La cuina de Tàrraco, al descobert. Cada dilluns assaboreix els secrets de la gastronomia romana

© Benito Báguena

La sal condimentada amb herbes era un dels ingredients emprats a la cuina romana. S’utilitzava com a un potenciador de sabors, però també com ingredient clau en els processos de conservació de determinats aliments. El recorregut per la cuina romana, que habitualment era molt senzilla, ens arriba cada dilluns, fins l’ 1 de setembre al pati de l’Antic Ajuntament de Tarragona, amb l’activitat ‘A la cuina d’Apici’, una mena de taller de cuina que imparteixen els Domus Apicius, un grup de recreació històrica tarragoní que ha adoptat el seu nom com a homenatge al gastrònom romà Apicius, coetani de Cèsar August i Tiberi.

La descoberta de la gastronomia romana ens permet, en bona part, refermar els valors d’una cuina que es basava en tres elements bàsics: el blat, l’oli i el vi, com explica Magí Seritjol, director del festival Tàrraco Viva i de les activitats de Tarragona, Història Viva. Els ingredients de la denominada tríada mediterrània són també, en l’actualitat, un dels pilars de la nostra gastronomia. Encara que se n’hi han incorporat d’altres, al llarg dels segles, com la tomaca, la patata, la xocolata, el pebrot o les fruites exòtiques, fruit de la influència d’altres cultures i continents.

Ara bé, si tornem enrere, fa més de dos mil anys, els romans van establir un sistema que els garantís la producció de la tríada. Per això, cada vil·la romana havia de produir cereal, a més a més d’oli i vi per a abastir als residents a la vil·la, mentre que els excedents eren comercialitzats. A l’imperi romà, la Tarraconensis va excel·lir en la producció de vins, com relatava en la seva obra el científic i naturalista romà Plini el Vell. Per això, des del Port de Tàrraco salpaven vaixells carregats amb àmfores del vi que s’elaborava aquí.

El catedràtic de la URV Albert Mas, així ho recordava a l’hora que advertia: “ara no ens agradarien gens, els vins romans! Per què? Doncs en primer lloc perquè els vins romans pràcticament no havien fermentat i això provocava que el vi es malmetés molt aviat i també perquè ara disposem de més eines per a rectificar i modificar els vins”. Mas explica que els romans recorrien a un professional que s’encarregava d’especiar o fins i tot endolcir, amb mel, els vins que eren servits a les tavernes. Així, el sabor era molt més agradable per al paladar.

Fet l’advertiment, Albert Mas que imparteix classes a la Facultat d’Enologia de Tarragona, afegeix l’estreta vinculació del consum del vi amb la societat romana, i és que més enllà de les bacanals o el plaer en la ingesta, el vi era consumit a diari i des que eren ben petits donat que es barrejava amb l’aigua, per garantir l’eliminació dels bacteris de l’aigua.

© Benito Báguena

Benito Báguena és també un expert del vi romà i recorda que els vins elaborats a la Tarraconensis eren molt similars als confegits a Roma, precisament per això van gaudir de prestigi a l’Imperi malgrat que adverteix “eren bons per al gust de l’època”.

Báguena també elabora vins seguint els tractats dels agrònoms romans Columella, Paladio, Varron o Plini, encara que matitza que són vins “per a utilitzar-los a les conferències que impartim sobre el vi al món romà”. Si els voleu tastar, Báguena és col·laborador del festival Tàrraco Viva, així que estigueu atents a la propera programació del 2015.

ACTIVITAT ‘A LA CUINA D’APICI’
Lloc: Antic Ajuntament (carrer Major, 39)
Dies: Dilluns 4, 11, 18 i 25 d’agost / Dilluns 1 de setembre
Hora: 19h
Preu: 7€
Idiomes: Català, castellà, anglès i francès

Text: Gemma Casale (@casalesi a Twitter)

Compartir: