El Claustre de la Catedral de Tarragona: una ruta plena d'història

Pati del Claustre de la Catedral de Tarragona
Fotografía: RV Edipress

El Claustre de la Catedral de Tarragona és potser un dels racons més bonics de la ciutat i una de les parades indispensables de qualsevol ruta per la Tarragona medieval.

La seva arquitectura i decoració, a més, ens ofereixen històries que ens fan viatjar de la Tàrraco romana.

Fins a les faules i llegendes dels tarragonins de l’Edat Mitjana, passant pels principals protagonistes de l’Antic i el Nou Testament.

Amb aquest article, us volem oferir una petita guia per treure tot el profit a la vostra visita, tant si és el primer cop que descobriu el claustre com si ja en sou coneixedors.

A tenir en compte…

Abans de travessar les seves portes, però, és important que assumiu que els visitants actuals som uns privilegiats per poder entrar en aquest espai.

Originalment, aquest espai construït al costat de la Catedral es concebia per a l’ús exclusiu de la canònica.

És a dir, els membres dels òrgans de gestió i de govern de la Catedral.

Les persones alienes a aquest àmbit, per tant, no solien entrar mai al Claustre, fet que fa encara més especial la visita.

Comencem la visita del Claustre

Tal com està organitzada actualment la visita a la Catedral de Tarragona, hi accedireu des de l’interior de la Catedral.

En aquest moment, és molt important que no us deixeu emportar per la visió del jardí i les galeries i us gireu a observar la porta per on heu entrat.

Es tracta d’un dels elements més destacats del conjunt, però que, precisament per la seva posició, sol passar desapercebut.

La porta del claustre, on podeu veure representat l’Apocalipsi, està feta de marbre, un material que és molt poc habitual en altres catedrals medievals.

Tot i això, el marbre està molt present en l’obra de la Catedral de Tarragona.

El perquè d’aquest fet es troba en el passat romà de la ciutat.

Les restes romanes de Tàrraco van proporcionar una quantitat considerable d’aquest material als constructors de la catedral, que el van aprofitar en punts com aquest.

Una Porta del Claustre
Fotografia: Snik Comunicació

L’herència de Tàrraco està molt present al Claustre de la Catedral més enllà d’aquesta porta.

Dos dels quatre murs d’aquest espai coincideixen amb els del mur que, en època romana, rodejaven el temple romà d’August (el conegut com a tèmenos).

El Claustre és també un dels llocs privilegiats on podem veure les restes d’aquest mur sagrat  de dos mil anys d’antiguitat.

El trobareu a l’anomenada Sala de l’Exedra Romana, a la qual podeu accedir des d’una de les cantonades.

El Claustre de la Catedral de Tarragona i els seus capitells

No hi ha un acord unànime sobre la cronologia de la construcció de la Catedral de Tarragona, però la del Claustre se sol situar entre els segles XII i XIII.

L’obra és d’estil romànic medieval, i destaca especialment per les seves dimensions. Amb unes mides de gairebé 46 x 46 metres, és considerat el segon claustre romànic més gran de la península.

Recorrent les galeries que rodegen el jardí trobem un total de 295 capitells, tots ells decorats amb un programa escultòric molt ben estudiat.

En podem distingir quatre temàtiques diferents.

La més abundant és la decoració de tipus vegetal, però també hi podeu localitzar altres capitells on apareixen representats bèsties i monstres, propis de la imaginació medieval i molt habituals en aquest tipus d’obres.

Passadís exterior del Claustre
Fotografia: RV Edipress

Un tercer tipus de capitell molt popular és el dedicat a les faules populars, un àmbit en què probablement trobem el capitell més famós de tots els de dins: el capitell de les rates.

En aquest relleu, que trobareu al costat de la porta d’entrada al jardí, se’ns explica la història d’un gat molt intel·ligent que va ajudar la família d’una casa noble de Tarragona a desfer-se d’una plaga de rates.

Per aconseguir-ho, el gat va fer-se passar per mort, i quan les rates es disposaven a enterrar-lo, se les va menjar per sorpresa.

Capitells amb dibuixos de la historia
Fotografia: Snik Comunicació

Capitells i una història de redempció

L’interès dels historiadors, però, se sol concentrar en els anomenats capitells historiats: són aquells que fan referència a històries de l’Antic i el Nou Testament, a més de les històries dels sants i la Verge.

En total, al claustre de Tarragona n’hi ha 28 d’aquest tipus, situats en punts molt concrets.

Els trobareu al costat de la porta d’accés al jardí interior, al mur oposat a aquesta porta i a la cantonada de la sala de l’Exedra.

Aquesta distribució no era pas casual.

Amb ella es buscava que aquells que caminaven pel seu interior, realitzessin una lectura pendular de les seves històries mentre es desplaçaven de sala a sala, amb l’objectiu de transmetre un missatge clar: el de la redempció.

Ho podem veure clar, per exemple, si observem la forma en què se situen històries de l’Antic i el Nou Testament.

Capitells bíblics

Així, al costat de la porta del jardí trobarem la història del Pecat Original d’Adam i Eva; just al mur oposat, trobarem la mort de Jesús, que és, per al cristianisme, la redempció d’aquest pecat.

Capitells amb dibuixos bíblics
Fotografia: Snik Comunicació

Als capitells podeu trobar històries de l’Antic Testament com la del Sacrifici d’Isaac, o escenes del Nou Testament com el Dubte de Sant Tomàs.

Una de les aparicions més curioses, però, és la de Sant Nicolau, que trobareu com a protagonista de diverses escenes.

Tarragona és l’únic cas del romànic català en què apareix el sant, una situació que s’ha vinculat amb els normands, població  que va participar en la conquesta de Tarragona contra els musulmans i que tenia una gran devoció per Nicolau.

El Claustre de la Catedral de Tarragona ofereix, per tant, tot un ventall d’històries per descobrir i que us permetrà sorprendre-us a cada racó i, a més, poder imaginar-vos encara millor el seu ambient original en època medieval.

En aquest enllaç trobareu tota la informació per preparar la vostra visita.

Compartir: