12 plans per fer a Tarragona aquest 2022

Tarragona és una ciutat plena d’història, art i cultura, un indret ben viu on podeu gaudir d’experiències increïbles durant tot l’any.

De fet, Tarragona amaga un secret cada mes! Els vols saber?

Els sants i santes de la ciutat tenen una rellevància especial, el patrimoni històric i cultural és també protagonista en molts dels seus actes més emblemàtics, això sense oblidar-nos del Carnaval i la Setmana Santa, dos esdeveniments de gran importància en el calendari festiu de Catalunya.

I això és només una breu introducció del que ve. Us proposem 12 plans per fer a Tarragona al llarg de 2022 amb esdeveniments i activitats que encantaran tant a petits com a grans.  

Comencem!

Diablos delante de la catedral.
Celebracions de Santa Tecla amb la Catedral de Tarragona de fons. Foto: Joan Capdevila Vallve.


El Carnaval de Tarragona 2022

El Carnaval a la ciutat de Tarragona porta més de 40 anys il·lusionant el seu públic. És un espectacle màgic amb disfresses, comparses i emocions que s’han de viure, Tarragona us espera en aquesta edició!

Del 21 de febrer a l’1 de març, la ciutat sencera es disfressa, sobretot amb els més de 3.000 comparsers que hi participen al Carnaval any rere any.

El més destacat són les seves rues, el judici del Carnestoltes i la crema de la bóta. I de les seves rues, una de les més especials és la rua de l’Artesania, que té lloc el mateix dissabte de Carnaval.

Ballarina del Carnaval de Tarragona
Imatge d’una de les rues de Carnestoltes. Foto: Rafael López-Monné.


La Semana Santa de Tarragona

La Setmana Santa a Tarragona és una de les més importants i destacades arreu de Catalunya i la Mediterrània en general.

La primera prova de la seva celebració es remunta a l’any 1550. De fet, és considerada com a “Festa d’interès turístic nacional” per la Generalitat de Catalunya.

Com a tal, els tarragonins, tarragonines i, per descomptat, gent de tot arreu, la gaudeix i la viu com a l’esdeveniment especial que és.

L’acte més important és la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, on més de 4.000 persones agrupades en 13 gremis, confraries i congregacions són portants dels 20 misteris, precedits pels armats i el so dels seus timbals.

Processó de Setmana Santa a Tarragona
Imatge de la processó de Setmana Santa a Tarragona. Foto: Manel R. Granell.


Tarraco Viva

Tarragona, molt abans d’anomenar-se així, era Tàrraco, una ciutat d’una gran importància dins de l’Imperi Romà.

Per commemorar la seva història romana té lloc Tàrraco Viva, un viatge en el temps que ens permet endinsar-nos en la cultura, els costums, la gastronomia… de la ciutat, d’una forma propera, respectant el rigor històric, i amb el màxim rigor científic.

Durant la segona quinzena de maig, Tarragona torna a ser Tàrraco amb tot un seguit de reconstruccions històriques com ara representacions d’actes de la vida quotidiana i fins i tot lluites de gladiadors!, teatre romà, música, dansa, i molt més!

També amb activitats i tallers per a la canalla perquè aprenguin història d’una forma diferent, alhora que en gaudeixen.

Gladiadores en Tarraco Viva.
Tarraco Viva és un impressionant festival que recupera la història antiga de la ciutat. Foto: Rafael López-Monné.


Sant Magí

A l’agost, és el torn de Sant Magí! patró de la ciutat de Tarragona molt vinculat a l’aigua, i com a tal, es mereix una gran festa.

La Festa Major de Sant Magí es celebra amb tot un conjunt d’actes i activitats que faran gaudir a tota la família.

Ball de bastons, la Diada de Sant Magí, una de les més importants en el calendari casteller de Catalunya, Magí de les Timbales, gegants, nans i Gegantons Negritos, i hi destaca l’entrada de l’aigua a Tarragona des del Santuari de Sant Magí amb carros i cavalls.

Celebració de Sant Magí
Demostració del ball de bastons durant la Diada de Sant Magí. Foto: Manel R. Granell.

A més a més, Tarragona serà l’escenari de concerts i actuacions en diversos indrets, a més de la programació de la iMAGInada, pensada per a joves, adults i petits.


Santa Tecla

Ja és aquí! Ja arriba setembre i és Santa Tecla! Si més no, la festa més esperada, o al menys una de les més esperades, de tots els tarragonins, tarragonines i visitants de la ciutat. Tant és així que des de l’any 2002 és considerada “Festa d’Interès Turístic”.

L’origen de la festa prové de l’any 1321 quan la relíquia del braç de la Patrona va arribar des d’Armènia. Des d’aleshores, durant més d’una setmana tothom a Tarragona surt a celebrar Santa Tecla amb actes festius, religiosos, tradicionals i gastronòmics.

Celebració de Santa Tecla
El Seguici Popular és un dels elements definitoris de les Festes de Santa Tecla. Foto: Alberich Fotògrafs.

El 23 de setembre, la Diada de Santa Tecla, és el punt àlgid de la festa quan el Seguici Popular acompanya en processó la relíquia del braç pels carrers de la Part Alta (centre històric). Els castells més espectaculars, les campanes i els focs artificials també formen part d’aquest gran dia.

El 2022 (i el 2021) la ciutat de Tarragona està celebrant els 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla.

Dimonis durant les celebracions de Santa Tecla
Dimonis i els seus focs durant la celebració de Santa Tecla, patrona de Tarragona. Foto: Pep Escoda.


Festival Internacional de Teatre de Tarragona 2022

El FITT o Festival Internacional de Teatre de Tarragona té lloc del 31 d’agost al 3 de setembre i té l’objectiu de mostrar diferents dramatúrgies d’autors nacionals i internacionals a la ciutat de Tarragona. Tot un esdeveniment pels amants de l’art i el teatre!

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona també va més enllà de les propostes escèniques, ja que ofereix una programació ben variada amb workshops gratuïts, trobades entre professionals del sector, mostres de gastronomia local i representacions al carrer i llocs emblemàtics de la ciutat.

Obra realitzada durant el festival de Teatro
El Festival Internacional de Teatre de Tarragona és el moment ideal per a gaudir de la dramatúrgia. Foto: Albert Rué.

Concurs de Castells

Cada dos anys, la Tarraco Arena Plaça és l’escenari del Concurs de Castells, l’espectacle casteller més important i multitudinari de la temporada.

L’esdeveniment acull les millors colles castelleres d’arreu de Catalunya, a més de totes les colles de Tarragona, durant l’1 i 2 d’octubre. I gràcies al públic i a les mateixes colles, es gaudeix d’un dels actes més especials del calendari casteller.

Castell realitzat al concurs de castells
El concurs de Castells és un dels majors esdeveniments de la temporada. Foto: Joan Capdevila Vallve.


Les Jornades Gastronòmiques del Romesco a Tarragona 2022

Tarragona és cultura, història, i molta gastronomia! Tasteu el romesco, el plat típic tarragoní per excel·lència durant tot l’any i en especial durant les Jornades Gastronòmiques del Romesco.

A la tardor, diversos restaurants de Tarragona tenen cita amb aquesta salsa tarragonina, elaborant menús i receptes especials on aquest ingredient hi sigui d’una forma especial.

I no hi ha plat que es resisteixi al romesco! Podreu degustar entrants, peixos, marisc i carns.

Romesco de peix
Aquestes jornades gastronòmiques giren totalment entorn del romesco. Foto: Rafael López-Monné.


L’Embutada, la Festa del Vi Novell de Tarragona

La tardor és l’època de la gastronomia tarragonina per excel·lència, i és que també hi té lloc l’Embutada, la Festa del Vi Novell.

Tarragona sempre ha estat terra de cellers, verema i produccions vinícoles, el vi era sinònim de la celebració de la vida. I com a tal, aquesta festa mostra la importància d’aquest passat, i encara present, de la ciutat.

 Home degustant vi durant l'Embutada
Tarragona és un lloc amb una llarga tradició vinícola. Foto: Gabriella Nonino.

Degusteu els vins i els productes locals i de temporada així com gaudiu dels espectacles i les mostres d’ofici. Una unió perfecta entre enogastronomia, tradició i cultura.


Tarragona 1800

Durant la tardor, Tarragona torna als segles XVIII i XIX amb les Jornades de Divulgació Històrica Tarragona 1800.

Aquest esdeveniment vol mostrar com vivien els ciutadans de Tarragona en aquella època, alhora que recrea la importància del paper de la ciutat envers Catalunya i les seves relacions amb Espanya i Europa durant la Guerra del Francès i en el Setge de Tarragona de 1811.

Per tal de mostrar aquest passat amb el màxim rigor, se celebren exposicions, conferències, xerrades, tallers i reconstruccions històriques amb tot un seguit de grans professionals i experts en història.

Veniu a Tarragona i gaudiu d’unes jornades úniques dins el nostre territori! Descobrireu els tarragonins més importants que van fer història fins i fora de la ciutat.

Ejemplo de vestimenta durante Tarragona 1800
Tarragona 1800 és un esdeveniment d’alt interès turístic i històric. Foto: Rafael López-Monné.


REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona 2022

Si us agrada la cultura i el cinema, no deixeu de visitar Tarragona durant el desembre!

És quan hi té lloc el festival REC amb curtmetratges i llargmetratges tant nacionals com internacionals.

Aquest festival de cinema internacional que acull Tarragona estrena obres i pel·lícules, dona a conèixer nous directors i convida grans directors per tal de conversar amb el seu públic. És una oportunitat única de gaudir de cultura en primera persona.

Cartell del festival REC il·luminat
El festival REC és una visita recomanada per als amants del cinema. Foto: Jaime Rojas.


Anno Domini

Al desembre torna el Nadal, i a Tarragona ho fa d’una forma molt especial amb Anno Domini, una recreació del primer Nadal de la història.

Aquesta reconstrucció és la transcripció escènica dels relats dels evangelis des d’una perspectiva històrica i arqueològica.

Anno Domini és un pessebre vivent que us transporta als orígens del Nadal, concretament a la Judea del segle I dC per tal de veure el naixement de Jesús de Natzaret i com vivien els jueus d’aquella època. Visiteu aquest pessebre vivent, no us el podeu perdre!

Recreació històrica Anno Domini
Una de les escenes d’Anno Domini. Foto: Elperfilbueno.

Aquests són alguns dels esdeveniments de Tarragona al llarg de tot l’any, però en aquest web els trobareu tots! La celebració d’aquestes festes i activitats culturals es pot anul·lar i/o modificar, segons les circumstàncies del moment.

Visiteu el nostre web o seguiu-nos als nostres perfils de Facebook, Instagram i Twitter.

També ens podeu trobar a l’Oficina Municipal de Turisme, on us atendrem i us aconsellarem perquè gaudiu de la vostra estada.

Aprofiteu per descobrir la ciutat i coneixeu-la a fons durant tot l’any! Tarragona us espera 365 dies a l’any. A Tarragona trobareu una estada feta a mida!

Compartir: