Experimenta a Tàrraco a Taula els autèntics sabors de la cuina romana

Presentació de Tàrraco a Taula / ©Ivan Rodon

Tarragona acollirà, del 16 al 26 de maig, una nova edició de Tàrraco Viva, festival cultural internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d’època romana. La clau de l’èxit d’aquest festival, que s’ha convertit en un dels grans referents culturals arreu del món en el seu àmbit, es deu a la seva filosofia: divulgar el passat històric oferint un producte cultural de qualitat que facilita la participació ciutadana i que compta amb el suport didàctic dels grups de reconstrucció històrica. Però de Tàrraco Viva en parlarem en un altre post, molt aviat. Avui vull presentar-vos Tàrraco a Taula, que vindria a ser l’extensió gastronòmica del festival.

Perquè, al capdavall, els sabors i els aromes de la cuina romana també ens parlen de la cultura i la història de l’antiga Roma. Mentre duri el festival, Tàrraco a Taula us proposa posar-vos en la pell de Caius Marcus Gavius Apicius, el famós gastrònom romà, per tal que descobriu, a través del paladar, part del nostre passat, que encara avui és present en alguns plats.

Tàrraco a Taula / ©Manel R. Granell

Abans que res heu de saber que Tàrraco a Taula, com Tàrraco Viva, estan tallades pel mateix patró: el rigor històric. Ramon Martí, cuiner del restaurant El Llagut i president de l’Associació Tàrraco a Taula, ho remarca sempre que pot: “les receptes que es treballen amb vistes al festival són molt rigoroses. També hem actualitzat plats romans extrets de textos de l’època”, afegeix.

Així, durant els deu dies del festival romà podreu gaudir d’una cuina i uns sabors que us faran retrocedir en el temps. Per exemple, tindreu l’oportunitat de tastar moretum virgiliano (una excel·lent crema de formatge d’ovella amb espècies), dulcia domestica (uns dàtils farcits de pinyons torrats amb pebre amb la seva copa de mulsum), ova spongia ex late (truita d’ou i llet untada amb mel i espolvoritzada de pebre), ostres marinades en mulsum i coriandre fresc, puré de faves amb cansalada, bonítol amb carabassa especiada i tàperes, o una quiza (torrada d’anxoves amb chutney de fonoll, formatge especiat, poma al forn i panses), entre més de cent deu plats.

Tàrraco a Taula / ©Manel R. Granell

En total són vint (dinou de Tarragona i un d’Altafulla) els restaurants que oferiran diferents plats de la cuina romana. Si voleu saber quins són, així com les propostes gastronòmiques que us ofereix cada casa, podeu consultar la web de Tàrraco Viva o aneu directament al Facebook de Tàrraco a Taula. A l’hora de triar, dir-vos que els restaurants s’han repartit en tres grups: els que ofereixen tapes i plats entre 3 i 5€; els que ofereixen menús degustació a 23€; i els que presenten un menú de cuina romana a 32€.

Més enllà de les diverses creacions gastronòmiques que trobareu en el programa d’enguany, Tàrraco a Taula incorpora en aquesta edició una gran novetat. Per primera vegada s’incorporen al projecte pans, vins i cerveses artesanals. La marca cervesera Les Clandestines hi aporta dos dels seus estendards: la cervesa Farigola i l’Atheus. Quant als vins, podreu escollir entre les bodegues Sicus (Xarel·lo i Monastrell), Còsmic (Còsmic negre i Còsmic blanc), Laureano (Brutus negre) i el celler Escoda-Sanahuja (Nas de gegant). I pel que fa als pans, el forn-pastisseria Jordi Andreu –a tocar del Fòrum de la Colònia– ha treballat les antigues receptes fins a obtenir uns pans i unes coques de primera qualitat.

Del 16 al 26 de maig us esperem a Tarragona per emocionar-vos amb les activitats de Tàrraco Viva i delectar-vos amb la rica gastronomia romana de Tàrraco a Taula.

Text: @irodon
Fotografies: Manel R. Granell i @irodon

Tàrraco a Taula / ©Manel R. Granell

Restaurant Cucafera / ©Manel R. Granell

Restaurant Pulvinar / ©Manel R. Granell

Compartir: