La Passió es viu a Tarragona

La història sempre és present a Tarragona. I no només pel gran atractiu turístic de la ciutat, el llegat arqueològic romà de Tàrraco, sinó també per les tradicions. En donen fe els documents escrits, com els que testimonien que ja des de l’Edat Mitjana, a mitjan segle XVI, s’hi celebrava la Setmana Santa gràcies a la dedicació d’associacions i germandats.

Avui, gairebé cinc segles després, Tarragona continua revivint amb fervor la passió, mort i resurrecció de Jesucrist gràcies a l’impuls de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona, creada el 1928 i integrada per dotze entitats, entre germandats, cofraries, congregacions i gremis. La gran tasca de l’Agrupació va contribuir al fet que la Setmana Santa de Tarragona fos declarada el 2019 Festa d’Interès Turístic per la Generalitat de Catalunya i que sigui la més multitudinària de totes les que es viuen a Catalunya.

 

Com a actes previs als dies estrictament de Setmana Santa, cal destacar les professons del Gremi de Marejants del 6 d’abril, que té lloc al Serrallo, el barri mariner de Tarragona; i la del 12 d’abril, Divendres de Dolors, del Gremi de Pagesos, que surt de l’església de Sant Llorenç, únic temple plenament gòtic que s’ha conservat a Tarragona i que compta amb un pas, el del Sant Sepulcre, l’urna i la peanya del qual són dissenys del destacat arquitecte modernista tarragoní Josep Maria Jujol.

 

La primera de les grans jornades pasquals serà la del Diumenge de Rams, 14 d’abril, amb la tradicional benedicció de les palmes i rams al carrer de les Coques, seguida d’una professó. La Catedral acollirà posteriorment la missa pontificial, mentre que l’església de Nazaret congregarà el viacrucis de la Sang, que recorre la Part Alta i el Passeig Arqueològic.

El Dijous Sant, dia 18, cobrarà protagonisme de nou el barri mariner del Serrallo, concretament l’església de Sant Pere, que serà l’epicentre del passadís de la llum i dels torns de guàrdia. Rematarà la jornada el viacrucis de la Germandat del Sant Ecce-Homo, amb un recorregut entre l’avinguda de Maria Cristina i el santuari del Llorito.

 

La professó del Sant Enterrament, el punt culminant

Sense cap mena de dubte, el moment més esperat de la Setmana Santa tarragonina arribarà Divendres Sant, 19 d’abril, amb la professó del Sant Enterrament, en la qual participen més de 5.000 cofrares davant l’atenta mirada d’uns 30.000 visitants, fet que li atorgà ser declarada l’any 2000 Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La jornada arrenca a trenc d’alba amb el sermó de la Passió o «de la Bufetada», a la Catedral, seguit pel sermó de les Set Paraules, a l’ermita de Sant Magí. A la tarda, els Armats de la Sang aniran a recollir els vint passos de la dotzena de cofraries, germandats, congregacions i gremis que participen en la professó. La sortida serà a les 19.30 hores des de l’església de Natzaret i el recorregut, enmig del fervor popular, passarà pels principals carrers i places de la Part Alta per finalitzar a mitjanit en aquesta mateixa església, ubicada a la plaça del Rei.

 

Durant el cap de setmana, Dissabte Sant serà el torn de la professó de la Mare de Déu de la Soledat i la vigília pasqual a la Catedral, rematada amb la tradicional cantada de caramelles, a la Sala dels Canonges. Finament, diumenge 21 d’abril la Catedral acollirà a partir de les 11 hores la missa de Pasqua de Resurrecció.

Compartir: