9 curiositats sobre la cultura i el patrimoni de Tarragona

Tarragona és patrimoni, cultura, gastronomia i molt més. Una ciutat que no et pots perdre quan programis el teu proper viatge. L’Amfiteatre, el Circ romà o el Pont del Diable són alguns dels monuments de visita obligada a la ciutat, combinats amb un passeig pel barri mariner i el centre històric.

Però voleu saber més sobre Tarragona? Us agradaria que la vostra experiència fos encara millor?

Endinseu-vos en aquest article i descobriu curiositats de Tarragona que, potser, no coneixíeu.

Som-hi!

Barri Serrallo Tarragona
El Serrallo, el barri mariner de Tarragona. Foto: Rafael López Monné

Prop de 14.000 espectadors a l’Amfiteatre de Tarragona

L’Amfiteatre romà de Tarragona és una de les joies de la ciutat. Sabies que tenia capacitat per a uns 14.000 espectadors? Una xifra semblant a la del Nou Estadi, el camp de futbol del Nàstic de Tarragona.

La lluita entre els gladiadors era cos a cos i aquests estaven vigilats per un àrbitre. Curiosament, el perdedor havia de sol·licitar el perdó. Si li era concedit, continuava amb vida, però en cas contrari era executat. Malgrat que al cinema ens ho han mostrat d’altres formes, en moltes ocasions se’ls indultava.

Ben a prop del mar, es va construir aquest espai monumental per facilitar el desembarcament de les feres a la platja del Miracle que arribaven a Tàrraco amb vaixell. Posteriorment pujaven a l’arena amb un muntacàrregues.

Vista exterior amfiteatre tarragona  Curiositats Patrimoni
Vista de l’Amfiteatre de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Un circ de 325 metres de longitud

El Circ de Tarragona podia acollir fins a 30.000 espectadors i feia prop de 325 metres de longitud.

Disposava d’una gran pista allargada amb espectadors a ambdues bandes. Segons es coneix, generalment a Tàrraco hi competien bigues, carruatges amb dos cavalls, tot i que en ocasions també de quatre. Les curses podien durar fins a un dia sencer.  

Sabeu que alguns dels aurigues que conduïen els carros arribaren a tenir gran fama i reconeixement i tenien grups de seguidors? L’auriga Eutyches va ser un d’aquests herois populars, que va morir als 22 anys a causa d’unes febres, i la seva làpida es conserva al Museu Diocesà de Tarragona.

Com si d’un circuït de Fórmula 1 es tractés, a l’interior del recinte hi havia tavernes i, fins i tot, llocs d’apostes.

Interior Circ  Romà Curiositats Patrimoni
Interior del Circ romà de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

El Serrallo, el barri mariner per excel·lència

El Serrallo és un dels indrets de Tarragona més pintorescos i carismàtics. El barri mariner per excel·lència permet visualitzar murs pintats amb il·lustracions que mostren les característiques d’aquest espai tan estimat.

Al Serrallo hi ha el Reial Club Nàutic de Tarragona. Parlem del més antic de l’Estat espanyol, fundat el 1978.

No ens hem d’oblidar d’un altre dels emblemes del Serrallo i de Tarragona: el rellotge del Port. Ubicat al passeig de l’Escullera, és un dels símbols de la ciutat. Com a curiositat destaca que té forma de templet, ja que així els pescadors, pescadores i la resta de treballadors podien apreciar l’hora de forma més senzilla. En el seu inici servia per mostrar l’horari de la jornada laboral.

Embarcacions al Serrallo
Embarcacions al Serrallo. Foto: Rafael López-Monné

L’Amparito Roca al Carrilló del Mercat Central

Coneixeu l’Amparito Roca? Podríem dir que és l’himne per excel·lència de les Festes de Santa Tecla. Imagineu-vos una situació encara millor, barrejar el seguici festiu i la cançó al carrilló del Mercat Central de Tarragona. Les figures dels elements festius surten cada dia a les 12 i 18 hores al ritme de l’emblemàtica peça.

Imatge del carilló del Mercat Central, a les 12 del migdia. Foto: Mauri – Ajuntament de Tarragona

Una Catedral inacabada?

La Catedral de Tarragona guarda una similitud amb la Sagrada Família de Barcelona: ambdues es troben incompletes. La pesta bubònica va arribar a la ciutat, matant part de la població, motiu pel qual la Catedral es va quedar sense mà d’obra i finançament.

Abans d’haver-hi la Catedral, s’hi va construir un temple en memòria de l’emperador romà Cèsar August. Posteriorment, se n’inicià la construcció actual a mitjan del segle XII i es va consagrar l’any 1331. La Catedral de Tarragona és un dels símbols de la ciutat. 

El seu campanar fa 70 metres d’alçada i té 19 campanes. La més gran es diu Capona. Toca cada hora i avisa de l’oració, amb un so que s’escolta des d’arreu de la ciutat. . Així mateix, les campanes toquen a l’hora en punt i un altre cop al cap de 2 minuts.

Catedral Tarragona Curiositats Patrimoni
Perspectiva de la Catedral de Tarragona. Foto: Pep Escoda

El Braç de Santa Tecla

Cada 23 de setembre la relíquia del braç de Santa Tecla s’emporta gran part del protagonisme de la jornada, quan surt en processó per la Part Alta, el centre històric de Tarragona, acompanyada de tot el Seguici Popular. Però, d’on prové aquesta relíquia?

Corria l’any 1321 i Santa Tecla ja era patrona de Tarragona. La Catedral era quasi acabada, però la ciutat encara no disposava de cap relíquia de la santa.

Les restes de Tecla descansaven en terres llunyanes. Havia nascut a Iconia, al sud de Turquia, i va ser enterrada a Malula, a l’actual oest de Síria. Una expedició va partir de Tarragona per creuar el Mediterrani amb la missió de convèncer el rei Onsino d’Armènia que accedís a un intercanvi.

D’aquell viatge en va arribar la relíquia que cada 23 de setembre encén la ciutat amb foc, música i festa.

Entrada Braç Santa Tecla Tarragona Curiositats Patrimoni
Entrada del Braç de Santa Tecla. Foto: Montse Riera

Sant Magí i la Brufaganya

Al Portal del Carro de Tarragona hi ha una capella dedicada a Sant Magí, patró de Tarragona. Coneixeu la llegenda?

Sant Magí era un ermità tarragoní que va viure en una cova a la Brufaganya, a prop de la ciutat. En el moment que l’emperador Dacià va ordenar sacrificar tots els cristians, aquest va intentar fugir, amb tanta mala sort que els soldats el van trobar.

Amb bona fe, Sant Magí va donar aigua a uns soldats morts de set donant tres cops de gaiato al terra i fent aparèixer tres tolls d’aigua. La llegenda diu que en aquest moment va aparèixer el riu Gaià. Just després, els soldats van matar-lo.

Per tal mantenir viva aquesta proesa, any rere any, cada 18 d’agost els anomenats portants de l’aigua, baixen milers de litres d’aigua des de la Brufaganya cap a Tarragona. La baixada de l’aigua es fa amb carros estirats per cavalls.

Portants Aigua Sant Magí tarragona
Imatge dels Portants de l’Aigua per Santa Magí. Foto: Pep Escoda

Cultura a la ciutat. Un tapís de Joan Miró

Tarragona també és la ciutat de l’art modern i contemporani, amb obres de renom com el tapís de Joan Miró. Es tracta d’un tapís que l’artista va fer a partir d’un dibuix, junt amb Josep Royo. 

L’any 1966, la filla de l’artista, Maria Dolors, va patir un greu accident a Mont-roig del Camp. Va ser atesa a la Clínica Monegal de Tarragona pel doctor Rafael Orozco fins a la seva recuperació i, en mostra d’agraïment, Miró va donar el tapís a l’Hospital de la Creu Roja de Tarragona. Creu Roja conserva actualment la propietat del tapís, però l’ha cedit en dipòsit a la Diputació de Tarragona.

El tapís es pot apreciar al Museu d’Art Modern, on també s’hi poden veure una gran varietat d’obres de diversos artistes del segle XIX al XXI com, per exemple el llegat de l’escultor Julio Antonio. A més, hi tenen lloc diverses exposicions permanents i d’altres de temporals que no podeu deixar de visitar.

Museu Art Modern Tapís Joan Miró Tarragona Curiositats Patrimoni
Imatge del Tapís de Joan Miró. Foto: Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

La botiga més antiga de Tarragona

Passejant pel carrer Merceria a la Part Alta (centre històric) us topareu amb un petit comerç que crida l’atenció al número 17. Es tracta de Cal Corderet, la botiga més antiga de Tarragona, oberta l’any 1751, i un edifici històric. Les pedres que recobreixen la part inferior de la façana mantenen fins a quatre inscripcions romanes.

La seva olor característica i la seva entrada sedueixen des del primer moment. Compta amb més de 260 anys d’història. Continua a dia d’avui com una indústria productora d’espelmes, ciris i encens natural i fabricat. Sense dubte, un reclam per als mateixos tarragonins i els turistes.

La història del comerç ja s’aprecia des de l’exterior. El seu aparador serveix com exposició d’espelmes i la seva decoració també és original. De fet, les estanteries de les parets de la botiga tenen més de dos segles i mig de vida. I això no és tot, aquestes amaguen una porta secreta que, en el seu moment, servia per accedir als baixos de la casa. Aquí s’hi havien amagat diversos veïns durant la Guerra del Francès i la Guerra Civil. També van ser utilitzats per guardar-hi el sabó de sosa que es feia manualment.

Façana de Cal Corderet. Foto: Manel R. Granell

Aquestes són només algunes de les curiositats que amaga Tarragona. Voleu descobrir-ne més? Us esperem els 365 dies de l’any per gaudir de la ciutat i viure-la a fons.

Si necessiteu més informació sobre el vostre viatge a Tarragona no oblideu de visitar el nostre web i seguir-nos als nostres perfils de Facebook, Instagram i Twitter.

També ens podeu trobar a l’Oficina Municipal de Turisme, on us atendrem i us aconsellarem perquè gaudiu de la vostra estada.

Compartir: