El Parc Ecohistòric del Pont del Diable ofereix passar una agradable jornada familiar descobrint patrimoni, cultura, natura i gastronomia

Sebastiano Alba, de Limonium, explicant la visita. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Sebastiano Alba, de Limonium, explicant la visita. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

L’Aqüeducte de les Ferreres, popularment conegut com Pont del Diable, és un dels monuments més impressionants i millor conservats de la Tàrraco romana. Situat en un entorn natural privilegiat, el Parc Ecohistòric del Pont del Diable, que és com s’anomena l’àmbit sobre el qual pivota el magne aqüeducte, ofereix viure al visitant una experiència privilegiada i autèntica durant la qual aquest descobrirà un dels racons més emblemàtics de la ciutat que combina patrimoni, cultura, natura i gastronomia. Quatre en un. Ens acompanyes?

Limonium, l’empresa que ha transformat el Parc Ecohistòric del Pont del Diable, ha estat molt sensible a l’hora d’integrar el seu projecte de recuperació i comercialització turística del llegat patrimonial amb l’entorn natural, conscient que més enllà del monument, el visitant pot gaudir d’un paratge autènticament mediterrani, amb la seva flora i fauna, i d’un jardí romàntic que es remunta en el temps.

Durant la visita s'explica la construcció del monument i  el seu paper vital per Tàrraco. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Durant la visita s’explica la construcció del monument i el seu paper vital per Tàrraco. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Creuant l'aqüeducte per dalt o per baix, t'adones de la seva magnitud. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Creuant l’aqüeducte per dalt o per baix, t’adones de la seva magnitud. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La visita guiada a l’aqüeducte et transportarà fins a l’època romana, t’explicarà com es va construir el monument, on es trobaven les pedreres romanes i per a què va ser utilitzat el pont. El recorregut permet apreciar també la majestuositat i la bellesa del monument, de més de 2.000 anys d’història, considerat un element arquitectònic imprescindible per la vida a Tàrraco i que forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La visita també recorre les pedreres més pròximes d'on es treien els blocs de pedra. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
La visita també recorre les pedreres més pròximes d’on es treien els blocs de pedra. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Gent passejant, amb bicicleta o corrent. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Gent passejant, amb bicicleta o corrent. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
@javigalgon7
@javigalgon7
@joanfort
@joanfort

D’altra banda, la visita al Parc Ecohistòric et submergeix un entorn representatiu dels sistemes naturals mediterranis dominats per pinedes i amb una immensa varietat de fauna i una vegetació adaptada a les condicions del clima càlid del sud de Catalunya. De fet, aquest entorn natural suposa un element clau en el context del terme municipal de Tarragona, funcionant com a porta d’entrada de l’Anella Verda i actuant com a pulmó verd de la ciutat. A diari coincideixen a l’entorn del Parc la gent que va a visitar el monument romà amb la que va a caminar, a córrer o en bicicleta.

La visita recorre l'espai natural del Parc Ecohistòric del Pont del Diable. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
La visita recorre l’espai natural del Parc Ecohistòric del Pont del Diable. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Sebastiano Alba, de Limonium, en un moment de la visita. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Sebastiano Alba, de Limonium, en un moment de la visita. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

El Parc Ecohistòric, però, guarda una darrera sorpresa per a la gent que el visita per primera vegada. En un punt del recorregut, al marge d’ensopegar amb diversos masos i masies amb història, entraràs als jardins romàntics construïts pels germans Puig i Valls. Aquí descobriràs camins recargolats, plantacions de xiprers amb forma d’animal i racons secrets amb elements històrics.

Per tal de fer parada i fonda, Limonium ha recuperat també, recentment, la Casa del Guarda, que ha habilitat com a restaurant, amb capacitat per a acollir 80 persones. El local, que només tanca els dimecres, ofereix un menú que va variant segons la temporada, amb un primer plat on hi ha tres opcions per escollir, un segon plat, també amb tres propostes a triar, i postres, beguda i cafè. El preu del menú és de 15€ (tot inclòs) per adults i 8€ pels xiquets i xiquetes.

Restaurant de la Casa del Guarda. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
Restaurant de la Casa del Guarda. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
El restaurant de la Casa del Guarda ofereix 80 places i en temporada de calçots també fa calçotades. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
El restaurant de la Casa del Guarda ofereix 80 places i en temporada de calçots també fa calçotades. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
En Sebastiano servint una típica escudella. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
En Sebastiano servint una típica escudella. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

Val a dir també que durant l’època dels calçots, es pot degustar la calçotada típica del Camp de Tarragona a un preu de 27€ els adults i 15€ els nens, prèvia reserva. En el cas d’optar a fer una visita guiada de cap de setmana el preu de la calçotada, més la visita guiada, és de 30€ els adults i 15€ els nens.

La Casa del Guarda. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació
La Casa del Guarda. / ©Pere Toda-Vilaniu Comunicació

La Casa del Guarda, que originàriament va esdevenir l’habitatge dels guardes de la finca en temps dels Puig i Valls, és un petit edifici de dos plantes d’estil modernista. El restaurant de la Casa del Guarda és un dels equipaments bàsics del projecte de Parc Ecohistòric, ja que es converteix en punt de trobada, de reunió, d’intercanvi, de la plaça o àgora mediterrània i, alhora, permet la presència contínua de personal i la vigilància i visualització del camí principal, de l’àrea de pícnic i de part dels jardins romàntics, des de la seva posició enlairada. També incorpora serveis a disposició dels visitants.

D’altra banda, amb la posada en marxa del restaurant de la Casa del Guarda, el Parc Ecohistòric deixa de ser un espai de pas, de visita ràpida i puntual, per convertir-se en un espai d’estada. Aquí es desenvolupa la part gastronòmica del projecte, bàsica per expressar els valors que s’hi volen transmetre: la mediterraneïtat, la sostenibilitat i la sociabilitat, creant un espai de relació apte per totes les economies. En aquest sentit, el restaurant ofereix vins i olis de les Denominacions d’Origen de la demarcació de Tarragona.

Tant per esmorzar, com per prendre un cafè, un aperitiu o un refresc, per recuperar l’alè després d’una visita calorosa o d’una bona jornada de running o btt, per dinar, per celebrar una festa o, millor, per fer petar la xerrada, el restaurant de la Casa del Guarda és un espai únic que us convidem a descobrir.

Fitxa tècnica de la visita
Durada de la visita: 1,5 hores
Calendari: Tots els dies laborables de l’any de dilluns a divendres no festius (consultar horaris per caps de setmana i festius)
Horaris: 10.00h i 12.00h
Preus: Adults: 5€; Nens: gratuït fins a 14 anys. (A partir de 14 anys es compta com un adult). Consulteu preus especials per grups.
Contactes i reserves: visites@pontdeldiabletarragona.com o 675 853 722 o restaurant@pontdeldiabletarragona.com

Text: Ivan Rodon (@irodon a Twitter)
Vídeo: Artur Santos (@artur_1983 a Twitter)
Fotos: Pere Toda (@ptodaserra a Instagram)
Fotos Instagram: @javigalgon7 i @joanfort.

Compartir: