Jorge Acebo, guionista i director de la pel·lícula 'Occidente' que s’està a punt de rodar a Tarragona

Jorge Acebo localizando en El Bierzo para la película Occidente

Conduint de nit a prop del complex industrial de Tarragona és fàcil tenir la sensació d’ésser en una altra ciutat, gairebé en un altre món. Aviat ho serà.

En els últims anys Tarragona ha esdevingut un dels municipis catalans que més produccions audiovisuals acull. S’hi han rodat títols com ‘Yo soy la Juani’ (2006) de Bigas Luna, ‘Los ojos de Julia’ (2010) de Guillem Morales, ‘Fill de Caín’ (2013) de Jesús Monllaó, ‘Segon origen’ (2015) de Carles Porta i Bigas Luna, ‘Sonata per a Violoncel’ (2015) d’Anna Bofarull o ‘Secuestro’ de Mar Targarona. I comencem l’any d’enhorabona perquè d’aquí a poques setmanes la ciutat serà escenari de la filmació d’un nou llargmetratge que, sota el nom d’Occidente, ha escrit i dirigit el tarragoní, Jorge Acebo.

De fet, Jorge Acebo no va néixer a Tarragona, va néixer a França, però a més a més, és lleonès, concretament, de la comarca del Bierzo, i tot i que ja fa 27 anys que viu a Tarragona, el delaten el seu accent i aquella nostàlgia de verd, de fred i de terra, que inevitablement de tant en tant se’ls escapa als qui han nascut sota la pluja dels Ancares.

“Un escriptor, un pintor, un director, ha d’escriure, pintar o filmar allò que coneix, per mi és molt important, perquè per començar, parlar del que no coneixes és parlar per parlar”, diu el director. Així que la seva opera prima es rodarà a cavall de les seves dues terres: Tarragona i El Bierzo. Per Acebo les localitzacions són una de les parts fonamentals d’Occidente, que es filmarà en bona part en exteriors, i que recrearan un món post-industrial que ha perdut els valors, l’art i la memòria.

La història se situa en un temps distòpic de la nostra civilització, fortament industrialitzat i el complex petroquímic tarragoní, sobretot de nit, n’és un escenari de luxe. De fet, Jorge Acebo reivindica el patrimoni industrial de la ciutat, al que sovint donem l’esquena. “La mayor parte se rodará en espacios reales industriales ubicados en el perímetro petroquímico que rodea la ciudad de Tarragona. Entiendo que resulte extraño, però poseen una estètica visual muy poderosa. En el Bierzo sucede lo mismo, los espacios son lugares de una minería ya casi extinta. Allí si cabe con más motivo, reivindicamos estos espacios como parte de nuestra realidad y pasado”.

Foto: ©Nicolas Moulin

La cinta també es filmarà en zones abandonades a la frontera entre els complexos industrials, en espais interiors de La Tabacalera i a Mas Mallol (seu de les escoles Pax i Olga Xirinacs), entre d’altres i al patrimoni romà. Quan la parella protagonista fuig a l’exterior d’aquesta civilització que simbolitza en certa manera la nostra, és quan l’escenari es trasllada a les frondoses i humides valls del Bierzo, i les seves mines abandonades.

Jorge Acebo defensa al cine “la diversitat d’espais”, creu que cal que el cinema es mogui fora dels llocs habituals i Tarragona té un gran potencial. L’està sabent gestionar la Tarragona Film Office, l’oficina municipal d’atenció al rodatge que aquests dies està acompanyant Jorge Acebo en tota la tasca de localització i preparació del rodatge.

A finals de març podrem veure per Tarragona actors de renom com Francesc Garrido, Gonzalo Cunill o Isak Férriz, sota la batuta d’un tarragoní del nord, molt al nord, que ens vol fer reflexionar sobre el rumb de la nostra civilització amb un particular cant a la llibertat interior.

Podeu seguir de prop l’evolució d’Occidente al seu Facebook, web i fins i tot contribuir a que sigui possible i formar part del projecte a través de Verkami.

Text: Cinta Olivan, periodista

Compartir: