Tarrorífic: Històries al voltant de la mort

Imatge: Rafael López-Monné / Argos Tarragona

Rics, pobres, romans, medievals o contemporanis. La mort és de les poques certeses que ens iguala a tots, deixant de tots nosaltres només el record. La seva petjada, però, ens genera una barreja de por i curiositat que ens empeny a voler conèixer aquesta cara més desconeguda de Tarragona i dels seus habitants, una opció ara possible a través de Tarrorífic. El programa de visites culturals i turístiques amb motiu de Tots Sants, que enguany ha arribat a la seva segona edició, ofereix propostes basades en la relació de la ciutat amb la mort, a través de les diferents èpoques i de les llegendes que s’han anat transmetent de generació en generació. La programació, impulsada per Argos Tarragona amb el suport del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, va arrancar el 26 d’octubre i s’allargarà fins al dia 3 de novembre.

Imatge: Gabriella Nonino / Argos Tarragona

Les experiències de Tarrorífic han començat al lloc més concorregut potser durant aquestes dates, el cementiri de Tarragona. A través d’una visita cultural, els guies d’Argos van proposar el passat 26 d’octubre apropar-nos a la història d’una instal·lació que, tradicionalment, les ciutats sempre situen allunyades del seu centre. Fundat el 1809, el cementiri de Tarragona va crear-se en plena sobrepoblació, tant de l’àmbit dels vius com dels morts, provocada per la Guerra del Francès. Passejar-hi és una oportunitat per veure com el record que molts dels seus inquilins hi han deixat ens permet, al mateix temps, traçar la història moderna de la ciutat. El proper 3 de novembre podreu comprovar-ho en una nova visita al cementiri, a les 12 h del migdia.

Imatge: Azahara Palomares / Snik Comunicació

A l’estranya incomoditat emocional que pot provocar endinsar-se com un turista entre tombes i nínxols, Tarrorífic hi afegeix la curiositat i bellesa de les anècdotes que permeten treure un somriure i, fins i tot, impressionar-se davant de les  històries d’herois que han deixat la seva petjada a la ciutat (i que encara conviuen amb els tarragonins a les plaques de molts carrers). El primer enterrat al cementiri, el militar mercenari irlandès John Smith, permet endinsar-se en les històries de guerra, victòria i fracàs de la Guerra contra Napoleó, que van deixar un altre inquilí de prestigi al lloc de repòs dels tarragonins: el general Teodoro Reding. Però també sentir-se emocionat per l’impacte molt més proper de les víctimes de la guerra civil i del franquisme enterrades a la fossa comuna del cementiri.

Imatge: Azahara Palomares / Snik Comunicació

La visita deixa espai també per descobrir moltes curiositats. Com que el gran mausoleu dels Marquesos de Tamarit, un dels elements que crida l’atenció de tots els visitants, volia ser una imitació del mític Mausoleu d’Halicarnàs, una de les set meravelles de l’Antiguitat. O com un ministre d’exteriors de la dictadura franquista conserva una connexió amb Tarragona i, fins i tot, amb una de les heroïnes populars de la Guerra del Francès que està en l’origen del mateix cementiri.

Imatge: Azahara Palomares / Snik Comunicació

La forma com entenem i expressem la mort i el record dels difunts al cementiri modern de Tarragona, però, guarda una connexió molt directa amb com la vivien els avantpassats de l’antiga Tàrraco. Tarrorífic proposa endinsar-se per primer cop en les arrels de les nostres tradicions funeràries i del culte als difunts amb una visita molt especial a la Necròpolis Paleocristiana. Les visites es faran dimarts 30 i dimecres 31 a les 16.45 h.

Imatge: Manel Antolí / RV Edipress

Però la mort al mateix temps també ens genera una mena de curiositat lúdica, en què gaudim de la tensió de saber-nos envoltats d’elements sobrenaturals, i busquem aquella sensació de pell de gallina que tan sols les històries més fosques ens poden provocar. Aquestes són les sensacions que vol evocar la visita nocturna a la Part Alta “Llegendes i històries gòtiques de Tarragona”, que Argos ofereix a través de Tarrorífic des del 31 d’octubre fins al 3 de novembre, amb dues sessions diàries no recomanades per als més porucs.

Imatge: Rafael López – Monné / Argos Tarragona

En aquesta esgarrifosa visita, la trobada de nit pels carrerons del nucli antic de Tarragona estarà plena de sorpreses i girs inesperats. Les llegendes més fosques de Tarragona, els episodis vinculats a l’esperitisme, i els personatges més enigmàtics, es donaran cita en una ruta teatralitzada en què els visitants hauran d’estar atents a cada cantonada, i, fins i tot, cercar en la foscor qui ha de ser el seu guia.

Imatge: Rafael López-Monné / Argos Tarragona

La mort s’apropa així durant uns dies a peu de carrer per tal de mostrar-nos una experiència diferent i única de visita de la ciutat. Si voleu ser un dels valents que experimenten en primera persona totes aquestes sensacions, podeu reservar encara la vostra plaça a la pàgina web de Tarrorífic i al correu reservas@argostarragona.com.

Imatge: Gabriella Nonino / Argos Tarragona
Compartir: