Dotze motius per visitar Tarragona el 2019

Any nou, plans nous i, per què no, nous plans de viatge. El 2019 pot ser l’any en què descobriu  Tarragona. Al cor de la Costa Daurada i a poc més d’una hora en cotxe de Barcelona, la ciutat ofereix experiències per a tots els mesos de l’any. Patrimoni, tradicions més que centenàries, platges, gastronomia o la possibilitat única de viure en primera persona la història són alguns dels motius pels quals Tarragona pot ser el viatge perfecte per aquest any nou, amb un calendari replet de plans per a cada moment.

 

Gener: descobrir la Tàrraco romana

És la joia del conjunt monumental de Tarragona i un dels principals motius d’orgull per als tarragonins. Declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, la Tàrraco romana es manté viva i conviu amb la Tarragona contemporània a cada racó. Hi trobareu monuments impressionats com l’imponent aqüeducte de les Ferreres o el feliçment situat amfiteatre, restes excepcionals com el circ romà millor conservat de l’Imperi Romà d’Occident, una necròpolis paleocristiana única o més d’un quilòmetre de muralles conservades. El patrimoni romà pot omplir una estada de diversos dies, amb visites a les col·leccions del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) o el Museu d’Història de Tarragona, i escapades als vestigis que trobem a poblacions del voltant, com Altafulla, Constantí o Roda de Berà.

 

Febrer: assaborir la gastronomia

A Tarragona conflueix la tradició de cuina marinera mediterrània, molt present als barris del Serrallo o al nucli de Tamarit, amb les propostes gastronòmiques entre tradicionals i sofisticades que posen a taula els restaurants de la Part Alta de Tarragona. Ja sigui per productes locals tan estimats com la gamba o el seitó, per especialitats pròpies com la del romesco, o per gaudir de jornades gastronòmiques com La Part Alta Somriu a la Crisi (que tot just se celebra al febrer), la gastronomia tarragonina us farà gaudir amb els cinc sentits del vostre viatge. I molt millor si ho acompanyeu amb algun dels vins dels cellers de la DO Tarragona, tota una garantia de qualitat. La dieta mediterrània, també reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Mundial, té un gust especial a Tarragona.

 

Març: la disbauxa del Carnaval

El Carnaval de Tarragona és un dels més participatius de Catalunya, amb prop de 2.000 persones que prenen part de l’acte més multitudinari: la Rua de l’Artesania, cada dissabte de Carnaval. Si aquest no fos motiu suficient, les comparses de Tarragona es mostren especialment orgulloses dels dissenys i coreografies que defensen cada any, sempre superant-se en originalitat, competint pels codiciats premis d’assumir les funcions de Rei i Concubina durant els dies en què la ciutat se sotmet al domini de la rauxa. La gala de la Disfressa d’Or, que enguany s’avança al diumenge 24 de febrer, de ben segur us sorprendrà i convertirà en incondicionals d’una de les tradicions més estimades pels tarragonins.

 

Abril: el recolliment de la Setmana Santa

Si la Part Alta ja exhibeix encant durant la resta de l’any, els dies de la Setmana Santa la converteixen en un espai de devoció pràcticament màgic, en què la foscor, el so dels Armats i l’estètica dels passos (alguns d’ells d’artistes tan destacats com Josep Maria Jujol) resulten hipnòtics, siguin quines siguin les nostres creences religioses. Els dies de recolliment de la Setmana Santa culminen Divendres Sant a la tarda amb la processó del Sant Enterrament, documentada des de 1550 i en què participen dinou passos. Abans de la sortida, els Armats recullen església per església cadascun dels elements, en un dels actes més típics d’una festa declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

 

Maig: un viatge al passat amb Tàrraco Viva

A Tarragona no només podeu veure els vestigis que ens ha deixat la història romana: també podeu viure-la, sentir-la i, per tant, comprendre-la millor que mai. Això és el que pretén aconseguir cada any el festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva, que durant dues setmanes del mes de maig fa ressuscitar els antics habitants de Tàrraco per oferir, amb rigor i amb la documentació històrica com a leit motiv, tot un retrat de com era la vida durant l’època romana. Són uns dies especials en què els gladiadors tornen a lluitar a l’amfiteatre, la vida de fa dos mil anys torna a despertar-se sota les voltes del circ, o l’entorn de les muralles esdevé un campament militar.

 

Juny: sentir la pell de gallina amb els castells

Poques emocions igualen la de viure una diada castellera. A Tarragona, les quatre colles locals inicien la seva temporada cada any per Sant Jordi, a l’abril, però és a partir del juny que comença l’etapa més intensa en la seva ànsia per arribar més amunt sumant l’esforç de centenars de castellers. Des de Tarragona Turisme us ajudem a més a viure amb intenstitat i amb autenticitat aquesta experiència, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, amb el programa Ciutat de Castells, amb què podreu gaudir d’actuacions especials, participar en un assaig o viure alguna de les diades destacades del calendari casteller.

 

Juliol: sorprendre’s amb les platges i el seu entorn

Amb deu quilòmetres de litoral, l’oferta en platges de Tarragona és variada i atractiva no tan sols durant els mesos d’estiu. És a l’entorn del mar Mediterrani que es concentra gran part de la riquesa natural de la ciutat, articulada en la seva Anella Verda, i que ofereix espais fascinants com la platja Llarga o la punta de la Móra. El camí de ronda que ressegueix la costa de la ciutat és una oportunitat perfecta per endinsar-se en un espai protegit i únic a la regió com és el bosc de la Marquesa, porta d’entrada també a algunes de les cales més boniques de la ciutat. I com no, l’afortunada associació entre patrimoni medieval i mar Mediterrani que ofereix el castell de Tamarit i les platges que el rodegen. Si, a més, visiteu Tarragona a principis de juliol, la platja del Miracle, la més urbana, és l’escenari ideal per gaudir de les llums i colors del Concurs Internacional de Focs.

 

Agost: l’experiència única d’Amfiteatrvm

L’amfiteatre de Tarragona és un lloc especial quan cau la nit, i encara més durant el mes d’agost. El passat es fa més present que mai amb l’espectacle nocturn Amfiteatrvm, que combina recreació històrica, efectes sonors i visuals, una història emocionant i projeccions en pantalla gegant i sobre l’arena del monument. Tot plegat per fer-vos viure la història de la Tàrraco romana com mai ho heu fet, i oferir-vos un record de la vostra estada a Tarragona que de ben segur no oblidareu.

 

Setembre: viure com un tarragoní Santa Tecla

Tarragona es llença al carrer durant la segona meitat del mes de setembre per viure les festes que els seus veïns esperen durant tota la resta de l’any: Santa Tecla. Documentades des del segle XIV, són considerades Festes d’Interès Turístic tant pel govern espanyol com català, i constitueixen tot un esclat participatiu de la societat tarragonina. El seu ric seguici popular, la multitudinària Baixada de l’Àliga, la programació cultural, o la culminació festiva de l’Entrada del Braç són algunes de les propostes. Tothom hauria de viure, ni que fos un cop en la vida, l’experiència d’una Santa Tecla a Tarragona.

 

Octubre: un passeig pel Modernisme

La suau tardor tarragonina és una companya perfecta per passejar pel centre de Tarragona i descobrir un dels seus patrimonis més desconeguts: el modernista. A la Rambla Nova es conserven moltes façanes construïdes en aquest popular estil per arquitectes com Ramon Salas o Josep Maria Pujol de Barberà, però la ciutat amaga moltes altres joies: diverses de les obres del destacat artista modernista Josep Maria Jujol (com l’original teatre Metropol), un Mercat Central que torna a lluir orgullós després de la seva rehabilitació la forja i trencadís del seu estil original, i fins i tot la primera obra documentada d’Antoni Gaudí.

 

Novembre: enamorar-se de la Tarragona medieval

És fàcil deixar que la imponent Catedral de Tarragona, que presideix la Part Alta des de la seva terrassa superior, eclipsi la resta de l’herència medieval de la ciutat. El nucli antic de la ciutat, tancat per muralles romanes, està replet de referències a l’Edat Mitjana, des de casals gòtics al Pla de la Seu, joies romàniques com la capella de Sant Pau, o construccions fetes a partir de restes romanes com el Pretori o la torre de les Monges. I com no, una catedral, claustre i museu diocesà que de ben segur us robarà el cor.


Desembre: gaudir de la llum del Nadal

La Tarragona de la primavera eterna, la de la llum purament mediterrània, també es rendeix a l’encant de les festes nadalenques i la foscor de l’hivern. La pèrdua d’hores de sol es compensa amb una àmplia il·luminació nocturna que converteix carrers com la Rambla Nova en un passeig de somni, acompanyat per la tradicional Fira de Nadal i Artesania que cada desembre arriba fidel a la seva cita. L’Home dels Nassos ofereix el contrapunt divertit a un Cap d’Any en què centenars de persones s’entesten any rere any a fer un bany en les aigües ja fredes del mar Mediterrani, mentre que la cirereta la posa una màgica  Cavalcada de Reis més que centenària.

Compartir:
back-to-top