Ramon Martí, propietari i cuiner de la taverna El Llagut: “La felicitat es cuina amb bons ingredients”

Durant els vuitanta i noranta en Ramon Martí es va formar a l’ombra d’alguns dels millors xefs amb estrelles Michelin de França i Alemanya.

Posteriorment, a finals dels noranta va tornar a la seva Barcelona natal.

Gira el Món i torna al Born. O a la Plaça del Rei, per ser precisos.

Avui aplica tota aquella experiència mà a mà amb la seva parella, l’Astrid, al seu propi establiment situat al barri de la Part Alta de Tarragona.

La taverna El Llagut, que pertany al moviment Slow Food-Km0, s’ha llaurat la fama de ser un dels millors llocs per menjar arròs a la ciutat i obra veritables monuments de cuina tradicional amb peix acabat de pescar.

És un dels establiments que més han contribuït a elevar el llistó de l’oferta gastronòmica local els últims anys.

Tarragona està preparada per rebre una estrella Michelin. Hi ha molta gent en la bona direcció, que s’esforça cada dia per fer-ho millor, i un reconeixement d’aquestes característiques ens aniria molt bé a tots”.

La ciutat ha de ser vista definitivament com una destinació gastronòmica “, assegura.


L’aprenentatge i la implicació de Ramon Martí

Després de formar-se en Turisme i Hosteleria als vuitanta va treballar una bona pila d’anys amb Jean Louis Neichel (2 estrelles Michelin) a Barcelona i amb Jean Claude Bourgueil (3 estrelles Michelin) a Düsseldorf.

Ara está implicat a fons amb mogudes com Tarraco a Taula, o les activitats que organitza el col·lectiu Tarragona Gastronòmica, en Ramon està convençut que treballant l’excel·lència s’encomana la qualitat.

Ramon Martí cuinant a El Llagut


Aquest valor afegit es pot buscar amb la innovació.

Així s’està fent amb cada cop més èxit un bon nombre de restaurants a la ciutat.

És el cas del Llagut i altres establiments de referència en peix, especialment al Serrallo, portant masquetes, sarsueles i romescos al zenit culinari.

Sempre se’n pot saber més. Molts dels plats els hem après dels nostres proveïdors, de la gent que ens porta el peix, i els arrossos, amb la gent del Serrallo”, explica el Ramon Martí.

El llibre de cuina d’El Llagut beu de la memòria i s’alimenta de l’experiència. El Llagut ha abraçat la cuina tradicional i li ha donat un toc marca de la casa que fa lluir encara més els seus valors.

Quan vam començar volíem fer coses senzilles i ben fetes. Amb el temps hem creat un equip, hem evolucionat i hem estat més ambiciosos”, explica Ramón.

Hem trobat una línia i un sentit al que estem fent. La cuina és cuidar els detalls, i hi ha plats que poden semblar fàcils, però t’asseguro que fer ben fet un pop amb patates no ho és gens“, afirma.


La taverna El Llagut

Deu taules interiors i set professionals al seu servei.

Una carta feta d’arrossos i peix, i 60 referències de vins, totes de les DO tarragonines.

Amb aquests ingredients treballen en Ramon i el seu equip experiències gastronòmiques d’alt nivell.

Explica que quan s’asseuen a la taula, transmeten valors, creuen emocions, posen en marxa projectes… 

Trobar-se cada dia amb la família o celebrar alguna cosa amb els amics és un moment important, i el menjar ha d’estar a l’altura.

La meva única pretensió és que la gent tingui plaer en menjar a casa nostra“, afirma.

Adaptar-se als preceptes de l’Slow Food-Km0, utilitzar només productes ecològics, de qualitat i de proximitat, ha implicat un canvi de mentalitat radical en la forma de funcionar de l’establiment.

A Tarragona ciutat només hi ha dos restaurants adherits a aquest moviment –l’altre és el Lola Tapes-.

Des de fa quatre anys, la carta del Llagut evoluciona segons la temporada, però a la cuina es treballen més productes frescos que abans.

Especialment, els que venen de l’hort, i els clients tenen la garantia que tots els ingredients són naturals, més saludables.

L’Slow Food ens ha ajudat a pujar un esglaó a nivell professional i personal. Darrera de cada producte que faig servir a la cuina hi ha una persona a qui ara puc posar cara, i que és qui me’ls ha proporcionat”, explica Ramon.

A l’entorn de Tarragona s’hi fan aliments bestials, boníssims, amb un gust i unes propietats impossibles de trobar a la gran distribució, però que per ser valorats han de ser reconeguts”.

Com a cuiner aporto el meu gra de sorra per fer un món millor“, diu.

Dotze anys després d’obrir el restaurant, en Ramon no es canviaria per ningú.

El Llagut va vent en popa i segueix un rumb clarament definit.

Soc afortunat. Estic fent el que vull, que és el que m’agrada, tinc una família que m’estimo i treballo per la satisfacció de la gent. La felicitat es cuina amb bons ingredients”, conclou.

Compartir: