Una nova visita guiada ensenya als visitants a comprar productes gastronòmics locals i a preparar-los a la cuina abans de menjar-se’ls

Estudiants al Mercat de Tarragona / ©Pere Toda

Els seus ulls ho diuen tot. “Als mercats d’aquí, la fruita i el peix semblen estar vius! Als Estats Units, el menjar sembla de plàstic als supermercats”, diu un dels 12 estudiants procedents de la University of UCDenver que aquests dies viuen una experiència que vol transmetre la nostra cultura culinària més enllà de les nostres fronteres. Per les cares de la resta del grup, sembla parlar en nom de tots.

Grup a la rambla / ©Pere Toda

La proposta de l’empresa de guies Itinere Tarragona, s’ha batejat amb el nom de Tarragona Foods (per al mercat nacional rebrà el nom de l’Amfitrió), i presenta la ciutat des d’un punt de vista gastronòmic. En Xavi Mejuto, el guia que portarà el grup per les artèries més importants de Tarragona, explica: “Hem preparat un menú senzill però representatiu de la cuina de la nostra ciutat, que després ells mateixos, amb l’ajuda de la xef del restaurant Al Natural, podran preparar i tastar”. Primer, però, cal comprar tots els ingredients.

La primera parada és la gairebé centenària Xarcuteria Cuadras. Allí, el grup que encapçalen la professora E.J. Yoder i Mark Hindle, empresari del sector hoteler americà, descobreix els secrets d’un dels tresors més arrelats a la nostra cuina: la coca. En Xavi els explica la varietat de productes naturals que poden acompanyar-la: ametlles, avellanes, escalivada,… i una de les que té més èxit i que, a més, s’enduran a la cuina del restaurant Al Natural: la coca de ceba. A tots els agafa salivera amb el potent aroma d’aquesta joia gastronòmica. “Sis euros cadascuna?”, diu una de les estudiants. L’exclamació fa referència al fet que la troben increïblement barata.

Estudiants amb coca / ©Pere Toda

Parlant amb en Mark Hindle, ens explica que es tracta d’una activitat opcional que aportarà crèdits a l’expedient dels alumnes. Aquest és el segon any que viatgen a Catalunya gràcies a l’empresa Barcelona SAE (Study Abroad Experience) i estan absolutament satisfets amb l’experiència.

Ara, i després d’una petita explicació per part d’en Xavi sobre els secrets del romesco, un altre dels actors principals de l’activitat, ens dirigim a la Botiga del Cafè de la Rambla Nova, per tal de comprar les avellanes torrades que necessitarem més endavant. Fins i tot la E.J. Yoder aprofita per comprar una mica de camamil·la.

Estudiants al Cafè de la Rambla / ©Pere Toda

Propera parada: el Mercat de Tarragona. Probablement és l’espai més excitant de tot el recorregut. De camí, en Matt Almanza, l’únic noi que ens acompanya, explica que tot i ser originari de Califòrnia, porta 3 anys estudiant a Denver i que és el seu primer viatge fora dels Estats Units. “Fa uns dies vam celebrar una calçotada. És espectacular, estava boníssima i ens vam embrutar molt!”, explica somrient.

Entrem al Mercat i els seus ulls s’il·luminen immediatament. La fruita i les verdures, el peix i la carn els deixen boca-badats. La varietat i la qualitat dels productes és difícil de trobar al seu país d’origen on diuen que només els mexicans obren carnisseries. Comprem musclos, que prepararem al vapor, olives arbequines, per l’aperitiu, i un parell de pams de llonganissa, que després, un cop cuita, incorporarem a la coca de ceba que hem comprat prèviament. El menú comença a agafar forma; i quina forma!

Grup al Mercat / ©Pere Toda

Professors al Mercat / ©Pere Toda

Només ens queda el pa de pagès –amb denominació d’origen- que comprem al Forn Jordi Andreu, davant mateix del Fòrum de la colònia, que aprofitem per a visitar. Un cop a dins, en Xavi els ensenya un mapa de l’esplendorosa Tarraco en temps dels romans. Els nois són transportats al temps del circ, de les carreres de bigues i quadrigues, de les lluites de gladiadors, i de la riquesa de l’imperi Romà. Després de fer-se quatre fotografies divertides i de grup, enfilem cap al restaurant Al Natural. Són quarts de dues i hi ha molta gana.

Aquest viatge de dues horetes ha arribat a la seva última etapa. El grup escolta atentament les últimes instruccions que la xef, la Maria José, els fa arribar amb l’ajuda d’en Xavi. A taula gaudeixen del menú. Quan tornin a casa recordaran Tarragona pel seu patrimoni…i per la seva gastronomia.

Grup a Al Natural / ©Pere Toda

Grup a Al Natural / ©Pere Toda

Nom de l’activitat: L’amfitrió (Tarragona Foods)

Empresa organitzadora: Itinere Tarragona

Correu electrònic: itinere@turismedetarragona.com

Web: http://www.turismedetarragona.com/individuales.html

Telèfon: (0034) 977 239 657

Nota: Ja es pot concertar amb reserva prèvia. Exclusivament per a grups.

Text: Artur Santos

Fotografies: Pere Toda

Compartir: