Limonium organitza, un cop al mes, visites nocturnes al Pont del Diable coincidint amb les nits de lluna plena

©Pere Toda/Vilaniu Comunicació

A les deu en punt, la nit és fosca, freda, muda. Només la delicada i persistent simfonia del gran nombre d’insectes, petits mamífers i ocells que habiten la zona ens recorden que, tot i l’absència de llum, el bosc és ple de vida.

Un cop al mes, i coincidint amb l’arribada de la lluna plena, nens i adults poden gaudir del Parc Eco-històric del Pont del Diable en una experiència única gràcies a l’activitat ‘Nits de lluna plena’ organitzada per l’empresa Limonium. L’absència de llum obliga així els visitants a fer un salt en el temps per poder imaginar allò que els seus ulls amb prou feines poden veure.

Un cop allí, els amfitrions d’aquesta visita nocturna, l’Agustí Buisán i en Sebastiano Alba, ens esperen a la porta d’entrada per a una petita introducció. La visita, d’una hora i mitja aproximada de durada, es divideix en 3 parts: els jardins romàntics, el bosc i, com no, el Pont del Diable.

©Pere Toda/Vilaniu Comunicació

Els jardins romàntics foren obra, fa més de 100 anys, dels germans Puig i Valls, especialment d’en Rafael, enginyer forestal i defensor del medi natural. La clau del projecte fou, sens dubte, la capacitat d’adaptar el concepte britànic a la geografia i climatologia mediterrànies, ja que la falta d’aigua i la inexistència d’algunes espècies va requerir d’un exercici magistral d’imaginació i sostenibilitat. Malauradament però, la saviesa amb la qual es va erigir el projecte original fou enfosquida pel descuit, cosa que va portar aquests magnífics jardins romàntics a l’oblit. Per sort, els anys i el canvi de mentalitat, n’han permès la seva recuperació, duta a terme per la Societat d’Actuacions Ambientals Limonium. Els seus responsables han cregut necessari recuperar el projecte original mitjançant la mera neteja i conservació, i val a dir que han realitzat una feina excel·lent. Els parterres creen camins plens de sorpreses, com la d’un cargol construït mitjançant un laberint d’arbustos, al mig del qual hi trobem grèvols, gairebé inexistents prop de la costa.

©Pere Toda/Vilaniu Comunicació

Abandonem els jardins i ens dirigim a la zona del bosc. Per fer-ho, travessem una avinguda delimitada per xiprers, un dels arbres més carregats de simbolisme. Ja endinsats a la natura, l’Agustí ens parla del segon gran pilar del Parc Eco-històric: la bio-diversitat. Llentiscles, arçots, romaní, farigola,… tot és ple de plantes i arbusts que han adaptat les seves fulles a un disseny molt més prim i menut, amb la intenció de perdre la menor quantitat d’aigua possible en climes tan càlids com el mediterrani. Gràcies a unes fotografies i a una aplicació mòbil, l’Agustí ens parla ara dels petits mamífers i aus que habiten el bosc. Mussols, enganyapastors i mustèlids són els actors principals de les nits del Parc Eco-històric.

©Pere Toda/Vilaniu Comunicació

Finalment, i seguint el pas original de l’aigua emprat pels romans, arribem a l’extrem nord de l’Aqüeducte de les Ferreres: el Pont del Diable. Aquesta construcció de més de 217m de llargada i 27 d’alçada, fou una de les obres més importants que l’emperador August va ordenar construir a l’antiga capital de l’Hispània Citerior. De fet, es tracta del primer aqüeducte a Espanya en incorporar arcades superposades. Per fi, i després de romandre amagada durant més d’una hora per la vergonya d’unes visites ben inesperades, la lluna plena es deixa veure sobre nosaltres. La seva lluentor i els seus tons marfil esquitxen, com ho feu l’aigua 2.000 anys enrere, cadascuna de les pedres d’aquesta magnífica construcció.

És estrany com l’absència de llum ha revelat els secrets més importants d’un parc carregat d’història. Una història que se’ns presenta com una dolça melodia. Una melodia que, gràcies a la gran quantitat d’insectes, petits mamífers i ocells, es converteix cada nit, sota l’atenta mirada de la lluna, en una deliciosa simfonia.

LIMONIUM
Responsables: Eduardo Soler i Sebastiano Alba
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Pont-del-Diable-Tarragona/851809374833533?fref=ts
Twitter: @pontdiabletgn
Instagram: @pontdiabletgn
Telèfons: +34 977 342 069 / +34 655 603 021
Correu electrònic: visites@pontdeldiabletarragona.com
Preu de l’activitat: 10€/adult ; 5€/fins a 12 anys.

Text: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)
Fotografies: Pere Toda

Compartir: