El FITT 2015 convertirà Tarragona en un multiespai teatral per a noves dramatúrgies durant cinc dies

Cartell FITT

Sir Laurence Olivier va dir que “en una petita o gran ciutat o poble, un gran teatre és el signe visible de cultura”. Tarragona en té dos de grans i unes quantes sales més petites. Però què passa quan tota la ciutat esdevé un gran teatre? Perquè aquest és el repte que el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) s’ha marcat en cadascuna de les tres edicions: guanyar llocs emblemàtics o històrics de la ciutat per a la representació de noves dramatúrgies d’autors i directors contemporanis, ja siguin del país o internacionals. El FITT, organitzat per la Sala Trono, vol ser “una porta oberta als nous talents representats en diferents llengües”, com va dir el seu director, enJoan Negrié. La porta d’una ciutat que vol obrir-se a la cultura.

En les dues primeres edicions, el FITT va reconvertir en espais teatrals l’Antiga Audiència, el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, la Volta llarga de la capçalera del Circ romà, les Voltes del Pallol, la Casa Canals i el Col·legi d’Arquitectes, a més de la mateixa Sala Trono i el Teatre Metropol. Enguany hi sumarà la terrassa gòtica del Pretori, on Gemma Brió hi portarà el seu Llibert, premi a la crítica Serra d’or de teatre 2015, i premi Butaca al millor text teatral i al millor espectacle de petit format. Llibert, finalista també dels premis Max al millor espectacle revelació i a la millor autoria teatral, és una de les delicatessen d’aquest FITT, però no l’única.

La companyia francesa Cirque le Roux, per exemple, sorprendrà a la jornada inaugural, el dimecres 17 de juny, amb un espectacle de circ contemporani i innovador que barreja una excel·lent tècnica circense amb una depurada narrativa teatral. L’obra An elephant in the room, que podreu seguir a les 21h al Teatre Metropol, és una comèdia dramàtica que aborda les relacions humanes.

La Capçalera del Circ és l’indret idoni per a la proposta dramatúrgica del dijous 18, Homo ridens Tarragona, de la companyia italiana Teatro sotterraneo, una obra que experimentarà amb el públic…i amb el riure. Més pistes? L’objectiu d’aquesta proposta quirúrgica és analitzar l’enfocament humà del riure, la mesura dels seus límits i complexitat.

Mi gran obra (un proyecto ambicioso), és l’espectacle que David Espinosa portarà a les Voltes del Pallol, una crítica als projectes faraònics que, com diu l’autor, sovint estan carregats d’ornaments però buits de contingut, i que a la vegada retrata a la societat en què vivim. L’obra tindrà quatre passis: dijous 18 i divendres 19, a les 18h i a les 20h.

El FITT 2015 també incorporarà un doble espectacle itinerant pels carrers de Tarragona de la mà de la companyia Kamtchàtka, el divendres 19 i el dissabte 20, a les vuit del vespre. Fugit evoca la història dels que han marxat i dels que marxaran, i vol ser un homenatge als que van tenir el coratge de desprendre’s d’allò superflu, abandonar allò conegut i anar cap a l’esperança d’un món millor. Els sona? Els que assisteixin a aquesta obra –amb aforament reduït a 90 persones– han d’estar disposats a fugir endavant.

La cloenda del festival anirà a càrrec de la companyia Le Crupier amb un espectacle que reivindicarà la figura d’Esperança Dinamita, una de les vedets més populars i controvertida en els seus dies. L’obra es podrà seguir el diumenge 21, a les 21.30h, a l’Antiga Audiència. Un excel·lent colofó.

L’entrada senzilla de cada espectacle costarà 18€, però el FITT posa en marxa un abonament a 50€ que ofereix tres espectacles a escollir, i un de 80€ amb el què pots gaudir de tots els espectacles. Els punts de venda d’entrades seran el Teatre Metropol i les oficines del Patronat de Turisme de Tarragona i, on line, a través de la plataforma www.tarracoticket.cat.

Programa del FITT 2015

@fittcat

Compartir: