Juanan Fernández, runner, gerent de Running Solutions: “El running és una porta d’entrada a Tarragona”

Juanan Fernández, runner, a l'espigó del moll. / ©Rafael López-Monné
Juanan Fernández, runner, a l’espigó del moll. / ©Rafael López-Monné

Juanan Fernández recorre en un sol any més de cinc mil quilòmetres a peu, si fa no fa, el que seria anar a Oslo i tornar. Apassionat, incansable del running, campió de Catalunya de mitja marató ja fa uns anyets, en Juanan és mou de pressa i sempre endavant. En els albors de la crisi va deixar un lloc de responsabilitat en una multinacional del sector de la certificació i va fer del córrer el seu projecte empresarial i vital. Avui Running Solutions, la firma amb què organitza curses i esdeveniments esportius, és una de les deu més importants del sector. El seu projecte s’ha fet gran al mateix temps que l’atletisme urbà guanyava adeptes. Els últims deu anys, el número d’aficionats a aquest esport s’ha doblat i ja són més de quatre milions a Espanya.

El running arriba ara a tots els públics i genera només a l’estat espanyol un negoci de més de 3.000 milions anuals. Fa temps que el Juanan, talent inquiet, analitza els indicadors del negoci. Les competicions atreuen a milers de persones i l’impacte de la Marató de Tarragona, que organitza Running Solutions, no és menys substanciós. No hi ha cap altra competició que li faci ombra al mes de gener, i entre participants i acompanyants atreu a més de 2.000 persones. Dos hotels de la ciutat s’omplen amb aquesta activitat, que deixa uns 350.000 euros en despesa. Els visitants –sobretot espanyols, en el cas de Tarragona– són persones joves i de mitjana edat que viatgen amb la família i no només corren, sinó que consumeixen serveis.

Però més enllà del benefici directe, el negoci que s’activa durant un cap de setmana en ple gener, per al Juanan és encara més rellevant l’impacte que es genera sobre la marca de ciutat. A l’acabar l’última edició de la Marató de Tarragona, introduint el número de dorsal els participants podien localitzar-se en una galeria de fotos fetes per un equip de professionals especialitzats. Més de 1.700 persones van descarregar-se la imatge i la van compartir a les xarxes socials, el que va generar més de 90.000 impactes entre els seus cercles de contactes. Un 20% dels 2.000 participants arribats de fora van passar més d’una nit a la ciutat.

El running són experiències compartides per moltes persones, i per a molts d’ells, visitants ocasionals, aquestes experiències són la porta d’entrada a Tarragona”, explica Fernández. Els records, les vivències, són la matèria primera del nou turisme. “Si aconseguim generar una experiència combinada amb altres activitats més enllà de la cursa en podem treure molt més partit. Tarragona no és Barcelona ni Madrid. Però té un clima, una gastronomia i un patrimoni que són molt desconeguts per a molta gent, i que tenen potencial per jugar a primera divisió”, afirma. L’edat mitjana del runner espanyol supera els 30 anys, més alta que en altres moltes disciplines. Aquest fet sol anar relacionat amb un poder adquisitiu més alt.

La Meca dels runners tarragonins és el recorregut entre l’Arrabassada i el far, 17 quilòmetres anar i tornar amb vistes al mar i sense cruïlles. El perfil no és del tot pla, una característica que sí que tenen circuits amb més molta més capacitat de projecció internacional, com València o Sevilla, i que agrada als aficionats per mirar d’establir marques. Tanmateix, segons Fernández, la visibilitat dels Jocs del Mediterrani del 2017 pot contribuir a posicionar la ciutat en el mapa del running. De totes les ciutats espanyoles és València la que més està apostant per generar negoci vinculat a aquest fenomen. Amb organització de l’Ajuntament, la Fundació Trinidad Alfonso –que presideix Juan Roig, de Mercadona– ha invertit 2 milions d’euros per posar la capital del Túria entre els grans referents internacionals en aquesta disciplina.

Text: Oriol Margalef (@OhMargalef a Twitter)

Fotografia: Rafael López-Monné (@lopezmonne a Twitter)

Compartir: