Txaber Allué: “M’agrada la plaça del Fòrum, els dies de mercat. Baixar, comprar i preparar un esmorzar quilòmetre zero”

Txaber Allué, al Mercat Central / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El convidat a mostrar-nos #lamevaTarragona del mes d’octubre és un gourmet. El que ara en diríem un foodie. Però a més de ser un amant de la bona taula –i per bona taula entenem un lloc, sigui de la categoria que sigui, on es mengi com Déu mana–, en Txaber Allué, alter ego de @elcocinerofiel, li agrada posar-se davant dels fogons i compartir tot allò que aprèn en temples culinaris o les seves pròpies creacions gastronòmiques. Des de ja us recomanem el seu blog i el seu canal YouTube, tota una referència entre les bitàcoles de cuina d’aquí, d’allà i del més enllà. Però, quins són els racons més íntims de la seva Tarragona? Això ho descobriràs a partir d’ara mateix…

Platja del Miracle a l'hivern / ©Txaber Allué

La primera fotografia que ens envia en Txaber és la platja del Miracle, a l’hivern. Per què? “Crec que Tarragona, de sempre, ha viscut d’esquena al mar quan arriba el fred. I el mar i les platges continuen allà. Així que, a l’hivern, encara que faci fred, si fa sol, vaig a buscar a la Nora a l’escola, preparo un parell d’entrepans i ens asseiem a les fustes, que estan calentes del sol. A vegades, si no fa molt de fred, ens mullem els peus al mar i passegem una mica, i després tornem al col·legi”. En Txaber sempre mira al mar, tot i que les platges que tria varien si hi ha a l’hivern o a l’estiu. “A l’estiu sóc més de la Waikiki (Cala Fonda) i de la del Torn (Hospitalet de l’Infant), encara que aquesta última em queda més lluny. A l’hivern prefereixo anar a prop de casa i baixar caminant al Miracle i aprofitar tot l’any que tenim platja i que tenim sol. El gran secret de París és que plou cada dia gairebé tot l’any i aquí tenim un sol i sobretot una llum molt especial que hem d’aprofitar”.

Plaça del Fòrum / ©Txaber Allué

El segon lloc preferit d’en Txaber és a la Part Alta. “He escollit la plaça del Fòrum els dies de mercat. Fa dotze anys vivia al carrer Girona, just al costat de la plaça del Fòrum, i recordo molt bé quan era època d’espinacs, baixar a comprar ous i espinacs de proximitat, que això sempre està bé, no? Quilòmetre zero és el fet que puguis donar la mà a la persona que ha collit la fruita i la verdura, o recollit els ous, i pujar a casa i fer-te, a les onze del matí, una truita d’espinacs increïble i fer territori. No? Tot i la invasió de cadires que suposa el boom de terrasses, la plaça del Fòrum segueix essent una plaça, un mercat. Els dimecres i els dissabtes tens les parades, i la majoria dels paradistes són productors, també, o sigui que tens producte ecològic, de proximitat, de mirar als ulls a la gent que treballa al camp i d’aprofitar el territori”.

Rambla Nova / ©Txaber Allué

I el tercer espai personal de @elcocinerofiel és la gran artèria de la ciutat, la via que porta al Balcó del Mediterrani. “He escollit la banda de sol de la Rambla Nova, especialment les terrasses, perquè sóc un cafeter assidu i m’agrada molt anar a una terrassa de la Rambla i fer un cafè tranquil a la banda on sempre toca més el sol. Gaudir de la llum de Tarragona i fer un esport molt tarragoní que és criticar a tothom que passa fent un cafetó. L’últim tram de la Rambla és estranyament un lloc molt tranquil, la gent veu una barrera psicològica entre el penúltim tram i l’últim, potser perquè és on arriba el mercat, però a mi m’agrada molt aquella tranquil·litat que es respira i gaudir de la llum de Tarragona”.

L’entrevista amb en Txaber l’acabem al Mercat de Tarragona, un altre dels llocs que visita assíduament. “Tothom que tingui un mínim interès per la gastronomia i el producte de la terra ha de venir al mercat, a passejar, a inspirar-se… Moltes vegades penso les receptes mentre passejo pels passadissos del mercat. Tenim peix de Tarragona, tenim verdures de Tarragona, inclús tenim carn de Tarragona, que sembla mentida… Formatges també en tenim i crec que és una visita obligada a qualsevol que vingui a Tarragona. Per a coneixe’ns, cal que passegi pel mercat”.

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Fotografia: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)

Compartir: