Descobriu la Tarragona Medieval

Tarragona forma part del grup de ciutats privilegiades que han fet del seu patrimoni un signe d’identitat. La inclusió dels monuments romans de la ciutat en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO és un reconeixement a l’important bagatge heretat dels nostres avantpassats.

La ciutat és hereva d’un passat imperial gloriós, però també es caracteritza per una rica història de la Tarragona medieval. La Catedral, l’església de Sant Llorenç o el castell del Rei formen part, entre d’altres espais monumentals, d’un patrimoni artístic medieval que us convidem a visitar.

Imatge frontal de la Catedral de Tarragona. Foto: Manel Antolí

Descobriu aquest patrimoni fent una passejada per la història de la Tarragona medieval que no us deixarà indiferent.

El recorregut  que us presentem us donarà a conèixer el llegat medieval, encapçalat per la Catedral que constitueix un conjunt molt notable. Sabíeu que la muralla medieval fou construïda en dues grans fases? La primera fase fou al segle XII, tot aprofitant la muralla romana, i  es va ampliar amb el Mur Vell per la seva part sud.

El Mur nou o la ‘Muralleta’

Al segle XIV, es construí un nou tram de muralla que aprofità les estructures de l’antic circ romà i que tornava a ampliar la ciutat pel sud. Aquesta nova muralla, anomenada Mur Nou o Muralleta, resseguia la façana monumental del circ romà i anava paral·lela a l’actual Rambla Vella de la ciutat.

El Mur Vell es conserva parcialment en els carrers Ferrers i Enrajolat i en destaquen les torres de Morenes i d’Arandes, que protegien el portal de na Olivera, al començament del carrer Major.

La Muralleta és parcialment visible al costat de les voltes de Sant Hermenegild. Estava reforçada amb diverses torres, però només es conserven les de les Monges i la d’en Tintoré.

La Catedral de Tarragona i la seva majestuositat

La Catedral de Tarragona és el monument de la ciutat on millor s’aprecia el conjunt d’art medieval. Se n’inicià la seva construcció a mitjan segle XII i es consagrà l’any 1331, de manera que és un bon exemple d’arquitectura de transició del romànic al gòtic. Es tracta d’un temple de planta basilical amb tres naus i creuer i ressalta la façana principal amb la seva enorme rosassa.

Imatge de la façana posterior de la Catedral. Foto: Pep Escoda

El seu campanar té base romànica, però la resta és gòtica. La Catedral conserva disset campanes al campanar i dues al costat del cimbori, algunes de les quals són de principis del segle XIV.

A l’interior de la Catedral, hem de destacar l’altar major, amb un espectacular frontal d’inicis del segle XIII, en el qual es representen escenes de la vida i martiri de Santa Tecla.  És obra de l’escultor Pere Johan i es va iniciar el 1429.

Altar major de la Catedral de Tarragona. Foto: Manel Antolí

La capella dels Sastres

Capella dels Sastres. Retaule de Santa Maria. Foto: Manel Antolí

Així mateix, entre les capelles gòtiques cal posar èmfasi en la dels Sastres, del segle XIV. Es pot considerar la capella gòtica més sumptuosa de la Catedral ja que presenta una rica decoració arquitectònica, escultòrica i pictòrica. Tampoc ens hem d’oblidar de la del Baptisteri, antigament dedicada a Santa Úrsula i les Onze mil Verges.

El Claustre de la Catedral és de planta quadrangular, amb arcs de mig punt sostinguts per columnes bessones de tres en tres. L’escultura central és un dels conjunts més destacats de la plàstica romànica a Catalunya i es caracteritza per la seva gran riquesa iconogràfica.

La porta de comunicació entre la Catedral i el Claustre és tota obrada en marbre i el timpà mostra el Crist en Majestat envoltat pels símbols dels quatre evangelistes.

A l’interior del Claustre també es poden observar capelles gòtiques obertes, com la del Corpus Christi, del 1330, o de la Mare de Déu de les Neus  de 1317. La imatge de la Mare de Déu del Claustre, del segle XIII, és objecte d’especial veneració a la seva capella.

Claustre de la Catedral de Tarragona. Foto: Manel Antolí

En un espai annex al Claustre trobem el Museu Diocesà. En destaca l’antiga sala capitular i l’antic refectori de la Canònica, cobert amb volta de canó apuntada. S’hi descobreixen col·leccions d’art religiós d’època medieval i moderna procedents de Tarragona i de la seva diòcesi.

L’ambient medieval del Pla de la Seu

El Pla de la Seu és un dels espais on es conserva millor l’ambient medieval de la ciutat. Presidit per la Catedral, observem diversos casals gòtics, entre els que sobresurt l’antiga rectoria i la Casa Balcells.

La Casa Balcells també és coneguda com el Palau del Cambrer, atès que fins al segle XVI hi va residir el canonge cambrer de la seu de Tarragona, una de les dignitats eclesiàstiques més importants.

Aquest gran casalot forma part del conjunt de mansions nobiliàries que, durant els segles XIV i XV, es construïren a la ciutat. Actualment és de propietat privada i el seu interior no és visitable.

Imatge de la Casa Balcells i la Catedral al Pla de la Seu. Foto: Alberich Fotògrafs

L’Antic Ajuntament del carrer Major

Ben a prop, trobareu les voltes del carrer Merceria. Estan constituïdes per uns arcs ogivals que se sostenen gràcies a uns pilars atalussats i gruixuts. En època medieval aquest espai acollia un mercat de verdures, i en l’actualitat n’acull un d’antiguitats tots els diumenges.

Al número 39 del Carrer Major, hi ha l’edifici de l’Antic Ajuntament, amb un gran pati i pis principal. Aquesta casa senyorial va allotjar el consistori de la ciutat durant quatre segles.

Imatge de les voltes del carrer Merceria. Foto: Manel Antolí

Més enllà del Pla de la Seu i la Catedral, Tarragona disposa d’altres edificis religiosos de l’època medieval, com la capella de Santa Tecla la Vella, una petita construcció de planta rectangular, o la capella de Sant Pau. Aquesta també és de base rectangular amb columnes exteriors adossades. N’és una joia arquitectònica dins del claustre del Seminari Pontifici.

Imatge de la Capella de Sant Pau. Foto: Manel Antolí

Però si el que voleu és descobrir un temple plenament gòtic heu de visitar l’església de Sant Llorenç, titular del Gremi de Pagesos de Tarragona. Una construcció senzilla en planta de nau de saló gairebé quadrada. Es divideix en quatre capelles.

Totes són gòtiques i la que conté el Sant Sepulcre està coberta amb una volta de creueria. L’església conserva dues obres medievals del Santuari de Santa Magdalena: el retaule de Sant Llorenç i un calze del gòtic tardà.

Brodat que custodia l’església de Sant Llorenç. Foto: Pep Escoda

L’antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, fundat l’any 1171

Seguint amb la Ruta Medieval a Tarragona, al carrer de Les Coques hi ha l’antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. De l’antic hospital de Santa Tecla avui només en resta la façana, i actualment acull la seu del Consell Comarcal del Tarragonès.

Observeu la façana de l’antic hospital, que conserva un porxo remarcable constituït per cinc arcs de mig punt a la façana principal i dos de laterals a la façana occidental.

Aquests arcs se sostenen sobre pilars que decoren els seus capitells amb ornamentació de tipus geomètric i vegetal. Les finestres gòtiques dels pisos superiors correspondrien a la segona etapa constructiva de l’edifici, que s’inicià a partir del segle XV.

Imatge de l’antic Hospital de Santa Tecla. Foto: Manel R. Granell

La vida al Call Jueu

Tarragona també tenia el seu Call jueu. En aquest barri hi vivia tota la comunitat jueva, que desenvolupava la seva vida al voltant de la plaça dels Àngels. Fins i tot tenia la seva pròpia sortida i entrada a la ciutat i comptava amb sinagoga, escola i banys.

Actualment, però, de l’important call jueu de Tarragona (es diu que un dels més grans de Catalunya) en resta molt poca cosa: alguns arcs gòtics que podreu observar en el solar situat entre la plaça dels Àngels i la plaça d’en Rovellat (conegut com Ca la Garça), i un carreró que s’endinsa cap a la plaça del Fòrum (carrer Talavera).

Imatge del Call Jueu. Foto: Manel Antolí

Seguim amb el Castell del Rei.  En un dels angles de la plaça del Rei observareu un imponent edifici que ha rebut diferents noms al llarg dels segles, la qual cosa denota la seva petjada i la seva importància històrica: Pretori romà, palau d’August, torre de Pilats o castell del Rei.

L’edifici forma part del Conjunt Arqueològic de Tàrraco, reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. El castell medieval s’aixecà sobre una gran construcció romana del segle I.

Imatge del Pretori romà. Foto: Manel Antolí

Continuem parlant de castells i ens desplacem al del Paborde. Va desaparèixer a principis del segle XIX i només es conserva la façana septentrional, formada per la muralla romana i alguns elements defensius, com merlets i matacans, encara avui ben conservats. En destaca la Torre de l’Arquebisbe, amb una gran sala coberta amb volta de canó apuntada.

Imatge de la Torre de l’Arquebisbe, al fons. Foto: Alberich Fotògraf

Una església al mig de l’Amfiteatre

Al mig de l’Amfiteatre trobarem les restes de l’Església de Santa Maria del Miracle. Amb una decoració senzilla, el temple té una planta de creu llatina amb una sola nau, que a la vegada està dividida en quatre trams limitats per columnes i arcs torals.

Imatge de l’església de Santa Maria del Miracle. Foto: Pep Escoda

Per últim apropeu-vos a Tamarit, a uns 10 km de Tarragona centre. Podreu apreciar el recinte emmurallat i les restes de l’antic castell. El castell fou construït al segle XI i enderrocat durant la guerra dels Segadors.

Aprofiteu per anar a Cala Jovera i per fer una visita guiada per l’entorn natural de la desembocadura del riu Gaià i la platja natural de Tamarit.

Castell de Tamarit. Foto: Alberich Fotògrafs

Amb ganes de descobrir aquesta Ruta Medieval per Tarragona? Us esperem els 365 dies de l’any per gaudir de la ciutat i viure-la a fons.

Si necessiteu més informació sobre el vostre viatge a Tarragona no oblideu de visitar el nostre web i seguir-nos als nostres perfils de Facebook, Instagram i Twitter.

També ens podeu trobar a l’Oficina Municipal de Turisme, on us atendrem i us aconsellarem perquè gaudiu de la vostra estada.

Compartir: