Una ruta d’emocions pels museus de Tarragona

Els museus de Tarragona condensen tota la cultura i la història d’una ciutat que és Patrimoni de la Humanitat.

Us portem una ruta cultural pels museus tarragonins, espais d’intercanvi cultural, d’aprenentatge i de gaudi emocional. Hi trobareu la història de Tàrraco, les col·leccions d’art religiós d’època medieval i moderna, cases senyorials, un tapís de Joan Miró, el passat del port de Tarragona o el bestiari tradicional de la ciutat.

Un gran ventall de coneixement perquè en gaudiu tota la família!

Comencem?

Tarragona posseeix una gran oferta cultural per visitar diferents museus amb temàtiques diverses i per a tots els gustos. Si ens acompanyeu, us prepararem una ruta dels millors i us en farem algunes recomanacions abans de visitar-los.

Som-hi!

  • Museus de la Tarragona romana

L’any 218 aC, en el marc de les guerres púniques, Cneu Corneli Escipió va desembarcar a la nostra costa i hi va establir un campament militar que acabaria esdevenint amb el temps la principal base de l’Imperi romà a Hispània. Des de Tarragona es va conquerir la península Ibèrica al llarg dels següents 200 anys i la civilització llatina es va estendre per tot Hispània. Comença la història de Tàrraco.

La importància de Tàrraco perviu en els museus i els monuments que la història ens ha deixat.

En el marc de la ruta romana de Tarragona hi podreu trobar els museus següents:

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és el més antic de Catalunya en la seva especialitat. Va crear-se durant la primera meitat del segle XIX.

Al MNAT, hi trobareu una exposició de síntesi per conèixer els vuit segles de la història de Tàrraco. També hi podreu descobrir l’urbanisme, l’arquitectura, la societat i l’economia de la ciutat i del seu territori.

La seva ubicació és a la plaça del Rei, però a l’abril de 2018 van iniciar-se les obres de remodelació i condicionament del museu, i des d’aleshores una selecció de les millors peces es poden visitar al tinglado 4 del port de Tarragona, a l’exposició «TARRACO/MNAT». Pròximament el museu es reobrirà en la seva ubicació original.

En aquest enllaç podeu consultar-ne els horaris i els preus per visitar-lo.

Recomanació

El MNAT conté una de les peces més emblemàtiques de l’arqueologia tarraconense, la nina d’ivori, que data del segle III-IV dC i va trobar-se a l’interior del sarcòfag d’una nena a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.

Les restes de fils d’or trobats al costat de la peça confirmen que aquestes nines, articulades i fetes amb materials diversos (os, ivori i ceràmica) portaven vestits que imitaven la roba dels infants i dels adults.

La Nina d'Ivori
La nina d’ivori 

El mosaic de la Medusa és una altra de les peces imprescindibles que conté el museu. Es tracta del millor mosaic conservat de la Tàrraco romana. Està executat sobre un suport de ceràmica seguint la tècnica anomenada opus vermiculatum, combinant petites tessel·les de marbre, pedra i ceràmica d’una gran varietat de colors i de tonalitats. És, sens dubte, un dels mosaics més bonics i delicats dels trobats a Tarragona. Es tracta d’un dels elements iconogràfics principals d’un mosaic pavimentat en opus tessellatum, una tècnica que utilitza tessel·les de colors, i representa el mite de l’heroi Perseu.

El Mosaic de la Medusa
El mosaic de la Medusa 

 

Museu i Necròpolis Paleocristians (MNAT)

Museu i Necròpolis Paleocristians (MNAT)
Museu i Necròpolis Paleocristians (MNAT)

El conjunt del Museu i Necròpolis Paleocristians és una secció monogràfica del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. S’hi exhibeixen restes d’una vil·la del segle II i les restes conservades in situ d’un extens nucli cementirial de la Tàrraco de l’època baix-imperial. Visiteu l’exposició «El món de la mort», un espai de síntesi de la història i la significació d’aquest conjunt arqueològic en el qual es presenten les peces més importants i representatives recuperades en el decurs de les excavacions de la Necròpolis Paleocristiana.

Les primeres troballes de la Necròpolis Paleocristiana daten de 1923, quan la construcció d’una fàbrica de tabacs va posar al descobert el tresor amagat, que forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco, inclòs en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Està situat a l’avinguda de Ramón y Cajal i aquí podeu consultar-ne els horaris i els preus per visitar-lo.

Recomanacions

No us oblideu de visitar les peces més destacades del museu: la lauda sepulcral d’Òptim i el sarcòfag dels lleons.

sarcòfag dels Lleons
El sarcòfag dels lleons
  • Museus de la Tarragona medieval

A banda del seu llegat romà, Tarragona conserva destacables monuments del seu passat medieval. En el marc de la ruta medieval per la ciutat, hi podreu trobar els museus següents:

Catedral i Museu Diocesà

Catedral i Museu Diocesà
Catedral i Museu Diocesà

La catedral, dedicada a santa Tecla, es va començar a construir el segle XII en estil romànic, es va continuar en l’època gòtica i es va consagrar el 1331. Va quedar, però, inacabada a causa de la pesta negra, una pandèmia que va devastar la ciutat.

La de Tarragona es considera, per la seva grandiositat i solidesa, la primera catedral de Catalunya.

La seva façana, amb la gran portalada i la rosassa, és una de les imatges més emblemàtiques de la ciutat. Ep, aquí en teniu una bona foto!

Entrant pel claustre, podeu visitar el Museu Diocesà. Al Museu Diocesà destaquen les col·leccions d’art religiós d’època medieval i moderna procedents de Tarragona i de la seva diòcesi: retaules, escultures de pedra o tallades en fusta, orfebreria, forja, tèxtil, ceràmica, etc.

Aquí podeu consultar-ne els horaris i els preus per visitar-lo.

Recomanacions

Si feu la visita completa a la catedral de Tarragona, un guia oficial local us explicarà la catedral, el claustre, el tèmenos (mur romà) i, a més, pujareu al campanar, la talaia de la ciutat. No oblidareu mai la vista de la ciutat de 360 graus.

Museu Bíblic Tarraconense

© Museu Bíblic Tarraconense
Museu Bíblic Tarraconense

El Museu Bíblic Tarraconense es va fundar l’any 1930. Si el visiteu, podreu gaudir d’una gran col·lecció de materials arqueològics, literaris, artístics i didàctics que us aproparan al fascinant món de la cultura judeocristiana.

El Museu Bíblic s’emplaça al carrer de les Coques, a la Casa dels Concilis, just al costat de la catedral. Aquí podeu consultar-ne els horaris i els preus per visitar-lo.

Recomanacions

Des d’una de les sales del Museu Bíblic es pot veure una gran cisterna subterrània de l’època medieval que recrea un ambient d’un escriptori esseni del segle II aC.

  • Museus de la Tarragona moderna

Casa Canals

Casa Canals
Casa Canals

És una de les poques cases senyorials de Tarragona que s’ha conservat amb integritat fins als nostres dies. És un habitatge d’època moderna on hi ha un refugi de la Guerra Civil. Durant la visita, podreu gaudir de la planta noble, del jardí i de la terrassa, amb una vista privilegiada, situada damunt de les muralles.

Està ubicada al carrer Granada, i podeu consultar-ne els horaris i els preus aquí.

Recomanacions

Pugeu a la terrassa i descobrireu una de les millors vistes de Tarragona. Abans, això sí, no us perdeu els jardins, plens de vegetació i encant.

Podeu consultar les exposicions i les activitats programades a la Casa Canals en el marc de Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona.

Casa Museu Castellarnau (MHT)

Casa Museu Castellarnau (MHT)
Casa Museu Castellarnau (MHT)

La Casa Museu Castellarnau, construïda al segle xv, es troba ubicada al carrer de Cavallers. A l’edat mitjana, aquest carrer era el de la noblesa, on hi havia les cases i els palaus de les principals famílies de la ciutat. Entre ells, la casa de la família Castellarnau, conservada avui dia com un museu. L’any 1542 hi va viure l’emperador Carles I durant la seva estada a Tarragona.

A la planta noble es poden visitar diferents sales amb estils decoratius dels segles XVIII i XIX.

Més informació sobre horaris i preus aquí.

Recomanacions

L’espai més emblemàtic és el saló de ball, que presenta un sostre decorat amb pintures de temàtica mitològica realitzades pel pintor provençal Josep Bernat Flaugier a la fi del segle XVIII.

  • Museus de la Tarragona contemporània

Sou més d’art modern, col·leccions contemporànies o cultura tradicional? Tarragona us ofereix una pila de propostes a la ciutat. Preneu-ne nota!

Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona
Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona va fundar el Museu d’Art Modern l’any 1976, i en l’actualitat ocupa tres habitatges del segle XVIII restaurats curosament.

Hi podreu visitar diferents exposicions permanents, entre elles, del pintor Joan Miró o l’escultor Julio Antonio, i la mostra «De la República a la Democràcia», entre d’altres. I molt més, aquí.

Ubicat al carrer de Santa Anna, aquí podeu consultar-ne els horaris per visitar-lo.

Recomanació

En acabar d’admirar el Tapís de Tarragona, una peça monumental de 2,80 x 4,20 m de Joan Miró en col·laboració amb Josep Royo, no us perdeu un dels espais més aconseguits del museu: el pati. Hi veureu la solució adoptada per cobrir-ne el sostre, que va permetre obtenir llum natural per il·luminar les sales que s’obren al seu voltant.

Museu del Port de Tarragona

Museu del Port
Museu del Port

El Museu del Port, renovat el juliol de 2021, us endinsarà en la tradició marinera de Tarragona. Des de l’estiu de l’any 2020 el port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral de l’espai cultural, i les obres han culminat en un nou i modern espai per exposar el fons patrimonial portuari i una oferta museogràfica emocionant, gràcies a avançats mitjans audiovisuals i interactius. La tecnologia us ajudarà a submergir-vos en el mar per conèixer el passat i el present del port.

Està ubicat al refugi 2 del moll de Costa, i aquí podeu consultar-ne els horaris.

Recomanacions

Visiteu el mòdul interactiu en forma de videojoc immersiu per ficar-vos en la pell d’un capità i conduir una embarcació clàssica de vela des de diferents ports històrics de la Mediterrània fins a Tarragona.

Per culminar la jornada, podeu feu un passeig pel barri mariner del Serrallo.

serrallo
El Sarrallo

Casa de la Festa

Casa de la Festa

A la Casa de la Festa podreu visitar l’exposició d’elements patrimonials del Seguici Popular de les Festes de Santa Tecla, declarades d’interès turístic estatal i nacional. El relat us explicarà la seqüència ritual, així com el coprotagonisme cabdal del fet casteller al llarg de la història. Disposa de tres sales expositives per endinsar-vos en la celebració, i una quarta d’audiovisual, on les noves tecnologies fan reviure les emocions d’aquestes festes tarragonines conegudes arreu.

Recomanacions

En l’actualitat, hi podeu fer una visita virtual.

Si voleu conèixer més coses sobre l’oferta cultural de la ciutat, visiteu el nostre web o seguiu-nos en els nostres perfils de Facebook, Instagram i Twitter.

Compartir: