Mòmies, jeroglífics, papirs i sarcòfags, al CaixaForum Tarragona

Mòmies al CaixaForum Tarragona / ©Gemma Casalé

Pronunciar el nom d’un mort és fer-lo viure” va escriure Ankhhor, sacerdot i escrivà a Tebas, Egipte. Però ben poc s’hauria pogut imaginar aquest sacerdot, que va viure cap l’any 650aC, que la seva mort i les seves restes serien investigades segles més tard per mirar d’aportar llum a les ombres de l’antic Egipte. Ara, a més, esdevenen el fil argumental de l’exposició Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna, que fins el 18 d’agost es pot visitar al CaixaForum de Tarragona.

Ankhhor reviu doncs al CaixaForum en una interessant mostra que exhibeix els tresors del Rijksmuseum van Oudheden (Museu Nacional d’Antiguitats) de Leiden, als Països Baixos, i permet donar respostes a un dels aspectes més divulgats i, a la vegada, més fascinants de la civilització egípcia: les seves mòmies.

Mòmies al CaixaForum Tarragona / ©Gemma Casalé
Mòmia d'un gat / ©Gemma Casalé

Anna Catà, d’Auriga Serveis Culturals, assegura que l’exposició genera interès sobretot perquè el discurs gira a l’entorn de la vida eterna, un concepte que pels egipcis estava arrelat a les famílies més benestants; és a dir, aquelles que disposaven dels recursos econòmics suficients per costejar-se la momificació, la construcció dels amulets que l’acompanyarien al viatge cap a la vida eterna o les joies i sarcòfags –com més recursos, major nombre-, que permetrien fer més còmode la vida després de la mort.

Per als egipcis, morir significava el camí cap a una nova vida. Abans, però, era necessari iniciar un procés de transformació que passava per l’extracció de les vísceres –a excepció del cor–, com a pas previ cap a la conservació en sal, durant pràcticament una quarantena de dies, i així poder concloure amb èxit el procés de momificació, per la qual en alguns casos s’havia arribat a necessitar fins a quatre quilòmetres de benes. La mostra ho explica amb tota mena de detalls, il·lustrats fins i tot amb alguns dels estris de l’època.

Mòmies al CaixaForum Tarragona / ©Gemma Casalé

Per als qui cerquen mòmies, els he d’avançar que també en trobaran. Tot i què millor advertir-los d’una singularitat: la mòmia d’Ankhoor no ha patit cap procés invasiu i per tant, no ha estat mai desembolicada. Això ha permès, com explicava Anna Catà, que la mòmia esdevingui una font de dades molt important, gràcies a l’ús de tècniques com l’escaneig o el TAC. De fet, la darrera part de l’exposició descobreix que Ankhhor mesurava 1,60 centímetres, tenia entre 32 i 50 anys quan va morir, i les seves dents estaven molt ben conservades, un aspecte que no era habitual entre els seus coetanis de l’antic Egipte.

El recorregut fascinant per la història d’aquesta civilització també inclou la descoberta de papirs –alguns d’ells de característiques úniques per la informació que contenen–; joies, vasos canopis –on s’hi dipositaven les vísceres del mort– i d’altres elements de l’aixovar funerari com amulets; els criats –que eren figures i no persones sacrificades– o els sarcòfags que van bastir per acompanyar a Ankhoor en aquesta nova vida, sense oblidar la singular mòmia d’un gat.

L’exposició reserva encara una altra joia per als visitants que cerquen objectes únics: es tracta de la llibreta manuscrita que utilitzava l’historiador Jean-François Champollion (1790-1832) filòleg i egiptòleg francès al qual se li atribueix el primer pas per a desxifrar els complicats jeroglífics egipcis. El fet que Champollion entengués els símbols egipcis no és fruit de cap casualitat, sinó que aquest va iniciar la seva passió per l’antic Egipte quan tenia setze anys i sempre s’autodefinia un “addicte a Egipte”. “Egipte ho és tot per a mi”, deia. Si vostès comparteixen la mateixa passió (o una part) que Champollion tinguin present que Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna és una exposició gratuïta que poden visitar tantes vegades com desitgin.

Visites comentades / ©Gemma Casalé

Mòmies Egípcies. El secret de la vida eterna
CaixaForum Tarragona
Cristòfor Colom,2
43201 Tarragona

Horari
De dilluns a divendres de 9 a 14h i de 17 a 20h
Dissabtes i festius d’11 a 14h i de 17 a 20h

Visites comentades per al públic general
Català: Dissabtes i diumenges a les 19h
Castella: Diumenges, a les 20h
Preu: 3€ per persona. 1,5€ si són clients de La Caixa.
*Es preferible reservar al 977 24 98 71

Visites per a grups: Cal concretar dia i hora al telèfon 977 24 98 71
Preu: 60€ per grup (màxim, 25 persones)

Text: Gemma Casalé (@casalesi)
Fotografies: Gemma Casalé

Compartir: