venedor tan sols podia tenir una única bombeta de 80 watts per il·luminar-se.

El renovat mercat, que va incorporar una nova planta semisubterrània per a locals comercials, un hipermercat i un nou aparcament, s’erigeix ara en un espai on no sols es pot anar a comprar: també a tastar, aprendre i contagiar-se del batec de la ciutat.

mercat central tarragona interior
Fotografia: RV Edipress

Actualment, el cor del Mercat Central el formen una quarantena de parades que cobreixen diversos sectors d’alimentació: carn, verdures, fruites, peix, fruits secs, espècies, pastisseria, pa, etc.

Productes de qualitat i de proximitat, sempre de temporada, i amb la saviesa que transmeten els paradistes, molts d’ells amb una història de generacions darrere dels seus taulells.

A les parades del mercat, però, podeu fer molt més que omplir la nevera: moltes d’elles ofereixen degustacions dels seus productes, des de sucs de fruita fresca fins a un menú complet, passant per especialitats com el sushi fet al moment.

Al Mercat Central trobareu un ampli espai per seure a prendre un cafè, una copa o un bon àpat rodejats per la bellesa de la seva arquitectura modernista.

mercat central tarragona interior
Fotografia: RV Edipress

La vida a la plaça Corsini ofereix també moltes altres possibilitats per passar una jornada completa.

Cursos de cuina, tallers de decoració, tastos, espectacles, pintacares… Al Mercat Central no deixen de mostrar-nos noves facetes amb què sorprendre’ns.

I a tot plegat s’hi suma un entorn comercial i de restauració replet de propostes, i que constitueix un dels cors comercials de Tarragona.

Fotografia: RV Edipress

I no ens podem oblidar de la darrera incorporació a aquest mercat del segle XXI.

Cap visita podrà ser completa sense veure en acció el rellotge carrilló del Mercat Central.

Cada dia, set figures del seguici popular de Santa Tecla ballen al so del pasdoble Amparito Roca (l’himne de les festes de Santa Tecla a Tarragona) a la façana principal de l’edifici.

Ho fan a les 12 h i les 18 h durant tot l’any.

Un ingredient més d’una oferta gastronòmica i cultural que, de ben segur, us farà viure la vostra visita amb un somriure.

Fotografia: Mauri – Ajuntament de Tarragona

Compartir: